Mam do was pytanie, czym sie różni urządzenie do wyłącznia awaryjnego od urządzenia zatrzymania awaryjnego na maszynie? Mile widziane przyklady.
Wiem, że urządzenia wyłącznia awaryjnego zwykle instaluje sie poza panelami operatorskimi a urządzenia zatrzymania awaryjnego na kazdej stacji operatorskiej.
Witam
Pytanie bardzo ogólnie postawione i zapewne dotyczy terminologii potocznej.
Dyrektywa maszynowa określa zatrzymanie awaryjne maszyn za pomocą
wyłącznika awaryjnego. Jest kilka kategorii układów takiego zatrzymania.
Próbując domyślić się o co kolega pyta to może zachodzić konieczność zatrzymania
awaryjnego z powodu zagrożenia życia, zdrowia lub mienia i podlega to pod dyrektywę
maszynową.
Wyłączniki awaryjne tego typu montuje się w ogólnie dostępnych miejscach nie koniecznie
na pulpicie operatorskim. Muszą być odpowiednia oznaczone i posiadać blokadę.
Istnieją też procedury zatrzymania awaryjnego ze względów technologicznych i tu
obowiązują inne zasady.
Wyłącznik taki jest zwykle na pulpicie operatorskim i nie może być na żółtym tle
oraz posiadać blokady.
O jaki rodzaj zatrzymania koledze chodzi ?
dziekuje wlasnie o tą różnicę mi chodziło, którą kolega mi wytłumaczył.
Nasuwają mi się kolejne pytania a mianowicie jakie oznaczenia, napisy powinny być na maszynie biorąc pod uwage wyposarzenie elektryczne i minimalne wymagania? Ja wiem np. Czerowny piorun na żółtym trójkcącie, Wiem jakie powinny być kolory przycisków sterowniczych, ale czy nie powiniem byc opisany wyłącznik główny oraz wyłącznik awaryjny?
Z tego co wiem to wyłącznik awaryjny nie musi być opisany wystarczy że jest czerwony na żółtym tle a wyłacznik główny?
Jeszcze jedno pytanie. Spotkałem sie, że wyłącznik awaryjny, który się nie zatrzaskiwał ale rozłączał styczniki silników, czy jest to dopuszczalne?
Z normy 60204-1. wynika wyłącznik awaryjny powinien być samozatrzaskujący. Co wy o tym myslicie?
Witam
Oczywiście, że powinny być opisane i dodatkowo miejsce powinno być oznaczone odpowiednią tabliczką
informacyjną.
Zastosowanie oznaczeń barwnych (nawet tych zastrzeżonych dla konkretnej funkcji) nie zwalnia z obowiązku
opisywania przycisków i to po polsku.
Co do wyłączników awaryjnych to powinny się ‘zatrzaskiwać’. Jedne może zwalniać obsługa, ale są i takie co
wymagają odblokowania kluczykiem. Stosuje się je w szczególnych przypadkach na liniach technologicznych.