Witam wszystkich serdecznie,
jestem pomiarowcem i często spotykam się “z dziwnymi rozwiązaniami” w instalacjach mieszkalnych. Do tej pory korzystałem z forum ise.pl jak z literatury pięknej - skarbnicy wiedzy, i postanowiłem się zacząć udzielać na nim.
Moja pierwsza propozycja tematu to poprawne zastosowanie wyłączników o charakterystyce czasowo - prądowej K…
Na forum znalazłem temat “Charakterystyka K” z 2005r. opisujący właściwości takiego wyłącznika cytat:
"w zakresie przeciążeń wyłączniki FAZ o charakterystykach : K, Z i S będą nieco szybsze niż wyłączniki o charakterystykach : B, C i D . ( przy B, C i D nie określam typu - ponieważ to porównanie odnosi się do wszystkich typów o charakterystykach B C i D w/g 60898 ). Natomiast w zakresie zwarć Z działa przy mniejszych krotnościach prądu niż B, natomiast K i S działają przy większych krotnościach niż C ale i mniejszych niż D."
Więc z jakimi zastosowaniami spotkaliście się, a gdzie powinny być naprawdę zastosowane takie wyłączniki???
Pozdrawiam.
Witam,
wyłączniki z charakterystyką “K” ja osobiście stosuje do zabezpieczania styczników nowej generacji z wbudowaną przetwornicą…
a tu informacja:
“charakterystyka K: charakterystyka K zawiera się w granicach górnej części charakterystyki C i dolnej części charakterystyki D, zapewnia to wyzwalanie wyłącznika przy prądzie zwarciowym o wartości 8-12×IN. Stosowanie tego typu wyłączników zalecane jest tam, gdzie występują szybkie piki i przetężenia prądowe. Dzięki temu wyłączniki nadprądowe FAZ o charakterystyce wyzwalania K sprawdzają się przy zabezpieczaniu poprawnego działania silników, kondensatorów, transformatorów spawalniczych oraz urządzeń sterowanych elektronicznie. Właściwości charakterystyki K uzyskuje się przez zastosowanie w węższego bimetalu (wyzwalacza termicznego).”
pozdrawiam
Witam
Ponieważ cały plik nie może wejść z powodu wagi więc może uda mi się wkleić link do strony z katalogu Moeller’a ![]()
http://www.ot.sebo-went.pl/add/sk.pdf
pozdrawiam
pm001