Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda.
W domu mam całą instalacje nowa ale przyłącze jest jednofazowe. Chciałbym żeby elektryk doprowadził mi prąd do garażu ok 30m myślałem nad kablem 3x6. I z rozmowy zrozumiałem że majster w głównej skrzynce w domu da bezpiecznik b20 a w garażu zrobi gniazda b 16 i oświetlenie b10. Czy to dobrze? Jak z różnicowka? Bo twierdzi że nie jest tam potrzebna.
Witam
Co do samej koncepcji się nie wypowiadam bo nie wiem jak to wszystko wygląda na miejscu. A informacja o jednofazowym przyłączu do domu nakazuje zachować ostrożność z radami.
W przypadku instalacji TN-S jeśli w domu przed zabezpieczeniem B20 jest różnicówka to kolejna w garażu nie jest konieczna. Jeśli nie ma to musi być.
W domu jest różnicowka. Ale omija b20 nie są że sobą podłączone więc jak to jest?
Panowie pomoże ktoś to dla mnie ważne
Szanowny autorze!
Jak [w domyśle] napisał przedmówca, trudno jest cokolwiek podpowiedzieć Ci, skoro mamy tak mało danych, i skoro (rzekłbym przede wszystkim) nie jesteśmy na miejscu i nie znamy wszystkich parametrów Twojej instancji.
Możemy jedynie podpowiedzieć Twojemu elektrykowi, np. dwie strony internetowe, z których może czerpać wiedzę:
edwardmusial.info >zakładka “Opracowania autorskie”
https://bezel.com.pl >zakładki “Instalacje elektryczne”, “Pomiary elektryczne”, Ochrona przed porażeniem", “Urządzenia różnicowoprądowe”, itd.
Poza tym pamietaj, że elektryk wykonujący swoją pracę powinien wziąć za nią odpowiedzialność, że wykonał ją zgodnie z obowiązującymi przepisami/normami i zgodnie z tzw. sztuką techniczną. Zwieńczeniem tego, że praca wykonana jest dobrze i bezpiecznie, powinno być wykonanie odpowiednich pomiarów elektrycznych.
Panie on potrzebuje wiedzieć a nie encyklopedie czytać bo są dwie roznicowki w domu i gdy załączy druga coś wysadza te pierwsza i mówi że najlepiej byłoby jedna usunąć skoro nie można ich uruchomić dwóch w jednej ruzdziekni. Ta druga jest nie potrzebna twierdzi bo wywala ja.
[quote=“Kris921, post:6, topic:14023, full:true, full:true”]
Panie on potrzebuje wiedzieć a nie encyklopedie czytać
[/quote]
Kolego, mam prośbę. Prześlij mi na PW poprawną wersję Twojego wpisu zgodną z językiem polskim i wiedzą techniczną. Po Twoim wpisie dalsza dyskusja nie ma sensu. Temat zamykam i czekam.