Zasilanie suwnicy

Mam prosbe i pytanie do szanownych grupowiczow.
Dzisiaj widzialem 3 hale produkcyjne, na ktorych poruszaja sie 3 suwnice.
Troleje tych suwnic zasilane sa z 3 faz L1, L2, L3, czwarty przewod zasilajacy jest podlaczony do konstrukcji hali (wyglada na to, ze jest to system zasilania TT lub IT).
Wlasciciel postawil obok nowa stacje transformatorowa 1600kVA, 20/0.4 kV, strona nn w systemie TN-S.
Z tej nowej stacji (TN-S) chce zasilac suwnice.
Jak to zrobic? Wymiana trolei, ani modernizacja suwnic nie wchodzi w rachube.
Pozdrawiam
H.Rojek

Witam!
Na dobry początek podam stronę, gdzie można zobaczyć elementy w/w:
http://www.pokoj.com.pl/oferta.html
-Wystarczy wybrać:
odbieraki prądu
do suwnic

Witam

Suwnice podlegają dozorowi UDT i przepisom dozorowym.
Zmiana układu zasilania i systemu ochrony p.porażeniowej, jak również prace modernizacyjne z tym związane są bez zgody UDT niedozwolone.
Rozwiązaniem jest opracowanie projektu elektrycznego adaptacyjnego związanego z zmianą układu systemu zasilania na TN-S przez biuro projektowe które jest autorem projektu suwnic.
Koszt przypuszczam chyba nieduży a rozwiązuje definitywnie problem.

Witam
Kolego hrojek
czemu kolega zakłada że sieć zasilajaca suwnice to TT lub IT , czy taka siec jest w zakładzie?.
Prawdopodobnie jest to TNC.
Wtedy przewód podłączony do konstrukcji to przewód PE , poprzez szyny, koła oraz wózek jezdny do urządzeń na suwnicy, podobnie jak L1, L2, L3 podłączone do troleji poprzez pantografy zasilaja suwnicę .
Urzadzenia na suwnicy zasilane są napieciem międzyfazowyn np.380V lub z transformatorów np. 380/220V.
Pozdrawiam

Witam Kolegę H.Rojek i wszystkich Kolegów na FORUM.
Rada koleżeńska, jeżeli kolega prowadzi dyskusję to proponuję pisać w jednym temacie a nie otwierać nowych tematów.
Nic więcej nie mogę dodać niż Koledzy Czesław i “akserwis”.

Cytat Kolegi Czesława wyjaśnia wszystko i z tym się zgadzam.
To nie jest przeróbka instalacji w domku jednorodzinnym i trudno będzie uzyskać konkretne odpowiedzi w tym temacie. Co jednak nie oznacza, że na dany temat nie możemy dyskutować, lecz bardziej teoretycznie niż praktycznie.

Dziekuje wszystkim kolegom za odzew w tej sprawie.
Po zastanowieniu się doszedlem do tego samego wniosku, co kolega AKERWIS. Dlatego tez powstalo moje nastepne pytanie, ktore niepotrzebnie (przepraszam) otworzylem w nowym temacie.
Jeszcze raz dziekuje.
H.Rojek

Silniki trójfazowe nie potrzebują N “zera”.
Sterowanie z transformatota 380/220V a nawet 42V.
Wychodzi że N niepotrzebny.
Jak ktoś ma suwnicę w pobliżu to spojrzy ile jest szyn 3 czy 4.
Kolego akerwis PE czy PEN. ??

Problemem nie jest brak przewodu N na zasilaniu.
Problemem jest, czy w mysl obowiazujacych przepisow mozna zalozyc, ze przewodem ochronnym suwnicy bedzie:

• czwarty przewod zasilajacy podpiety do konstrukcji jezdni suwnicy,
  • konstrukcja jezdna suwnicy,
  • kola suwnicy,
  • konstrukcja suwnicy.
    Gdy powstanie zwarcie elektr. w obrebie suwnicy, to prad petli zwarcia bedzie sie zamykal miedzy innymi w/w drogą.
    Pozdrawiam wszystkich.
    H.Rojek

Witam
Kolego Andrzejbo przewodu N od strony zasilania nie ma ,nie jest potrzebny (koniecznośc dodatkowej troleje) dlatego stosuje sie transformatory 380V/220V.
Jak napisałem wcześniej jest przewód PE (konstrukcję urządzeń dzwogowych nie można wykoczystywać jako przewodów czynnych).
…Zmiana układu sieci zasilajacej nie wymaga zmian w układzie instalacji elektrycznej suwnicy biorąc pod uwagę ochronę przeciwporażenową.
Pozdrawiam

Czy moze zna ktoś jakieś informacje na temat przekaźnika ogranicznika obciążenia LAE1 AC230V i czujnika LAS2 , szczegolnie inetresuja mnie informacje na temat zasady działania i regulacji czujnika ?