Zasilanie silnika 4kW 3fazy

Dzien dobry.
W ramach doszkalania osobistego proszę o pomoc w wyjaśnieniu czy ja dobrze rozumiem temat.
Do tej pory silnikami 3fazowymi się nie zajmowałem a temat wygląda ciekawie.
Mam silnik 4kW. Załączam tabliczkę znamionową.
Czy takie oznaczenie wyjaśnia podłączenie pod sieć 230 w trójkąt a przy zasilaniu 400V w gwiazdę?
Dokładniej jeżeli zmierzę sobie zasilanie międzyfazowe w gnieździe pomiędzy np L1 i L3 i miernik pokarze 400V to podłączam w gwiazdę.
Jezeli pomiar miedzyfazowy wyjdzie 230V to wtedy w trójkąt.
Pytam bo jak żyje to chyba nie widziałem gniazda “siłowego” z miedzyfazowym 230V.
No chyba że tu chodzi o możliwość pracy przy tym napięciu z jakimś falownikiem?
Jezeli się mylę to bardzo proszę o poprawę.

Pozdrawiam

Jako znany i ceniony “Widzący Więcej” :sunglasses: pragnę zwrócić uwagę na producenta i na to, że użytkownicy tych silników mogą znajdować się na całym Świecie. A kto tam ich wie? Może i mają trójfazówki na 230? :smiley:

Odpowiedź na wesoło ale sens chyba załapałem :smiley:
Dziękuję.

Jeżeli mogę o cos jeszcze zapytać to chciałbym poruszyć temat zabezpieczeń. Chcę uruchomić to na “biurku” i dobrałem takie zabezpieczenia:

tabliczka silnika oznajmia o prądzie znamionowym 9.8A
Czyli dobieram:
wyłącznik nadprądowy C25
lub
wyłącznik silnikowy z zakresem nastawy 8 do 12A z czułością na zanik fazy.

Dodatkowo stycznik mocy 12A.(10A lub 11A nie znalazłem lub jedną sztukę więc do wyboru mialem albo 9A albo 12A)

Czy mój wybór jest prawidłowy? Dobrze dobieram osprzęt?

Proszę o poprawę jeżeli są błedy

Ktoś coś podpowie?

Nie zajmuję się zabezpieczeniami, więc nie będę się wymądrzał na ten temat.
Ale warto zadbać o dobór stycznika z solidnymi stykami, o ile jeszcze takie produkują. Albo wybrać “mocniejszy”. Te współczesne badziewia tak szybko się wypalają, nawet te “renomowanych” firm zachodnich.

[quote=“mozaik, post:4, topic:14300, full:true, full:true”]
Ktoś coś podpowie?
[/quote] Jak koledzy moderatorzy nie `wytną linku, jako reklamy, to tutaj masz opis jak w uproszczeniu dobrać stycznik:

<LINK_TEXT text=“https://www.tim.pl/strefa-porad/Jak-pra … -parametry”>Jak prawidłowo dobrać stycznik? Wystarczą tylko 4 parametry - TIM.pl</LINK_TEXT>

Dlaczego wyłącznik C25? Taki tylko masz do celów “warsztatowych” czy taki wyliczyłeś? (Jeśli wyliczyłeś to jak?)