Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie, co dokładnie oznacza terimn zasilanie dwustronne? Znalazłem w rozporządzeinu Min. Łączności z dn. 21.04.1995
Dz.U.95.50.271 par. 3 pkt. 3 coś takiego: “zasilanie dwustronne z sieci energetycznej - zasilanie realizowane z dwóch niezależnych GPZ (głównych punktów zasilających)”. Ale jest to wyjaśnienie terminu użytego w tym konkretnym rozporządzeniu. Czy staje się przez to definicją ogólną?
Generalnie chodzi mi o zasilanie dwustronne z sieci SN. Czy zasilaniem
dwustronnym jest zasialnie z dwóch różnych stacji SN pracujących
w zamkniętym pierścieniu ale zasilanym z jednego GPZ-tu? Czy muszą to być stacje zasilane z dwóh różnych GPZ?
Witam!
Wg mojego rozeznania jest to zasilanie z dwóch różnych stacji SN/nn najczęściej zasilanych z tego samego GPZ-u.Zasilanie z dwóch różnych GPZ-ów jest trochę trudne do zrealizowania.
pozdrowienia.Roman
Od strony technicznej zasilanie dwustronne to zasilanie z dwu punktow zasilajacych (dwu stacji SN).
Natomiast od strony finansowej zwiazanej z oplatami za tak zwana zwiekszona pewnosc zasilania obowiazujace taryfy wprowadzily pojecie “ciagu zasilania - tj zespolu urzadzen oraz linii obejmujacy co najmniej ;
a)siec na napieciu zasilania urzedzen elektr.
b)redukcyjna stacje zasilajaca te siec
c)siec wyzszego poziomu napiecia,
a Ciagi sa niezalezne jezeli nie zawieraja wspolnych elementow za wyjatkiem pol sprzeglowych”
A wiec przy zasilaniu kilku stacji SN z jednego GPZ (stacji redukcyjnej) nie mozna moim zdaniem mowic o niezaleznosci skutkujacej zwiekszonymi oplatami , natomiast technicznie - dostawa energii z dwu tego typu stacji SN jest to zasilanie dwustronne.
Zasilanie dwustronne (SN) to zasilanie z dwóch GPZ-tów (co jest do zrealizowania przeważnie tylko w większych miastach) lub zasilanie z dwóch sekcji jednego GPZ-tu. Zazwyczaj poprzez stacje pośredniczące – w zależności od odległości od GPZ-tu.