Witam, mam pytanie odnośnie zasilania bramy wjazdowej na moje podwórko, otóż na etapie budowy elektryk położył mi to zasilanie przewodem YkY 3x1,5mm2 dodatkowo w arocie i wszystko było by ok tylko że z rozdzielnicy w domu do bramy mam prawie 100m. Monter od automatu bramowego ( automat Came mocy 400W) powiedział, iż jeśli będę chciał może dodatkowo zrobić mi takie coś ze przy otwieraniu/zamykaniu bramy zapalą mi się światełka przy kostce ( 5 szt każde po 5 W ).
Wszytko fajnie tylko powiedział mi jeszcze bym się dowiedział czy na 3x1.5mm2 nie będzie za dużego spadku napięcia oraz czy zabezpieczenia będą działać poprawnie ( w tym przypadku RCD 30mA oraz wyłącznik nadprądowy B10) i właśnie z tą oto sprawą chciałbym się zwrócić do Was. Przeczytałem trochę tego typu postów i opinie są podzielone. Elektryk który robił mi instalacje twierdzi że jest ok (ale jakoś straciłem do chłopa zaufanie po kilku przygodach).
Bardzo proszę o poradę.
witam. Przy obciążeniu sumarycznym czyli 425 W spadek napięcia na wspomnianym odcinku kabla o długości 100m wyniesie 1,95% przy dopuszczalnym 2% (odcinek rozdzielnia- brama)
Dla wyłącznika nadprądowego B10 dopuszczalna wartość impedancji pętli zwarcia wynosi 3,06 oma ([230/(5*10)]*2/3) gdzie 2/3 to współczynnik korekcyjny (z uwagi na nagrzewanie przewodów, spadki napięcia). Przewód o którym mowa zwiększa impedancję pętli zwarcia w porównaniu do rozdzielnicy o 2,4 oma. Aby odpowiedzieć na pytanie czy nie zostanie przekroczona wartość dopuszczalna należy do wartości 2,4 dodać wartość impedancji pętli zwarcia zmierzoną w rozdzielnicy i skorygowaną o błąd wskazań miernika.
Teraz uwaga: zależy jaki mamy układ sieci.
Dla układu TN wartość pętli zwarcia L-N i L-PE nie może przekroczyć wyliczonych 3,06 oma
Dla układu TT do prawidłowego działania wyłącznika różnicowoprądowego musi być spełniony warunek Ra*0,03<25 (Ra to suma rezystancji uziomu i przewodu łączącego z uziomem, 0,03 to prąd znamionowy zadziałania RCD w amperach, 25 [V], wartość dotykowa napięcia dopuszczalna długotrwale, 25V ponieważ brama jest na zewnątrz).
To obowiązuje przy zwarciu L-PE
Ale wyłącznik różnicowoprądowy nie reaguje na zwarcia L-L i L-N (choć przy dużych prądach zwarciowych RCD może “wariować”) więc aby wspomniany wyłącznik napdrądowy w takiej sytuacji zadziałał prawidłowo wartość impedancji pętli zwarcia musi wynosić poniżej 3,06 oma dla pętli L-N.
Dziękuje za odpowiedź.
Czyli raczej zmuszony jestem na wymianę kabla, myślę że 2,5mm2 powinien być już ok ??
A może dołożyć tylko , i zrobić osobno bramę i oświetlenie.
Dołożyć cieżko bo arot jest już pod kostką
a wymiana to wiadomo jeden do drugiego i może pójdzie te 50 mb bo tyle jest go pod kostka.
Mógłby kolega mati podać wartości impedancji pętli zwarcia dla rozdzielni? i jaki układ sieci? Od tego zależy jaki przekrój będzie właściwy.
Układ sieci TN-C który przechodzi w TN-CS.
Impedancji pętli zwarcia w rozdzielni nie znam, w jakiej dokumentacji mogę ją znaleźć ??
elektryk nie wykonał pomiarów i protokołów? i zaproponował przewód w ciemno? Dane o które pytam są w protokołach z pomiarów odbiorczych. Zresztą dobranie przewodu powinno być poprzedzone pomiarami tym bardziej że odległość jest znaczna. Impedancja pętli zwarcia w rozdzielnicy to ważna rzecz wbrew pozorom bo dzięki temu możliwe jest dobieranie długości i przekrojów przewodów a także zabezpieczeń.
Elektryk najpierw wykonał instalację potem ( 2 miesiące po tynkach) złożył rozdzielnicę i za jakiś czas zjawił się ze znajomym który ma jakieś uprawnienia pomiarowe i dostałem protokoły.
Czy ta kolejność prac elektryka była nie poprawna ??
Jaki rząd wartości powinna mieć impedancja pętli zwarcia w rozdzielnicy ?? Znalazłem coś w protokole 0.8 omów.
Ale w protokole powinno pisać czego ten pomiar dotyczy.A jest wykonany pomiar impedancji na końcu kabla zasilającego bramę?
Witam
Szkoda że elektryk nie pomyślał i oprócz przewodu zasilającego bramę nie doprowadził przewodu sterowniczego od budynku do bramy pilot chyba nie ma zasięgu 100m
Proponuje dołożyć 2,5 a 1,5 przeznaczyć na sterowanie.