Zasilanie awaryjne a uzgodnienia z ZE

Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Pytanie autora:

Temat tego wątku dotyczy SZR, czyli samoczynnego zasilania rezerwowego a nie prymitywnych przełączników ręcznych (1,0,2). Już w ubiegłym wieku stosowane były SZR’y.

Witam kolegów!
Zgadzam się z Kolegą Teodorem_P tu nie chodzi o to jak on się załącza ale o fakt istnienia zagrożenia o którym oni powinni wiedzieć. Jak pisalem wyżej u nas występuje się o warunki włączenia agregatu do sieci potem po włączeniu instrukcja współpracy z siecią zatwierdzona przez RE i tyle i niema w tym żadnych opłat czy praktyk monopolistycznych

Witam!

Cały aspekt sprawy zawarty jest (jak zwykle zresztą) w ostatnim poście kolegi Teodora. I nie ma tu znaczenia czy przełączenie zostanie dokonane automatycznie przez SZR, czy przez użytkownika przełącznikiem >sieć-agregat<. Zakład Energetyczny musi wiedzieć o potencjalnym zagrożeniu.

P.S.
Oj widzę, że kolega mnie wyprzedził.

Witam!

-Chyba należy się sprostowanie, co to jest SZR:
http://www.aps.waw.pl/index.php?strona=struktura&id=69
P.S.
-Wnioski końcowe są zgodne i pora zakończyć ten temat.
-Ostatnie słowo należy się Autorowi tego tematu.

witam Kolegów:)
Panowie, z uwagi na swój wiek, wykonywaną pracę i doświadczenie zawodowe skończcie już wreszcie z biciem piany i pisaniem … (proszę sobie wstawić odpowiednie słowo).

1. Na zamontowanie SZR-u ma być zgoda ZE.
2. Instalacja po wykonaniu podlega odbiorowi i spisaniu stosownego protokołu.
3. Inwestor ma opracować instrukcję wpółpracy (co powinna zawierać powinniście wiedzieć).
4. Fakt SZR-u jest odnotowywany w dokumentach ZE i wpisany oraz wrysowny do systemu Dyspozycji ruchu. Dyspozytor wydając polecenia musi być swiadomy jakie urządzenia są zamontowane na sieci.

Niedowiarkom polecam wizytę w RDR-ach albo pisemne zapytanie skierowane do Rejonu Dystrybucji.

I jeszcze jedno, wiele się mówi o jakości i randze forum. Podtrzymuję dalej swoje stwierdzenie, że wiele wpisów nie tylko w tym temacie nadaje się do kosza. Proszę również nie pisać mi, że kogoś znowu obrażam swoimi słowami ale jak czyta się niektóre posty to ciężko się opanować.
Coraz częściej nachodzi mnie myśl aby przerwać tą zabawę w pisanie dla sztuki. szkoda, że nie tej z naszej branży.

Witam Kolegów na Forum
Pozwolę sobie przytoczyć cytat z Prawa Energetycznego na szybko wyszukany dla potrzeb dyskusji, ale wydaje mi się, że będzie odpowiedni:

Art. 9g.

1. Operator systemu przesyłowego i operator systemu dystrybucyjnego są obowią-zani do opracowania odpowiednio instrukcji ruchu i eksploatacji sieci przesyłowej lub instrukcji ruchu i eksploatacji sieci dystrybucyjnej, zwanych dalej „instrukcjami”.
  2. Operator systemu przesyłowego i operator systemu dystrybucyjnego informują użytkow-ników systemu, w formie pisemnej lub za pomocą innego środka komunikowania przyjętego przez operatora systemu, o publicznym dostępie do projektu instrukcji lub jej zmian oraz o moż-liwości zgłaszania uwag, określając miejsce i termin ich zgłaszania, nie krótszy niż 14 dni od dnia udostępnienia projektu instrukcji lub jej zmian.
  3. Instrukcje opracowywane dla sieci elektroenergetycznych określają szczegółowe warunki korzystania z tych sieci przez użytkowników systemu oraz warunki i sposób prowadzenia ruchu, eksploatacji i planowania rozwoju tych sieci, w szczególności dotyczące:
    **1) przyłączania urządzeń wytwórczych, sieci dystrybucyjnych, urządzeń odbiorców końco-wych, połączeń międzysystemowych oraz linii bezpośrednich;
  1. wymagań technicznych dla urządzeń, instalacji i sieci wraz z niezbędną infrastrukturą po-mocniczą;**
  2. kryteriów bezpieczeństwa funkcjonowania systemu elektroenergetycznego, w tym uzgad-niania planów, o których mowa w art. 9c ust. 2 pkt 13;
  3. współpracy pomiędzy operatorami systemów elektroenergetycznych, w tym w zakresie ko-ordynowanej sieci 110 kV;
  4. przekazywania informacji pomiędzy przedsiębiorstwami energetycznymi oraz pomiędzy przedsiębiorstwami energetycznymi a odbiorcami; 6) parametrów jakościowych energii elektrycznej i standardów jakościowych obsługi użytkow-ników systemu.

Woli wyjaśnienia dodam, że w cytowanym fragmencie oczywiście nie należy mylić (kojarzyć) instrukcji z instrukcją współpracy agrgatu z siecią energetyczną.
Pragnę tylko zwrócić uwagę, że operator sytemu dystrybucyjego ma ustawowy obowiązek opracowania regół (czytaj instrukcji zgodnie z prawem eenergetycznym) dotyczących również i sposobu przyłączania urządzeń w tym w moim rozumieniu również wytwarzających energię zainstalowanych w instalacji.
I jeżeli Zakład Energetyczny (operator systemu dystrybucyjnego) wymaga takiej instrukcji współpracy agregatu z siecią energetyki to winna być ona opracowana i moim zdaniem nie jest to działanie monopolistyczne, a nawet jeśli by było to i tak moim zdaniem jest takie wymaganie konieczne ze względów bezpieczeństwa.
SZR-y są różne od zwykłego przełącznika trójpołożeniowego po skomplikowane układy z automatyką przełączajace zasilenie z kilku niezależnych źródeł.
Osoobiście uważam, że Zakład Energetyczny winien wiedzieć o każdym urządzeniu czy maszynie mogącej spowodować podanie niebezpiecznego napięcia na swoją sieć.
Jeżeli nie chcemy opracowywać instrukcji nie powiniśmy podłączać agregatu do inastalacji połączonej z siecią ZE ale do całkowicie oddzielnej instalacji i pilnować aby między nimi nie było połączenia o czym pisał już Kolega Sylwester.
Zapytam: kto nam zagwarantuje, że styki stycznika się nie skleją, że autowamtyka nie zawiedzie, ze blokada mechanicznia się nie uszkodzi (czasami jest tylko w układach SZR-u blokada elektryczna czego nie popieram) itd, itd.

Reasumując moim zdaniem instrukcja współpracy jest konieczna.
Co do jej formy i zawartości możemy dyskutować.
Bywają instrukcje na 3 strony i na 103.
Kwestia wymagań ZE (co do których ZE ma prawo) i złożoności układu.

Witam!
-Szkoda, że Autor tego tematu (Zasilanie awaryjne a uzgodnienia z ZE), Kolega (ajesys) milczy i nie zdradził nam tajemnicy odnośnie tego uładu SZR z agregatu, (wyposażonego w blokadę elektryczną i mechaniczną).
P.S.
-Dla zainteresowanych wspomnę, że przywiozłem z ENRGETAB 2005 nową ofertę firmy Moeller: Stycznikowe układy SZR.

Witam Kolegów na Forum i Kolege EDI

Kolego EDI jak zwykle piszesz “doktoraty” ( sam wspomiałeś kiedyś, że mówią, że je piszesz).
Napisałeś 3004 posty “imponujący wynik”. Potrafisz pisać cztery Swoje posty w jednym tremacie jeden po drugim.
Ale przyznam Ci się, że dla mnie są one często niezrozumiałe. Oczywiście zakładam tutaj dwie możliwośći: albo za mało umiem albo Twój poziom wiedzy wyprzedza znacznie mój i poprostu nie nadążam za Tobą.
Zauważyłem też, że nie tylko ja nie potrafię nadążyć za Twoim tokiem myślenia.
Dla przykładu w tym temacie piszesz:

i przyznam się, że nie do końca rozumiem co chcesz powiedzieć.
Przychodzi mi poprostu do głowy myśl, że lekko się podśmiewasz między innymi z mojego postu w którym piszę:

nie wiem czy tak jest ale to jest forum i dyskusja więc pozwolę sobie zapytać czy tak jest?

Co do tajemnicy SZR-u w agregacie jaki Kolega Ajesys chce zastosować to sądzę, że Kolego EDI dobrze wiesz, że na 95% możemy przypuszczać że takowego agregat nie posiada i jeżeli jest on potrzebny dla podłączenia agregatu do inastalacji to należy go poprostu zaprojetować i wykonać nawet gdyby to miałby być zwykły przełącznik ręczny.
I zrobiły się w ten oto sposób z igły widły :slight_smile:

P.S.
Jeżeli Kolego EDI źle Cię zrozumiałem to przepraszam i wybacz, ale sposób w jaki piszesz Swoje posty powoduje takie a nie inne domysły.
Mam zajome polonistki, które zawsze mi mówią:
“nie mów co autor miał na myśli bo tego nigdy nie wiesz tylko jak zrozumiałeś jego wypowiedź”.
Więc to jak zrozumiałem wypowiedź autora również zależy od autora i jego wypowiedzi.

Witam!
-Przyznam się szczerze, że i tym razem przygotowałem się do dyskusji na temat SZR-ów
i troszkę dyskutowałem nawet o tym poza Forum, (z niektórymi Kolegami).
-Milczenie Autora tego tematu było powodem napisania tego mojego ostatniego postu w tym temacie.
-Chciałem, by Autor zdradził nam tajemnicę, jaki posiada agregat prądotwórczy i ten wspomniany układ SZR-u.
-Z układami SZR mam do czynienia w Elektrowni, jako EDEK i co nieco, mógłbym na ten temat napisać.
-Zwykła ciekawość z mojej strony i nic więcej, (bo po poście krytykującym poziom naszego Forum ise, to odechciało mi się znowu pisać na forum).
P.S.
-Nie widzę powodów, by nawet “lekko się podśmiewać” z jakiejkolwiek wypowiedzi w tym temacie, jeśli była na temat. :wink: -Wcześniej, przed wypowiedzią Kolegi (Bonius), napisałem:

Witam
Nie rozumiem zdenerwowania niektórych Kolegów . Na pytanie można by odpowiedzieć jednym słowem TAK ale wtedy nie byłoby dyskusji . Zainteresowałem się troszeczkę zainstalowanymi agregatami w domkach jednorodzinnych i małych sklepach i muszę powiedzieć , że agregaty mają osobną linię zasilania do której w razie potrzeby podłączamy instalację za pomocą wtyczek , lub za pomocą trójpołożeniowego przełącznika . W tych małych obiektach gdzie zastosowano przełączniki nie ma niestety instrukcji współpracy . Spotkałem się też z osobno wybudowaną agregatornią sporej mocy , która wyposażona jest w nowoczesny SZR znanej firmy ale też zapomnieli załatwić instrukcję . Jak w polityce wiemy jak robić dobrze a nie robimy . Nie wszyscy oczywiście . Jaką pozycje ma elektryk który chce uczciwie zrobić ?
Ja nie narzekam , ja krytykuje i piętnuje .

Witam!

-Miałem nadzieję, że ten temat będzie uzupełnieniem, (moim zdaniem udanego tematu), tematu o agregatach:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=6405&postdays=0&postorder=asc&highlight=agregat+�wieczka&start=0
P.S.
-Kończę udział w tym temacie, by nie denerwować już więcej niektórych Kolegów, którym mój poziom dyskusji, (na forum), nie odpowiada.