zasilacz do routera

Hej wszystkim,

mam do was pytanie, możliwe, że głupie. Mam router do, którego nie mam oryginalnego zasilacza. Pytanie brzmi, czy mogę podłączyć zasilacz output 12V~500mA do routera Input: 5V->1A i będzie działać? Jak to wygląda w praktyce? muszą być dokładnie takie same specyfikację routera i zasilacza, czy można to trochę nagiąć? :wink:

Zadziała raz lub wcale. Jak na wejściu do routera masz 5V i prąd 1A to daj zasilacz, który ma takie parametry na wyjściu. Nie kombinuj, nie warto. :smiley:

Na tym zasilaczu masz za duże napięcie i za mały prąd. Musisz mieć zasilacz 5V i minimum 500mA. Może być np. 5V/2A. Prąd może być większy, ale napięcie musi być 5V.

Kolega Isiedem już pewnie znalazł taki zasilacz .. dopowiem tylko, że należy koniecznie zwrócić uwagę na:

• polaryzację + i - na wtyczce zasilacza. Standard to “+” w środku, ale są urządzenia które mają “-” w środku np. Drukarka Brother PT-E550W.
  • stabilizacja zasilacza … ogólnie to praktycznie każde urządzenie posiada wewnątrz układ stabilizujący choćby 7805, ale sam zasilacz nie powinien być oparty o trafo, mostek i kondziora 1000uF.
  • jeśli to możliwe unikaj też zasilaczy impulsowych za 5-7zł ponieważ szybko ulegają uszkodzeniu, a raz miałem przypadek podania wyższego napięcia niż zalecane (najczęściej napięcie spada).

Ogólnie to nie problem dostać taki zasilacz czy lekko mocniejszy.
Niestety rynek jest zasypany śmieciami, a ktoś chce na nich zarobić.