Żarówka energooszczędna w lampie rtęciowej

Witam

Kolego Bogdanie! tu nie ma żadnej “teorii” tu są jedynie fakty.
Znajomośc tych faktów wybitnie zmniejsza prawdopodobieństwo popełnienia błędu w sztuce, np. takiego który chcesz popełnić.
Oczywiście to Twoja sprawa, jednak nie dziw się, że (w każdym razie ja)staraliśmy się wszechstronnie przeanalizować przedstawiony pomysł.

j.w. (=strata czasu).

Jeśli celem jest osiągniecie jakiś oszczędności, to polecam zamianę lamp rtęciowych (jeszcze raz podkreślę LAMP a nie ŻARÓWEK!!!, nie ma czegoś takiego jak żarówka rtęciowa, to tak, jakby na różnicówkę powiedzieć bezpiecznik) na lampy metalo-halogenkowe 70W z gwintem E27. Jeśli jest to jakiś zaciszny kącik to dobrać kolor 3000K, jeśli trakt pieszy to 4200K.
Zapłon konwencjonalny: dławik szeregowo-równoległy + zapłonnik elektroniczny.
I tyle.

pzdr.

PB

witam Kolegów:)

Z całym szacunkiem dla kolegów praktyków pozwolę sobie stwierdzić, ze ja teoretyk wiem czym się zakończy taka zamiana.
Z niecierpliwością poczekam na wyniki pomiarów Kolegi Bogdana.
Szkoda tylko, że Kolega przekona się dopiero po wykonaniu roboty i niepotrzebnym wydaniu pieniędzy.
Chyba, że owa wymiana ma na celu oznakowanie miejsc w którym stoją latarnie.

witam.
jeszcze taka uwaga o teorii i praktyce.
ludzie zdobytą wiedzę praktyczną próbują opisać w postaci wiedzy teoretycznej. ta metoda ma tę zaletę, że można w teorii zawrzeć praktykę pokoleń.
chcąc coś praktycznie poznać odrzucając istniejącą wiedzę teoretyczną wyważamy otwarte drzwi.
a wnioski z takich doświadczeń będą i tak takie same jak opisane w teorii.

Witam Kolegę Bogdana (Bogdankiz) i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Bogdanie, moim zdanie dyskusja ta jest ciekawa ale tylko teoretyczna z której Kolega wyciągnie mało w celu podjęcia decyzji.
Na dobór odpowiedniego oświetlenia wpływa tak dużo czynników (wysokość lamp, odległości pomiędzy nimi, rodzaj klosza, miejsce oświetlania, źródło światła itd.) że dlatego opracowanych jest wiele programów komputerowych.
Może się tak zdarzyć, że Kolega wymieni samą żarówkę a koszt żarówki + robocizna nie zdąży się zwrócić gdyż żarówka się spaliła.
A może Kolega “pawelboch” dał lepszą propozycję tj. wymiany całej oprawy?
Na koniec.
Kolego Bogdanie, jest tyle firm sprzedających różnego typu oprawy że wystarczy przesłać im plan usytuowania lamp a oni ZA DARMO wykonają nowy projekt z wieloma przykładami wraz z obliczeniami zysków. Jeżeli tych opraw jest dużo, to nawet sami przyjadą na miejsce.

Witam serdecznie kolegów.

Szanowni koledzy.

Kolega Bogdan zadał proste pytanie:CZY POWINIENEM WYPIĄĆ DŁAWIK CZY NIE MUSZĘ TEGO ROBIĆ.

Kolega dostał zlecenie na wymianę źródeł światła w oprawach parkowych.
Nie znalazłem w jego postach żadnej informacji że stoja one w parku,skwerze itp.
Sami koledzy umieścili je tam z dozą odpowiedzialności za bezpieczeństwo wieczornych parkowiczów,przechodniów.

Proponujecie zamianę najtańszych lamp parkowych na jedne z najdroższych,lamp metalochalogenowych,dla inwestora który z trudem płaci rachunki za prąd,nie ma grosza na iwestycje.Dowodem na to jest tak absurdalna decyzja wymiany źródeł oświetlenia.
Każdy głu.. wie jaka różnica w luxsach jest niędzy obydwoma żarówkami .

Nie dziwcie sie,żę autor pytania znika.
Prawdopodobnie zalewa go krew.
Jeśli kogoś uraziłem przeprasza,ale takie jest moje zdanie,czytajmy dokładnie pytania.

Pozdrawiam Robert.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Szanowni Koledzy, jest to kolejny wątek (jeden z setek) w którym nigdy nie wiadomo o co chodzi.
Na forum jest wielu doświadczonych teoretyków i praktyków.
Wiele tematów na forum jest dość skomplikowanych odnośnie przepisów, norm pomiarów itd.
Ale ten jest bardzo prosty.
Lampy parkowe, uliczne i inne zakładałem b. dawno, więc się mało wypowiadam.
A może ktoś pomoże Kol. Bogdanowi i odpowie na pytanie:

1. Czy jest w ogóle żarówka którą będzie pobierała mniej mocy i dawała taką samą ilość światła?
  2. Czy ów żarówka zmieści się do starej oprawy rtęciowej?
  3. Czy nie będzie ona wymagała dodatkowych układów elektronicznych?
    A jeśli takową znajdzie to niech poda typ i stronę www. producenta to wówczas można o czymś dyskutować.

Idąc za ciosem w myśl ostatniego postu Kolegi Krystyna jeżeli autor pytania jeszcze się nawinie :wink: to proszę o podanie szczegółów. Mianowicie typ istniejących opraw. Miejsce ich zabudowy. Należałoby jeszcze przeanalizować parametry linii kablowych. Znając to niezbędne minimum można dalej ciągnąć ten temat aby produkt finalny nadawał się do eksploatacji i spełniał wymogi norm oraz życzenie inwestora.

Ależ wiadomo jak najbardziej!!!
Czego to Kolega nie rozumie?

No własnie problem w tym, że Kolega Bogdam wogle o takie sprawy nie pyta.
Nie interesują o wcale konsekwencje realizacji takiego zlecenia.
Tu jest pies pogrzebany.
pzdr.
PB

N.O. end

Witam

Istotnie interesowała mnie konkretna informacja :slight_smile:

To że temat się rozwinął w nieco innym kierunku wynikło z dobrej woli kolegów i cieszę się że w taki sposób reagują.
Osobiście uważam że wyłowiony problem powiniem znaleść się w oddzielnym topicu, ale to jest sprawa admina tego forum.

Tak myślę że ciekawą teze zaproponował kolega:
Andrzej bo

Jakby ktoś kolegow zrobił - podał coś takiego:

Porównać:
lampa rtęciowa:
LRF 125W
HPL 125W,
HPL Comfort 125W
MIX 160W
lampa sodowa
WLS 160W
żarówki halonowe
No i ta energooszczędna.

Jaki strumień dają poszczególne lampy.
Mogą być oczywiście całkiem inne lampy.

Jak będzie potrzba mogę poprzeliczć tak aby dało się porownać

Dodam że ważnym czynnikiem w obliczeniach jest czy testowane źródła światła są to nowe żarówki czy w jakimś stopniu zużyte. Z praktyki wiem że lampa po określonej liczbie godzin świeci zdecydowanie dużo słabiej
Ja ze swej strony dodam że mam w tym zagadnieniu nieco doświadczeń praktycznych i dla tego zgodziłem się podjąć zlecenie ze wszystkimi skutkami. :wink:
ps. Obecnie nie wiem jakie dokładnie są to oprawy najpierw muszę się tam jakoś dostać, tyle że jak się na nie wdrapie to pewnie zacznę działać :slight_smile:
Lampy były montowane jakieś 15 lat temu na słupach 6 metrowych w odstępach około 20m

Stawim na oprawy parkowe OZPR-125 z Meska. Proszę podglądnąć. http://www.okay.pl/mesko-oprawy/of2.html

Bardzo podobne do OZPR 125-2; OZPR 125 2P klosz przezroczysty, szklany

witam :slight_smile:
za chwilę dojdziemy do wniosku, ze dławika wypinać nie trzeba a to z prostego powodu. Jego tam może nie być!!! Oprawy te są również w wykonaniu pod MIX-y.