Zapotrzebowanie na moc zakładów przemysłowych - praktyka

Witam.

Mam pytanie odnośnie problemu jakim jest zapotrzebowanie na moc przez zakłady przemysłowe.
Chodzi mi tutaj jak obecnie w praktyce na etapie projektowania nowej hali/zakładu o znanym profilu oblicza się zapotrzebowanie mocy użytkowej.
Wiem że śą metody np.:
_Metody ustalenia obciążeń instalacji siłowych

• metoda jednostkowego zużycia energii elektrycznej
  • metoda jednostkowego obciążenia powierzchniowego
  • metoda dwuczłonowa
  • metoda zastępczej liczby odbiorników
  • metoda statystyczna
  • metoda współczynnika zapotrzebowania kz
    Metody ustalenia obciążeń instalacji oświetleniowych
  • metoda sprawności
  • metoda punktowa
  • metoda strumienia jednostkowego
  • metoda mocy jednostkowej_
    które w obecnych czasach są dosyć nieaktualne gdyż proces technologiczny się rozwinął a dane odnośnie samych współczynników są z lat 70tych.
    Czytając troszkę w necie znalazłem wzmianki iż obecnie takowe zapotrzebowanie oblicza się z symulacji i wykresów ale nigdzie nie jest napisane co i jak a stare metody służą tylko przybliżonym wyliczeniom.
    Wiadomo, instalacja robiona jest z pewnym zapasem obciążenia jak i samo trafo(a) ale w końcu jakąś energię zakład będzie pobierał i coś trzeba zamówić żeby produkcja szła pełną parą. Chodzi mi tutaj o zakłady i obciążenia rzędu 500 - 1000 kW.

Prosił bym Państwa o rozjaśnienie tego zagadnienia jak i metodyki obliczeń i jeśli to możliwe to podania źródeł :slight_smile:

Pozdrawiam: JohnySpZOO

Zacznij Kolego od porządnego bilansu. Potem ustal z technologiem co będzie chodzić jednocześnie (współczynnik jednoczesności)a potem niestety trzeba jeszcze pomyśleć co i jak żeby było dobrze:).

Coś mi to wygląda na projekt sieci z polibudy… :smiley:

Praktycznie to moc szczytową ustala się w bardzo ściśle z właścicielem z sporządzeniem z tego faktu dokumentu, podpisanego przez strony, z arkuszem dla każdej ze stron.
Brak obowiązujących norm określających współczynniki jednoczesności i dlatego właściciel powinien ściśle współpracować z projektantem. W przypadku pracy programowej zakładu istnieje możliwość ustalenia harmonogramów pracy urządzeń i ustalenie szczytowych parametrów zasilania. Przy braku programu, skrajnym jest projektowanie z ujmowaniem sumy mocy szczytowych odbiorników.