Dzień dobry,
mam do przyłączenia 12 działek rekreacyjnych po 5kW każda według zapewnienia.
Na tą chwilę mogę przyłączyć połowę działek wg informacji od PGE.
Wszystkie skrzynki el. będą zlokalizowane w drodze głównej (nie wewnętrznej), natomiast w drodze wewnętrznej przewidziane będą kable zalicznikowe.
W drodze wewnętrznej przewidzieliśmy służebności przesyłu, robimy także wodociąg.
Z uwagi, że będziemy niebawem wykonywać ów wodociąg, to chcieli byśmy przewidzieć zapasy kabli zalicznikowych w odpowiednich peszlach, aby nie rozkopywać drogi dwa razy.
Nie wiem tylko, jakie peszle przewidzieć, jakie grubości kabli. Każda działka ma dziś zapewnienie na 5kW, jednak dobrze by było mieć możliwość rozbudowy, a docelowo nawet zrobienia fotowoltaiki.
Działki są rekreacyjne, jednak nie ma problemu z tym, aby domy były nawet całoroczne.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co należało by przygotować dla PGE w ziemi, aby samo przyłączenie odbywało się jak najsprawniej?
Czy potrzebował bym nanieść takie peszle i kable na mapę, aby to wykazać w dokumentacji? W związku z tym, czy zatrudnić do tego projektanta z uprawnieniami, czy raczej to zrobić na zasadzie pewnej samowoli, bo PGE i tak nie interesuje to, co jest poza licznikiem?
A jeśli muszę zrobić taki projekt, to ile orientacyjnie może kosztować jego wykonanie?
Dziękuję !