Zamiana gniazda siły 4 pin na 5 pin. Jak?

Witam.
Za pewne temat nie raz był już poruszany lecz albo nie zrozumiałem o co chodzi, albo było nie dokładnie o tym. Proszę o wyrozumiałość i pomoc :slight_smile:
Problem jest taki, że kupiłem spawarkę w której jest 4 żyłowy kabel, ale w sieci mam same gniazda na 5 bolców. Chciałbym podłączyć wtyczkę na 5 pinów, jak to zrobić? :slight_smile:

Powinieneś mieć opisane przewody w spawarce. Najprawdopodobniej będą to: L1, L2, L3, PE. Tak więc powinieneś podłączyć te przewody w odpowiednio opisane zacieki we wtyczce 5-przewodowej. Ale może być też tak, że będzie L1, L2, N, PE. W DTR urządzenia musi być dołączony schemat zasilania.

Tak jak w tych tematach często poruszanych . W wtyczce 5X podłączyć L1 ,L2 /L3 i PE

Czyli 1 pin ma zostać wolny ?

Tak, w wtyczce na 5 przewodow Styk N zostanie wolny.

Podłączając spawarkę bez N, być może wszystko będzie ok,
ale jest także możliwe, że uszkodzisz swój nowo zakupiony sprzęt.

Zacznij od rozpoznania, co jest wymagane do prawidłowego podłączenia urządzenia.
Być może będzie można zrezygnować z N, lub jednego z fazowych, ale może także zaistnieć konieczność wymiany kabla na 5-cio przewodowy.
Jeśli nie będziesz potrafił tego ustalić, to nie zabieraj się za podłączanie, tylko wezwij elektryka.

Spawarka to kempi 2530, nie znalazłem w instrukcji zadnego schematu.

Podłączanie zasilania
Urządzenie Kempact 2530 jest dostarczane z pięciometrowym przewodem zasilania bez wtyczki.
Montażu wtyczki powinien dokonać wykwalifikowany elektryk. Parametry przewodów zasilania i bezpieczników są podane w tabeli danych technicznych na końcu tej instrukcji.
2.5 Sieć zasilająca
Wiele urządzeń elektrycznych bez specjalnych dodatkowych obwodów generuje w sieci zasilającej napięcie harmoniczne. Duży poziom składowych harmonicznych może powodować straty napięcia i zakłócenia pracy niektórych urządzeń.
UWAGA: Urządzenie nie jest zgodne z normą IEC 61000-3-12. Jeśli urządzenie ma być zasilone z publicznej sieci niskiego napięcia, to jego instalator lub użytkownik ma obowiązek sprawdzenia (w razie potrzeby konsultując się z dostawcą energii elektrycznej), czy takie podłączenie jest dozwolone.

Znalezione w necie. Czy masz takie cudo?

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co tam jest. Są same gniazzda na 5 pin i to tyle co wiem.

W instrukcji
http://arcticspaw.com.pl/wp-content/upl.. … t-2530.pdf..
wszystko jest napisane;
"Napięcie zasilania 3~, 50/60Hz 380 – 440 V

Aras, czyli mam rozumieć, ze tak jak wcześniej pisałeś, pin N ma zostać wolny i będzie ok, nie ma potrzeby innych zmian? I musze się dowiedzieć czy instalacja na wasztacie spełnia tę normę? Jeśli tak to w jaki sposób sie o tym najproścej dowiedzieć?

Kolego, tak PIN N ma zostać wolny w tym przypadku.
W twojej instalacji nie ma nic do szukania/sprawdzania pod tym kątem, tylko ta spawarka nie spełnia tej normy. Czyli krótko mówiąc, robi jakieś straty napięcia i zakłócenia, których norma już nie dopuszcza.

Super, w takim razie podłączam tak jak pisaliście.
Dziękuję za podpowiedzi.
Wesołych :slight_smile:

Ciach…