Niech kolega zainstaluje styczniki w szafkach rozdzielczych.
I dobrze było by do tego dołożyć wyłączniki silnikowe dobrane do mocy silników
w celu ich zabezpieczenia.
jak czytam twoje pytanie to odnoszę wrażenie, że dotyczy jakiegoś oddziału banku
czy zgadłem?
zapis, że wentylatory mają być zblokowane jest błędnym zapisem po jaką cho… wentylator w sali biurowej ma włączać się z wentylatorem w WC?
takie wytyczne przygotowywane są przez osoby co nie mają pojęcia na ten temat a jedynie przepisywane bezmyślnie z poprzednich opracowań (aranżacja wnętrz), a chodzi tu o przypadek jeśli występują dwa wentylatory (nawiew i wyciąg) dla jednej sali, nie może być takiej sytuacji że jest włączony tylko jeden z tych wentylatorów, ale jedno jest dla ciebie najważniejsze wytyczne branży wentylacyjnej ich projekt wykonawczy musi być, oni zasze muszą podać jak ma działać wentylacja
wentylator w sali podłącz poprzez wyłącznik, nie sądzę żeby był potrzebny jakikolwiek wyłącznik silnikowy, zazwyczaj moce tych wentylatorów kanałowych wynoszą ok. 200W-300W, zaś wentylator wentylator kanałowy w WC podłącz wraz z oświetleniem, jeśli w wytycznych nie ma zmianki o opóźnionym wyłączaniu wentylatora w WC to problem rozwiązany, jeśli nie to inna sprawa ale to inny temat, jak chcesz na PW opiszę Ci co robić.
co do mocy mogę się mylić i być może będziesz potrzebował styczników i wyłączników silnikowych
A,co nas obchodzi że wytycznych jest-aby śmierdziało w kiblach Smród może się przenieść,do sali operacyjnej banku,nawet przez zamknięte drzwi.Wentylatory w kiblach i pom.operacyjnych, nie mogą być też podłączone do tego samego kanału wentylacyjnego,bo mogą wwiewać zapachy. Ma nie śmierdzieć. po to się robi wentylację.
Grzegorz
Aby wentylatory w sanitariatach pracowały po wyłączeniu światła trzeba zastosować wentylatorki z modułem który wyłączy je z opóżnieniem - jedyny kłopot to należy do takeigo wentylatora nalez “dociągnąć” faze z przed wyłącznika i zza wyłącznika oświetlenia oraz oczywiście neutralny i PE. Co do wyłączników silnikowych to w praktyce wentylatorki mają bardzo małe moce i samo zabezpieczenie będzie droższe niż wentylatorek więc zasilane są z obwodu oświetleniowego. Co prawda tak sie nie powinno robić ale niestety takie jest “życie”, potem są tylko kłopoty przy pomiarach - czy jest to obwód oświetleniowy czy z wentylatorem.