Zagadka - dlaczego cały sprzęt w domu buczy?

Witam, jakis czas temu zadawalem juz to pytanie, ale nikt nie byl w stanie mi pomóc. Spróbuję drugiego podejscia :slight_smile:

Mieszkam w segmencie wybudowanym kilka lat temu. Instalacja elektryczna jest wiec w miare nowa. Mozna dyskutowac o kompetencjach elektryka, ale to chyba temat na osobna dyskusje. Jak się chce oszczedzac, albo nie ma zbyt wiele funduszy to chyba trzeba się liczyc z tym ze jakosc uslug nie bedzie na najwyzszym poziomie. No ale do rzeczy.

Otóż problem jest taki, ze sprzet elektroniczny w calym domu buczy. Czy to telewizor, czy to komputer ( a scislej zasilacz w komputerze ) wszystko dosc glosno buczy. Komputer mam ok 1,5 metra od lozka, a w nocy czasami musze wylaczac zasilacz, bo buczy tak glosno ze przeszkadza mi spac !!! Buczenie jest o roznym natezeniu ( jezeli mozna tak to ujac ) - raz ciszej raz glosniej. Czasami nagle zaczyna buczec glosniej, potem cichnie. Podlaczalem dla porownania ten zasilacz do gniazdka w bloku w roznych mieszkaniach na 3 roznych osiedlach - cisza. Zero buczenia. Sprawdzalem inne zasilacze i jest tak samo. Sprawdzalem napiecie miernikiem i jest w normie, ale tym koncza sie moje mozliwosci.

Orientuje sie ktos w czym jest problem ?

Sądzę, że Kolega powinien znaleźć źródło zakłócenia.
Na początek wyłączyć wszystkie swoje odbiorniki, następnie zasilanie sąsiadów, jeżeli zakłócenia będą występować nadal i nie ma w pobliżu żadnego urządzenia wytwarzającego to zakłócenia to próbować zredukować filtrami przeciw zakłóceniowymi.
Pewnego razu w przychodni wyłączałem lampę bezcieniową i podczas tej czynności załączała mi się jedna z funkcji sterylizatora, nie załączała one wprawdzie całego urządzenia ale włączała jedną z kontrolek wraz z przekaźnikiem.
Zastanawiałem się wtedy czy zakłócenie idzie przewodami czy przez eter.
Gdy włączyłem lampę w inne gniazdo na innym zasilaniu takich zakłóceń nie było, były jednak gdy włączałem na jednym obwodzie ze sterylizatorem.
Przy próbach zlikwidowanie tego zakłócenia udało się za pierwszym razem przez zastosowanie filtra przeciwzakłóceniowego od odkurzacza (włączony równolegle pod gniazdko, w które włączyłem lampę bezcieniową).
Zastosowany filtr pracuje do dzisiaj i nie ma żadnych problemów.
Wprawdzie nie ma tak często podobnych zjawiska ale zasada wyłapania ich jest taka sama –trzeba znaleźć przyczynę a to można zrobić tylko na miejscu.

Sprawdziłbym "wartość "uziemienia bolca ale to może tylko elektryk z odpowiednimi miernikiem

Próbowałbym również komputer włączać u sąsiada, koniecznie na innej fazie, na innym ,obwodzie czy też tak buczy i jak zachowują się komputery sąsiadów?, próbowałbym czasowo podmienić zasilacz.
Bolec gniazda koniecznie połączone pod PE lub PEN ( w zależności od instalacji) a faza po lewej stronie gniazda.

Jestem ciekawy co doradzą inni Koledzy?.

Witam

Podobny temat był przed laty:
Tajemnicze buczenie domowych sprzętów
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=8355&hilit=buczy

STANCA

A może to ten sam dom co wtedy?
“Dom W Którym Buuczy”

Żarty żartami ale mam pytanie. Zasilanie domku jest jedno czy trójfazowe?

zapewne masz rację. Od kilku lat facet wchodzi z tym tematem:

Tajemnicze buczenie domowych sprzętów
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=8355&hilit=buczy
Napisane: 29 gru 2005 17:35 pan piotrek

Problem z instalacją - niektóre sprzęty BUCZĄ
Napisane: 30 lis 2005 14:08 piotero_
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=8204&hilit=buczy

STANCA

Z zakłóceniami powodującymi “granie” elementów indykcyjnych w filtrach sieciowych urządzeń spotkałem się kilkakrotnie. Jednak w tych wypadkach nie miałem nigdy obiawów buczenia - rozumianego jako ton niski. Było to raczej coś przypominającego pisk lub szum - jakby ktoś smażył placki na patelni.

Jeśli jest to coś przypominające buczenie to może być to niesymetria napięcia w kolejnych półokresach. Pisał o tym w poprzednim temacie kol. Cyrus/Cerberus.

Ja natomiast muszę przyznać, że Pan Piotrek jest bardzo cierpliwy. Ja bym nie wytrzymał, aby przez tyle lat tak mi w domu buczało. Ostatnio zająłem się likwidacją promieniowania żyły wodnej przechodzącej przez mieszkanie.

pzdr
-DAREK-

Gdzie można nauczyć się mandaryńskiego?

Raczej zdesperowany :slight_smile: Bylo u mnie dwoch elektrykow, ale jedyne co zrobili to wsadzili mierniki do konktaktu i powiedzeili ze jest ok, co sam stwierdzilem juz wczesniej.

A moze jakies porady co moglbym wykonac sam ? Jakies proste testy nie wymagajace znajomosci elektryki, do ktorych wystarczy odrobina inteligencji :slight_smile:

Niesymetria napiecia w kolejnych polokresach lub wartosc uziemienia bolca to pewnie dla Was kaszka z mleczkiem ale ja nie mam pojecia o co chodzi i jak to sprawdzic :slight_smile: chociaz to drugie wydaje sie w miare proste i logiczne

Kolego Piotrze, żeby coś poradzić trzeba informacji.
Pytałem czy zasilanie domku jest jedno czy trójfazowe.
Jak jest wykonane? Gdzie jest licznik? W zestawie złączowo - pomiarowym z tablicą licznikową? Ilużyłowy jest przewód zasilający tablicę rozdzielczą w budynku? W co jest wyposażona?
Prosimy o jakieś dane.

może warto zrobić analizę napięcia zasilania.

Zwykły multimetr na zakresie 500/1000V DC pokaże ci, czy jest składowa stała w zasilaniu.