Witam, taki przypadek, urządzenie zasilane z gniazdka 230V z przewodem ochronnym stoi na stoliku na plastikowych kółkach, uziemiona szafka metalowa w momencie zetknięcia drzwi metalowej szafki z metalową częścią urządzenia wywala różnicówka !
Jak wytłumaczyć taki przypadek ?
Sprawdź woltomierzem napięcie na obudowie urządzenia względem metalowej szafki. Wygląda na to, że urządzenia ma przebicie a gniazdo 230V nie ma ochrony przeciwporażeniowej - bolec nie ma ciągłości z przewodem PE.
Witam, sprawdziłem gniazdko OK, zmierzyłem multimetrem jakie napięcie występuje pomiędzy metalową uziemioną szafką a metalowym stolikiem na kółkach plastikowych na którym stoi urządzenie zasilane z sieci z przewodem ochronnym, okazuje się że jest to 0,25v. Prawdopodobnie w momencie zetknięcia elementów metalowych popłynął jakiś prąd wyrównawczy i spowodował zadziałanie różnicówki
[quote=“Pazer, post:3, topic:14220, full:true, full:true”]
Witam, sprawdziłem gniazdko OK
[/quote] Sprawdziłeś to wizualnie, czy wykonałeś jakiś miarodajny test lub pomiar IPZ ?
[quote=“Pazer, post:3, topic:14220, full:true, full:true”]
zmierzyłem multimetrem jakie napięcie występuje pomiędzy metalową uziemioną szafką a metalowym stolikiem na kółkach plastikowych
[/quote] Proponuje zmierz jeszcze raz napięcie między uziemioną szafką a pracującym urządzeniem. Warto też sprawdzić, czy uziemiona szafka jest na tym samym potencjale co przewód PE w gniazdku, jeżeli nie, to ona może wprowadzać obcy potencjał na obudowę a tym samym na przewód ochronny urządzenia i tak wyzwala RCD. Ten “obcy potencjał” może pojawić się z innego urządzenia mającego niski stan izolacji podpiętego do tego samego układu połączeń wyrównawczych co feralna szafka
Jeżeli to nie tajemnica, to co to za urządzenie?
Witam, urządzenie to przyrząd do mierzenia stężeń rozpuszczalników w piecu, myślę że wykonanie połączenia wyrównawczego szafka - stolik (do testów urządzenia) wystarczy by taki przypadek już się nie powtórzył. Temat do zamknięcia
Pozdrawiam.
Hi
Czy ten piec nie jest przypadkiem połączony wtyczką 400V TN-C ?
Nie, zwykła wtyczka
Temat do zamknięcia, pozdrawiam.
Sam przepływ prądu przewodem PE nie wyzwoli różnicowki.
Dopiero upływ prądu z obwodu za różnicowka ja wyzwoli.
Wykonać dokładne oględziny i pomiary instalacji i urządzeń.
Podobny przypadek miałem w zakładzie w którym pracowałem. Tylko że tam róznicówka
wyzwalała jak było wilgotno. Okazało się, że jedno z urządzeń zasilanych trójfazowo miało do zacisku PE podłączone N.
Urządzenie nie wykorzystywało N, powinno być podłączone: L1, L2, L3, PE, a w miejscu PE było wpięte N.
Z szafkami może być połączony przewód N sieci i też bedzie taki efekt (np. przygnieciony szafką przedłużecz lub przewód od jakiegoś urządzenia). Zetknięcie N z PE za różnicówką ja wyzwoli gdyż częśc prądu zamiast płynąć przewodem N bedzie płynąć przewodem PE - zatem będzie omijać różnicówkę.