Zadania z elektrotechniki

Witam.
Mam do rozwiązania dwa zadania moze proste moze nie, ale chciałbym poprosić o wytłumaczenie co sie dzieje w konkretnych sytuacjach.

1. Trzy grzałki połaczone w gwiazde bez przewodu neutralnego przy zasilaniu
    symetrycznym 3 × 400 V, 50 Hz pobieraja z sieci moc 3,0 kW. Jaka moc bedzie pobierał zespół grzałek po zadziałaniu bezpiecznika w fazie L2? (załacznik)

moje dodatkowe pytanie co: sie tak naprawde dzieje gdy odlaczymy jedna faze z trojfazowki? Dwie pozostałe fazy jaką moc i prad bedą pobierać ?

2.Rezystor, cewke idealną i kondensator bez strat, polaczone w trojkat wlaczono do sieci trojfazowej o napieciu miedzyfazowym U=400V. Mam obliczyć wartosci prądow przewodowych, wiedzac ze R=Xl=Xc=20Ω.

a tutaj mialbym obliczyc te prady korzystajac tylko z prawa Ohma?

1 - 1,5 kW, masz 3 rezystory o mocy 1 kW przy napięciu znamionowym 230V. Przy dwóch fazach napięcie na rezystorze to 200V.

Witam.

Napięcie na fazach będzie wynosiło połowe napięcia 400V, czyli 200V dlatego że rezystancje na grzałkach są sobie równe.Rezystancje w fazach L1 i L3 będa się sumować R1+R3.

Będzie pracował jak odbiornik jednofazowy.

1. Po wypadnięciu jednej z faz odbiornik staje się odbiornikiem włączonym między fazowo z szeregowo połączonymi impedancjami ( przypadku rozważań teoretycznych przy założeniu idealnego odbiornika rezystancyjnego, na rezystancjami) , w przypadku odbiornika symetrycznego spadek napięcia będzie wynosił dokładnie połowę napięcia między fazowego dla każdej z nich.
    P=U^2/2*R
  2. Należy wyliczyć dla każdej gałęzi trójkąta I (wektorowo) i odjąć od siebie geometrycznie poszczególne prądy gałęziowe, np.
    Iu= U/R; Iv=U/Xl; Iw=U/Xc, I1=Iu-Iv ( wielkości wektorowe)