To bardzo ciekawe rozwiązanie. Ciekawe ile jeszcze zastosowań dla eski projektanci znajdą. Może piere i gotuje? A wystarczy chwila w internecie:
MT372
Elektroniczny trójfazowy licznik systemu AMM z modemem GSM/GPRS
Trójfazowy licznik dla odbiorców komunalnych > z komunikacją GSM/GPRS (lub RS485)
oraz zewnętrznym rozłącznikiem przeznaczony do pracy w systemie AMM.
Pomiar energii czynnej i biernej
Rejestracja poziomów napięć i zaników zasilania (czas trwania zaniku)
Dwa profile obciążenia oraz rejestracja mocy maks.
Dwa dzienniki zdarzeń
Port optyczny i modem GSM/GPRS lub interfejs RS485
Automatyczny przesył danych poprzez wiadomości SMS (opcja)
Interfejs M-Bus do gromadzenia danych z zewnętrznych urządzeń pomiarowych (gaz, woda, ciepło, temperatura)
Możliwość podłączenia zewnętrznego rozłącznika Funkcja ograniczenia mocy > oraz aktywacja “czerwonego” alarmu
Funkcja przedpłatowa z czterema różnymi trybami działania
Czteropoziomowe zabezpieczenie hasłami dostępu do licznika
Rejestracja otwarcia osłony licznika i zacisków
Dwa wejścia alarmowe
Wyjście przekaźnikowe (6 A)
Prawda, że proste? A jakże, niestety nie. W tym kraju proste rozwiązania są za trudne.
A, i aby było jasne. Moje instalacje przed licznikiem mają bezpieczniki, bez względu na to co projektant sobie wymyślił. Żadnego limitowania mocy esem też nie ma.
I widać że kolega mało robi, bo są przyłącza bez projektu, i realizuje je tylko wykonawca na podstawie warunków przyłączenia - większości przyłączy napowietrznych tak jest. Także na praktykę zapraszam.
Gruhaa chyba jaja sobie robisz, a być może praca w hucie nie sprzyja ? Trzeba zbadać warunki szkodliwe może renta się należy ?
Warunki z logiki wydaje się wnioskującemu o ile posiada dokument potwierdzający korzystanie z nieruchomości, lub obiektu, lokalu itp.
A może zapomniałeś dodać, że nieruchomości, lub obiektu, lokalu itp. z których dopiero będzie możliwe korzystanie? Ile budynków podłączyłeś, które stały ileś tam bez prądu?
W jednym lokalu przy działalności gospodarczej pierwotnie były wykonane zabezpieczenia przedlicznikowe bezpiecznikami topikowymi - lokal z takimi zabezpieczeniami był wybudowany i oddany do użytku gdy nie eS-ek a instalacja jest wykonana w postaci 4-żyłowej L1 L2 L3 PEN, zaś później gdy chciałem aby została zainstalowana II taryfa ZE w warunkach nakazał zainstalowanie zabezpieczeń limitującyh moc w postaci eS-ek jako zabezpieczenia za licznikiem oczywiście w skrzynce przystosowanej do plombowania.
Jak rok temu spotkałem się z opowiadań z zabezpieczeniami przylicznikowymi, myślałem, że to jakaś pomyłka i że ktoś bredzi.
Jak zobaczyłem złącze pomiarowy z dwoma wizjerami ,jeden na spisanie stanu licznika, drugi otwierany po to aby podnieść trzypolowego esa jak “wyskoczy”.
Teraz klient nie ma dostępu ani do licznika ani do zabezpieczenia przylicznikowego, które jest jego ale zaplombowane jakby energetyki.
Zabezpieczenie przedlicznikowe jest w złączu w rozłączniku z wkładkami BM.
Takie rozwiązanie widziałem dwa razy na nowych budowach domku jednorodzinnego.
Witam kolegów.
Podłączyłem już wiele domów w rejonie PGE, zrówno z lini kablowej jak i napowietrznej.
W przypadku lini kablowych bezpośrednio przed licznikiem jest zabezpieczenie wynikające z przydziału mocy dla odbiorcy, najczęściej ETIMET 25C(S 313 C25).
W szafce licznikowej jest też , za licznikiem, rozłącznik FR trzypolowy 100A.
W szafce złącza kablowego jest jeszcze zabezpieczenie na RBK 40A(przy eS-ce 25A)
W przypadku złącza napowietrznego brak jest RBK.
Inaczej jest natomiast w przypadku ENERGII.
Brak jest FRa za licznikiem (tylko listwa) natomiast w przyłączu napowietrznym jest przed eS-ką przedlicznikową RBK.
Jeżeli chodzi o ograniczenie mocy to mam przed sobą kartę katalogową ETIMAT T.
Zastosowanie ma jako ogranicznik mocy przedlicznikowy. Zadaniem tego zabezpieczenia jest selektywne wyłączenie w stosunku do zabezpieczenia nadprądowego odbiorcy. W zakresie swoich prądów znamionowych zastępuje wyłączniki selektywne. Jest wyłącznikiem nadprądowym pozbawionym członu zwarciowego i posiada tylko człon termiczny.
Witam
Spróbuję przepchnąć ETIMAT T w projekcie budynku wielorodzinnego, oraz mam na tapecie kilka przyłączy, zobaczymy czy RE coś wspomni – co do wykonawców to nie wiem czy to kupią bo wiadomo …