Zabezpieczenie w złaczu ZK i ogranicznik mocy

Witam
Koledzy jak dobieraci ekabel wlz w przypadku zasilania ze złacz (domki mali odbiorcy).
Teraz dają ogranicznik mocy np dla 16kW 25A i przed licznikiem 50A.
Ogranicznik mocy to po prostu wyłacznik nazwany zabezpieczeniem przeciążeniowym.

Czy dobieracie Idd do “ogranicznika mocy” czy do zabezpieczenia w złaczu przed licznikiem?

Akurat tutaj to myślę że bez znaczenia czy do ogranicznika czy do zabezpieczenia. Jak dasz zasilanie kablem YKYżo 4x10 czy YKYżo 4x16 to i tak będzie dobrze, bo w ziemi 10 ma Iz 61A, a 16 ok 79A, więc wszystko pod względem prądu spełnione.

YKY 5x10 ma Idd=52 i nie spełnimy drugiego warunku Iw<1,45Id 80<75,4
gdzie Iw to 1,6 x prąd zabezpieczenia.

Czyli zawsze oczko w góre teraz.
Czy przeciążeniowo możemy zabezpieczać wyłącznikiem zwanym ogranicznikiem mocy? Czy zwarciowo i przeciążeniowo tylko bezpiecznikiem?

Jeżeli kolega przyjmie rezystywność gruntu 2,5 K*m/W to obciążalność 4x10 wyniesie te 52 A, ja takiego współczynnika nie przyjmuję gdyż jest to suchy piach co w warunkach PL zbytnio nie ma miejsca.

dla 1,5 K m/W przyjmuje kolega czy 1?
Norma IEC 60287-3-1 podaje 1 więc przyjmuje tyle (wg Musiała).
Mam przypadek 40kW “ogranicznik mocy” 63A zabezpieczenie przedlicznikowe 80A.
Czy moge zastosować 16mm2 ale jako zabezpieczenie przeciążeniowe musiało by być 63A czy jest to dopuszczalne, a dla zwarć wkładka bezpiecznika 80A?

Kabel idzie ze złącza do tablicy , która jest przecież w domu . Droga kabla – ziemia , po ścianie budynku , w budynku .
Jeżeli warunki oddawania ciepła wzdłuż trasy instalacji są różne, obciążalność prądowa długotrwała powinna być wyznaczona w odniesieniu do odcinka trasy mającego najgorsze warunki chłodzenia. Czy jest to sposób ułożenia kabla D ?

Jeżeli sprawdzasz warunek na dopuszczalną długotrwałą obciażalnosć prądową kabla to jako jego zabezpieczenie przyjmujesz zabezpieczenie od przeciażeń a więć tu ten ogranicznik mocy, może to być oddzielny przekażnik czy wyzwalacz termiczny, może to być człon termiczny wyłącznika lub bezpiecznik topikowy w cześci charakterystyki przeciażeniowej - to 1, 6 In. Natomiast jak będziesz sprawdzał kabel na warunki zwarciowe to wtedy przyjmujesz wartości z zabezpieczenia zwarciowego tutaj wkładka topikowa.

Jeśli BI jest 80A a S303 63 A .Zaś kabel idzie ziemią , po budynku i w budynku to ja bym dał 25mm . Kabel obciążamy do maksimum( wykorzystujemy maksymalnie przydzielona moc ) aż wyłączy 303 63A Jak komuś wyszło inaczej to proszę napisać.

Mjaą wytyczne teraz do 16,1kW daja 50A a wyzej 80A.
na złość chyba dla tych co zgłosili fakt że nie ma selektrywności jak dają wyłączniki C.