Mam pytanie w jaki sposob moge zabezpieczyc rure gazowa , ktora krzyzuje sie z rura wodociagowa . co jakis czas twozy sie luk elektryczny . jest to bardzo stare budownictwo i taka rzecz juz zastalem, a nie mam mozliwosci przebudowy instalacji gazowej.
Witam Kolegę Andrzeja i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego jak jest łuk tzn. jest różnica potencjałów.
Pytania:
Jakie występuje napięcie i jakie płyną prądy
pomiędzy tymi rurami?
Czy te rury GAZ i WOD idą do jednego piecyka gazowego?
Jaki jest układ sieci w budynku i mieszkaniu.
Proszę bardzo dokładnie sprecyzować pytanie.
BO TO JEST MALUTKA BOMBKA ELEKTRYCZNA?!
Pozdrawiam Krystyn
witam kolegów.
Jeżeli w mieszkaniu jest piecyk gazowy ciepłej wody to dziwi mnie ta różnica potencjałów. Połaczenie powinno mieć miejsce poprzez piec chociaż jego jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Dawniej gaziarze bronili się przed połączeniami wyrównawczymi obejmującymi instalację gazową co wg mnie było głupotą. Połaczenie występowało na piecu łazienkowym PG.
Gaz nie jest pewnie przyłączony do połączeń a wodociągi wymieniły przyłącz na PE i jest problem. Wg mnie na podstawie tej niepełnej informacji należy sprawdzić jakość przewodu PEN a następnie wykonać połczenia wyrównawcze i wszystko będzie dobrze. To co napisałem napisałem na 90% bo podałeś zbyt mało szczegółów. Napisz coś więcej a pewnie coś na forum poradzimy. pozdrawiam
Witam
Ja bym poprostu połączył obie rury i będzie po kłopocie .
Ale też bym sprawdził przyczyne tego zjawiska .
Panie Darecki!
Jeden taki połączył obie rury i BYŁO PO KŁOPOCIE .
Jak wrócił z pracy to już nie musiał
SPRAWDZAĆ PRZYCZYN TEGO ZJAWISKA
bo już jego kamienicy nie było.
Nie ma jak takie porady na FORUM.
Pozdrawiam Krystyn
Witam!
Pracuję w gazownictwie od 7-lat i sprawy zabezpieczeń rur gazowych, szczególnie od momentu wprowadzenia piecyków gazowych zasilanych z sieci energ. oraz monobloków traktowane są bardzo poważnie. Przyczyn może być wiele. Rura gazowa metalowa jest podłączona do stacji ochrony katodowej,która zasilana jest napięciem 220V .Warto by zmierzyć potenciał rury gazowej w odniesieniu do elektrody Cu/CuSO 4 przy wyłączonej i załączonej stacji SOK.
pozdrawiam.