Zabezpieczenie przepięciowe centrali telefonicznej

Zwracam się do fachowców od ochrony przepięciowej. Jakie mam zastosować ochrony przepięciowe i w którym miejscu na centrali telefonicznej w zakładzie pracy. Centrala jest podłączona z gniazda sieciowego 220V. Budynek jest zasilany linią kablową bezpośrednio z głównej rozdzielni 15/0,4kV.
Poruszam ten problem dlatego, ponieważ co wyładowania atmosferyczne następuje awaria centrali- uszkadza elementy elektroniki. Mam linie telefoniczne wewnętrzne i zewnętrzne,komórkowe.

pozdrawiam Radek

Trochę więcej.
Typ centrali NM+NW.
Radzaj zabezpieczeń.
Kto jest konserwatorem.
Czy odebrana przez TPSA.
Wartość uziomu centrali.

Witam, proponuję najpierw spróbować zdiagnozować z której strony powodowane jest uszkodzenie; od zasilania 220V, czy od niezabezpieczonych linii telefoncznych, no i oczywiście stan uziemienia centrali
Pozdrawiam, Konrad

Witam.
Wydaje mi się że dane o które pyta Kolega Krystyn nie mają wogóle związku z tematem. Bo jakie ma znaczenie możliwośc wystapienia przepięcia na osobe konserwatora!?
Na witrynach producentów są podane elementy które można zastosować. Np: Dehn, Phoenix Conact, OBO. Nie powinno to nikomu nastręczać trudności. Niektóre centrale mają linie miejskie zabezpieczone fabrycznie istotne jest czy sieć wewnętrzna jest rozległa i czy jest możliwe pojawianie się niebezpiecznych napięć z tej sieci.
Koniecznie trzeba to ustalić jak radził Konrad.
pzdr
Adam

Drogi Kolego!

Kluczem do rozwiązania problemu jest określenie co w centrali
podlega uszkodzeniom?
Czy są to elementy wyposażenia liniowego linii telefonicznych? (wewnętrznych, zewnętrznych?, czy też może do centrali podłączony są np. nadajniki DECT?).
Jest, moim zdaniem, mało prawdopodobne aby udar (przepięcie , przetężenie) zaindukował się po linii zasilania.
Raczej przeanalizowałbym sieć telefoniczną, jej położenie i układ, sposób ułozenia przewodów oraz zabezpieczenie przciwprzepięciowe.
Podstawową jednak rzeczą jest gruntowna analiza okoliczności
powstania dotychczasowych uszkodzeń.

pozdrawiam
Andrzej Goebel

Zabezpieczenie linii zasilającej centralę kosztuje ok 100zł netto
zawiera blok ograniczników warystorowych, filtr RFI oraz sygnalizację lamkową poprawności włączenia i sprawności układu.
Temat rozwiązany i sprawdzony w wersji podstawowej i sądzę że z taką mam do czynienia. Powodzenia.
Krzysztof M.,Megatech

Witam
Uważam iz trzeba ustalić co uszkadza się w centrali telefonicz-
nej ale niezależnie od tego zastosować skuteczną ochronę
przeciwprzepięciową linii zasilającej 220V i telefonicznych przy-
łączonych do centrali.Zaindukowanie w przewodach linii telef.
podczas przejazdu elektrowozu lub tramwaju jeśli takie linie
komunikacyjne znajdują się w pobliżu.

Witam
Korekta do ostatniego zdania.Powinno byc :Przypadki przepięć
zaindukowanych mogą wystąpić równiez w liniuach telefonicz-
nych jeśli przejeżdża elektrowóz lub tramwaj/gdy zelektryfiko-
wane linie znajdują się w pobliżu linii telef/.