Witam
szukam zapisów w normach lub innych przepisach na temat lokalizacji i odległości zabezpieczenia przedlicznikowego od układu pomiarowego (licznika)?
dziekuje za pomoc
Nie znam takich norm, to są jednak zalecenia dostawcy energii, chyba na podstawie rozporządzeń do prawa energrtycznego, ale szczegółów nie znam.
U mnie podobnie - wystąpiliśmy o układ półpośredni (100kW) i w warunkach mam tylko zapis:
pkt. 9.2 Rodzaj i prąd znamionowy oraz miejsce usytuowania zabezpieczenia przedlicznikowego/głównego: rozłącznik bezpiecznikowy z wkładkami topikowaymi, 160A, na tablicy pomiarowej"
Witam
podobno jest to napisane w normie 60364. Tak dowiedziałem sie od montera który zakładał licznik. Nie będe ukrywał ze niem mam jej w całości wiec trodno mi to ocenić i dlatego pytam.
W warunkach technicznych które wydaje ZE (ENEA)nic nie pisze dokładnie co i jak.
Na pewno jest tam (w 60364) wiele ciekawych zapisów, ale to niewiele ma wspólnego z warunkami technicznymi przyłącza. Mogł podobnie powiedzieć o ustawie Prawo Budowlane i tam ciebie odesłać. Po prostu gość nie miał ochoty rozmawiać.
Witam
W warunkach wydawanych przez ENERGA tez nie ma zadnych uwarunkowań prawnych. Układ pomiarowy jest projektowany przez projektanta z Z. E. Natomiast R. G. to w wiekszosci - jak komu pasuje ![]()
A czy to każda duperela powinna mieć odzwierciedlenie w ustawie?
Masz racje. Jest tez jakies pole do popisu dla wykonawcy nie ujęte w normach. Trzeba czasem uzyc własnej inteligencji… ![]()
Pozdrawiam ![]()
Witam
szukam zapisów w normach lub innych przepisach na temat lokalizacji i odległości zabezpieczenia przedlicznikowego od układu pomiarowego (licznika)?
dziekuje za pomoc
W moim ZE lata wstecz był wymóg nie więcej niż 15 metrów dzisiaj urządzenia pomiarowe i ich zabezpieczenia są blisko siebie ze względu na wynoszenie liczników na zewnątrz (klatki schodowe budynków,ogrodzenia działek) - możliwość odczytu pod nieobecność właściciela obiektu.
A przy okazji to te zabezpieczenia powinny być za licznikowe a nie przed licznikowe tak jak n robi się to robi na terenie ZEW-T
być może chodzi o bezpieczeństwo licznikowca w czasie pracy przy liczniku
Nie sądzę.
Kolego Marcinie, mógłbyś to rozwinąć? Co to znaczy powinny?
Powinny bo spełniają wtedy dwie role:
1- podstawową jako ogranicenie mocy przyłączeniowej
2-łącznika odłączającego WLZ np do pomiarów.
Przy klasycznym układzie spełnia tylko funkcję 1.
I od razy uprzedzę czyjeś utyskiwania bo powiem, że obecnie w zestawach zlączowo pomiarowych przed licznikiem stosowane jest min jedno zabezpieczenie topikowe a czasem 2 a S jest jako trzecie i jeszcze przed licznikiem.
I od razy uprzedzę czyjeś utyskiwania bo powiem, że obecnie w zestawach zlączowo pomiarowych przed licznikiem stosowane jest min jedno zabezpieczenie topikowe a czasem 2 a S jest jako trzecie i jeszcze przed licznikiem.
Przecież wiadomo że co ZE to obyczaj, mogę bez żadnego problemu wskazać ci nowiutkie sieci kablowe po pareset metrów w których jedynym zabezpieczeniem przed-przedliczikowym jest BM w stacji. Tak samo zresztą jak i sieci w których znajdziesz w każdym złączu podziałowego BM (i tak 8 złącz - oczywiście selektywności brak). Co do postulowanego przez ciebie punktu 2 to gdzieniegdzie stosują zalicznikowego FR-a bądź listwę co uważam za lepsze rozwiązanie.
Listwa/FR stanowi granicę własności stron i oczywiście nieplombowane.
Normalny układ wg mnie powinien wyglądać następująco:
-zabezpieczenie topikowe w stacji
-zwory w złączach przelotowych
-zabezpieczenia topikowe stanowiące widoczną przerwę i zabezpieczenie licznika. Najlepiej jeśli zabezpieczenia są w oddzielnej szawce niż złącze
-zabezpieczenie zalicznikowe limitujące moc przyłączeniową.
Ja znam takie przypadki gdzie te wszystkie zabezpieczenia występują a kabel WLZ podpięty jest wprost pod licznik - i po co tak robić?
witam Kolegów ![]()
Jako obieżyświat wiesz doskonale Marcinie, że lokalne ZE mają swoje standardy minnymi w tej kwestii. Nawiasem mówiąc od kilku dni w moim ZE obowiązują nowe standardy do których jeszcze nie dotarłem ale nie omieszkam się podzielić informacją na ten temat. Póki co w moim ZE jest/było zabezpieczenie przedlicznikowe, licznik i listwa zaciskowa dla podłączenia odbiorcy.
witam
Jeden z kolegów na pisał ze 15 metrów.
i o te 15 metrów właśnie mi chodzi. Pisząc ten temat miałem na myśli zabezpieczenie przed licznikowe w starych kamienicach?
Raz słyszę ze 15 raz ze 12 metrów.
Jak mniej to ma być w skrzynce WLZ na klatce lub na zewnątrz lokalu albo nawet w rozdzielni głównej WLZ w bramie wejściowej jak dalej to morze być przy tablicy licznikowej w lokalu.
Jak się pytam panów z ZE którzy montują licznika dostałem takie odpowiedzi:
- norma 60364 (ponoć jedyna dotycząca instalacji elek.)
- PBUE - które już nie obowiązuje (tam doczytałem się na jakiej wysokości ma być licznik)
3 . Jak się zapytałem to zaczęły trząś się ręce temu panu i dostałe odpowiedz ze tak ma być i tyle! i szybko w milczeniu się ulotnił.
Nie znam żadnego dokumentu - wytycznej w moim mieści z ZE