Zabezpieczenie prądowe przed wentylator

Witam prosił bym doświadczonych użytkowników o pomoc w doborze zabezpieczenia nadprądowego przed sterownikiem wentylatora eletor 230V, 50/60Hz, 6,5A, IP56,
i za sterownikiem przed wentylatorem
Model: FC050-4ET.4I.A7
Zasilanie: 230V
Moc silnika: 0,51 kW
Wydajność przy 0 Pa: 8000 m3/h
Wydajność przy 30 Pa: 7400 m3/h
Obroty: 1310 n [obr/min]
Natężenie prądu: 2,3 A
Poziom hałasu: 53 dB

Zabezpieczenie sterownika B10. Zabezpieczenie Wentylatora może być B6, lecz ja bym też dał B10.

A dlaczego charakterystyka ,B" skoro to silnik? Po co zabezpieczenie za sterownikiem, czemu ono ma służyć?

Zabezpieczenie przed silnikiem np. przed przegrzaniem, chyba że coś innego sie stosuje np termik?

czyli c10 było by lepszym rozwiązaniem

Kolego, wyłączniki nadmiarowoprądowe stosujemy w celu zabezpieczenia obwodów przed skutkami zwarcia, a także jako ochronę przeciwporażeniową, tak więc musi być spełniony warunek SWZ i wtedy można zdecydować jakie zabezpieczenie ten warunek spełnia. To, że sterownik, lub regulator obrotów posiada styki 6,5A oznacza, że można nim wysterować obciążenia prądem znamionowym dla urządzeń poniżej tej wartości. Natomiast żeby zrealizować zabezpieczenie przed przeciążeniem należy użyć np. ,termika"

Sterownik posiada termik wbudowany, a przed wentylatorem też by musiał być zamontowany termik? w celu zabezpieczenia przed przegrzaniem? Jak tak to mógłbym prosić o nazwę takiego termika?

Kilka miesięcy temu miałem b. podobny temat. Zasilanie do sterownika i wentylatora pobrałem z obw. oświetlenia zabezpieczonego B6. Silniki tak małej mocy nie potrzebują termików ani zabezpieczeń typu C. Tym bardziej wentylator. Taki banalny temat a Wy już rozszerzacie problem.

Ty wiesz, że nie potrzebują i że bedzie dobrze, jak zasilisz zza B6, ale masz swoje doświadczenie i wiedzę fachową. Jeśli natomiast pyta człowiek, który nie jest obeznany w temacie, wówczas ja, muszę mu odpowiedzieć zgodnie ze sztuką i nie mogę się posunąć oficjalnie do tego typu odpowiedzi.

Dziękuję za sugestie czyli dam C 10 tylko przed sterownikiem, bo taki posiadam czy kupić B ?
Jeszcze mam pytanie, czy przewód 3x2,5 może być do podłączenia tego wszystkiego?

Kup B10.
Możesz zastosować przewód 2.5mm, lecz jeśli dajesz zabezpieczenie 10A to spokojnie możesz użyć 1.5mm2.

Ok, tak zrobię. A przed wentylatorem też czy wstawianie tam bezpiecznika jest zbędne?

Jeden bezpiecznik B10 na cały zestaw.

Ok, dzięki.

Po kiego aż B10 na wentylator? Jak termik nie zadziała albo go nie ma albo went zostanie wymieniony na inny to lepiej mieć słabsze zabezpieczenie na wypadek “jarania” się uzwojeń silnika. B6 czy nawet B4 wystarczy. No chyba że jakimś cudem rozruch na to nie pozwala. BTW. Topikowe rurkowe istnieją nominalnie na 2.5A (najczęściej charakterystyka T), ale po pewnym (zwykle dłuższym) czasie drucik w nim się przepali podczas normalnej pracy - więc lepiej ładuj eskę.

Po takiego, że ma być to zabezpieczenie obwodu, a nie wentylatora.
Zresztą każdy elektryk to wie…

Podaj mi przepis zakazujący stosowania B6 w tym wypadku.

Jak przepisy pozwalają zrobić coś mniej bezpiecznie, zabezpieczając wyłącznie przewód, to czy należy się tym kierować?

Równie dobrze do jednej żarówki mogę stosować zabezpieczenia po 400A i ciągnąć szynoprzewody. A bardziej realistycznie, B16 na “żarówkę” LED bo przepisy na to pozwalają. Przypuszczam że nigdy nie widziałeś takiej “żarówki” po samoistnej eksplozji.

Do tego, trzeba czasem widzieć jak robią takie silniki i wiele innych rzeczy, i jakie przewody stosują w środku urządzenia. Bo teraz znane na świecie marki potrafią robić oprawy które mają przewód “cieńszy” niż 0.5mm2 - który pracuje praktycznie na zewnątrz oprawy. I chyba nikt mi nie powie że np. B10 zabezpiecza właściwie taki przewód…

Ratunku - temat się rozszerza zgodnie z zasadą, że im jest bardziej prymitywny tym jest bardziej popularny.

Z bezpieczeństwem to nie ma nic wspólnego.
Jeżeli uważasz , że ma to podaj liczbowe argumenty.

Następne bzdury kolego - bezpiecznik nie ogranicza prądu zwarciowego.
Jak widać na elektryce się nie znasz. Stosując szeregowo B6 i D25 nie uzyskasz selektywności zwarciowej.

Jak nie ma jak się bronić, to podawać argument z prośbą o liczby. Może mam za Ciebie poszukać ile osób na całym świecie w ciągu roku, wkłada coś przez otwory wentylatora, skutecznie blokując wirnik silnika? A możesz chcesz aby wymienił liczbę “samoistnych” awarii wentylatorów w ciągu ostatniego miesiąca w moim mieście?

Owszem (pomijając jego bardzo znikomą impedancję podczas zwarcia). Ale zmniejsza jego czas. Pooglądaj sobie wykresy charakterystyk czasowo-prądowych wyłączników nadprądowych. W każdym przypadku, widząc wykres, mnożysz prąd nominalny takiego wyłącznika przez krotność na wykresie i masz zakres czasu w którym powinien wyłączyć. Jak tego nie wiesz albo nie rozumiesz, nie powinieneś się tym zajmować. No i nie pisałem nic o zwarciu przy niskiej impedancji. Sam powinieneś wiedzieć co się dzieje jak sąsiednie zwoje dostają zwarcia - zwykle wtedy żaden bezpiecznik długo nie zadziała, ale w miarę dalszych sąsiednich zwarć, będzie płynąć coraz większy prąd. A czym mniejszy prąd nominalny zabezpieczenia, tym szybciej on zadziała w takim przypadku. To nawet nie jest elektryka, tylko jedne z ważniejszych podstaw elektrotechniki.

To samo mogę powiedzieć o Tobie. Mało tego zacząłem robić listę osób które krytykują innych za brak wiedzy, a sami mają jej znaczne niedobory. Sam nie jestem alfą i omegą i nie wymagam od nikogo recytowania z pamięci całych ustaw. Instalacja elektryczna i tak samo odbiorniki, mają być wykonane przede wszystkim aby były jak najbezpieczniejsze. Jak ktoś z powodzeniem może zastosować B6 bo jeden jedyny odbiornik nie potrzebuje połowy tego, to wytłumacz mi jaki przepis wymaga aby dawać jak największe zabezpieczenie?

Powiedz mi, drogi kolego, w którym momencie pisałem o selektywności zwarciowej? Chcesz wywołać wojnę pod tytułem kto ma dłuższy “próbnik”? Wydaje mi się że to nie jest to miejsce na to.

Dziś już drugi raz, przedstawiam link: Trollowanie – Wikipedia, wolna encyklopedia

BTW. Zastanawia mnie, czemu na forach o elektronice, jest więcej osób mających prawdziwe pojęcie o elektryce, a mniej tzw. trolli. Choć ostatnio tych drugich coraz więcej…