Zabezpieczenie główne - warunki przyłączeniowe Tauron

Witam.

Proszę o informację od osób zorientowanych.
W warunkach przyłączeniowych na zwiększenie mocy przyłączeniowej mam zapis o wymaganiach technicznych:
Zabezpieczenie główne: prąd znamionowy 25A, rodzaj: ogranicznik mocy 1F wyposażony w człon przeciążeniowy nadprądowy, bez członu zwarciowego z funkcją ręcznego rozłączania obwodu, lokalizacja: istniejąca lokalizacja.

Czy dobrze rozumiem, że muszę zlikwidować istniejący bezpiecznik topikowy wkręcany i założyć zabezpieczenie “automatyczne” (ETIMAT T)? Czy jednak może pozostać aktualny bezpiecznik topikowy tylko o wartości 25A (teoretycznie aktualnie powinien być 20A).

P.S. Na wiosnę będę składać o warunki wyniesienia układu pomiarowego z budynku ale na razie potrzebuję zwiększenia mocy na już.

Witam
Potrzebny Ci elektryk, który nakreśli i uzgodni w ZE schemat instalacji przyłączeniowej, jak wszystko będzie OK to wykona ją jak na uzgodnionym schemacie. Wypełni i podpisze oświadczenie o gotowości instalacji elektrycznej, powinien mieć D z pomiarami. Na koniec przyjedzie ktoś z ZE i zaplombuje.
Pozdrawiam

[quote=“LordFalcon, post:1, topic:13613, full:true, full:true”]
że muszę zlikwidować istniejący bezpiecznik topikowy wkręcany i założyć zabezpieczenie “automatyczne” (ETIMAT T)?
[/quote]
Po pierwsze, nie Ty ale elektryk z papierami. Po drugie. Jeżeli dobrze się domyślam to masz obecnie przed licznikiem zabezpieczenie Bi a za licznikiem nie ma żadnego aparatu.
[quote=“LordFalcon, post:1, topic:13613, full:true, full:true”]
Czy jednak może pozostać aktualny bezpiecznik topikowy tylko o wartości 25A (teoretycznie aktualnie powinien być 20A).
[/quote]
Mamy w tym przypadku konflikt standardu Tauron ze stanem faktycznym. Dobrze prawi Kolega @warlock76, że kumaty elektryk uzgodni schemat pomiaru, wykona prace i zostanie to odebrane przez Dostawcę. W najbardziej pesymistycznym wariancie będzie musiał przebudować pomiar wg standardu jak w załączniku.

[quote=“warlock76, post:2, topic:13613, full:true, full:true”]
Witam

Potrzebny Ci elektryk, który nakreśli i uzgodni w ZE schemat instalacji przyłączeniowej, jak wszystko będzie OK to wykona ją jak na uzgodnionym schemacie. Wypełni i podpisze oświadczenie o gotowości instalacji elektrycznej, powinien mieć D z pomiarami. Na koniec przyjedzie ktoś z ZE i zaplombuje.

Pozdrawiam
[/quote]

Zgodnie z tym co dostałem w warunkach nie trzeba zmieniać nic, tylko rodzaj zabezpieczenia przedlicznikowego.

Docelowo będę wynosić układ pomiarowy na zewnątrz budynku ale to dopiero w lecie.

To, że nigdy nie miałem do czynienia z instalacjami wokół układów pomiarowych to nie znaczy że muszę wzywać innego elektryka, akurat nie mój dział, że tak to nazwę…

I można wiedzieć jak wyszło? Czy zgodzili się na zamianę tylko topika na ogranicznik, czy skończyło się na całkowitym dostosowaniu do nowych warunków, czyli zabudowa skrzynki z rozłącznikiem bezpiecznikowym przed licznikiem i ogranicznikiem mocy za licznikiem?