Zabezpieczenie główne i przedlicznikowe w jednej skrzynce ?

Gdzie znajde jakiś przepis mówiacy o tym ze niewolno lub niezaleca się montowania zabezpieczenia głównego budynku w tej samej szafce co zabezpieczenie przedlicznikowe mieszkania.
Pytam bo sprawa wyglada nastepujaco w lokalu mieszkalnym lokator robił remon i wykonał instalacje trójfazowa “fachowcy” musieli dołożyc 2 zabezpieczenia w zwiacku z tym ze w szafce z zabezpieczeniami przedlicznikowymi niebyło dostatecznie duzo miejsca a w szafce bedacej nieopodal z zabezpieczeniem głównym budynku było go dość to tam je założyli. Szczerze powiem że nigdzie niewidziałem/ nieczytałem przepisu mówiacego że można lub niemozna tak robic, choć dla mnie jest logiczne ze tak sie nie powinno robi.

Witam kolegów na forum.

Nie słyszałem i nie czytałem o takim przepisie . Energetyka żąda żeby liczniki i zabezpieczenie przedlicznikowe zawsze były oddzielone od innych liczników . Każdy z lokatorów powinien miec do nich klucz . Jezeli zamontuje się zabezpieczenie główne razem w skrzynce na licznik to kto zapłaci za zerwanie plomby lokatora? jak już do jego skrzynki będzie miało dostęp wiele osób.

Oddzielanie zabezpieczenia głównego od tablic licznikowych stosuje się ze względu na to żeby unikać problemów z zerwaniem plomb.

Za oplombowanie w liczniku i w zabezpieczeniu przedlicznikowym placi dzierzawca lub lokator za oplombowanie na zabezpieczeniu głównym koszty ponosi właściciel lub administracja budynku.

Jezeli Kolego masz jakieś imie to przedstaw się wprawdzie Ci za wiele nie pomogłem ale tak to powinno wyglądac z Twojej strony.

Pozdrawiam

Rysiu 71

Witam

Ja na twoim miejscu szybko bym to cudo zlikwidował bo tylko czekać jak zostaniesz oskarżony o nielegalny pobór energii gdyż twoje obwody wychodzą z rozdzielnicy przed pomiarem i mimo ,że przechodzą przez licznik to jest bardzo łatwo go ominąć i podłączyć się przed licznikiem.
Coś takiego jest niedopuszczalne i karygodne. Jak było mało miejsca w rozdielce to trzeba było ją wymienić na większą a nie robiś coś takiego.
Jeszcze raz radzę wycofaj się z tego bo jak gdzieś za kilka lat podczas przeglądów ktoś to odkryje lub wcześniej to się nie wypłacisz.

Pozdrawiam marcin714

Sorrki ale się zagalopowałem.
To są zabezpieczenia przedlicznikowe więc nie będzie tego podejrzenia o nielegalne pobieranie energii więc pozostaje w mocy teoria mojego przedmówcy. Gdyby jeszcze wszystkie trzy bezpieczniki przenieśli to jakoś by uszło ale jeśli dwa są w jednej skrzynce a jesen w drugiej to znów całkowita kicha. Taskie coś odbiera ZE. Czy już jest po odbiorze i to przeszło?

Pozdrawiam marcin714