Dzień Dobry
Mam Instalacje 100 kw
Optymalizer zamontowany na każde 2 panele
4 Inwerterow Solaredge 25kw i dwie jednostki synergii Solaredge
Proszę o pomoc w doborze zabezpieczeń po stronie AC i DC
Po stronie DC:
- ograniczniki przepięć SPD DC– jeżeli odległość generatora od falownika jest większa niż 10m należy zastosować ograniczniki również przy generatorze.
- rozłączniki z wyzwalaczem np. wzrostowym(opcjonalnie)
Po stronie AC:
- ograniczniki przepięć SPD AC
- wyłącznik RCD
- wyłącznik nadprądowy (opcjonalnie z wyzwalaczem np. wzrostowym)
- sygnalizator faz(opcjonalnie)
[quote=“Jeloneeek, post:1, topic:14889, full:true, full:true”]
Dzień Dobry
Mam Instalacje 100 kw
Optymalizer zamontowany na każde 2 panele
4 Inwerterow Solaredge 25kw i dwie jednostki synergii Solaredge
Proszę o pomoc w doborze zabezpieczeń po stronie AC i DC
Po stronie DC:
- ograniczniki przepięć SPD DC– jeżeli odległość generatora od falownika jest większa niż 10m należy zastosować ograniczniki również przy generatorze.
- rozłączniki z wyzwalaczem np. wzrostowym(opcjonalnie)
Po stronie AC:
- ograniczniki przepięć SPD AC
- wyłącznik RCD
- wyłącznik nadprądowy (opcjonalnie z wyzwalaczem np. wzrostowym)
- sygnalizator faz(opcjonalnie)
[/quote]
Taka instalacja, to już mała farma fotowoltaiczna ale jaka by nie była, to aby prawidłowo dobrać SPD, minimum co trzeba wiedzieć, to rozmieszczenie/odległości poszczególnych elementów, układ uziomów i czy występuje instalacja odgromowa, a co się z tym wiąże czy są zachowane odległości separacyjne czy nie oraz ile modułów jest połączonych w jednym szeregu tworzącym łańcuch, co ma przełożenie na napięcie.
Jeśli więc chcesz odpowiedzi, to zamieść całościowy projekt tej instalacji ale nie sądzę abyś go miał, bo wtedy byś miał podane tam zabezpieczenia, a jeśli to jest zadanie szkolne, to temu co je zadał, powiedz aby się najpierw douczył sam, a nie bierze się za uczenie innych.
Na tak zadane i przedstawione pytanie, nie da się udzielić prawidłowej odpowiedzi, trzeba by przedstawić kilka różnych wariantów.
Dziękuje za odpowiedz
Mam projekt sekcji stringów i optymalizatorow
Czy to pomoże?
Tak występuje instalacja odgromowa
Każda szyna jest połączona kablem 16’ a następnie cała sekcja drutem do szpilki (wyniki poniżej 10 om’a)
[quote=“Jeloneeek, post:3, topic:14889, full:true, full:true”]
Mam projekt sekcji stringów i optymalizatorow
Czy to pomoże?[/quote]
Tak, pomoże. Powinno być tam napisane co, gdzie i jak. Projektant powinien przewidzieć w opracowaniu.
Chyba, że projekt “po taniości”, “na sztukę”, “każdy elektryk to wie” i “nie trzeba, szkoda pieniędzy”.