Szukam ogólnej wiedzy w przedmiotowym temacie. Głównie chodzi mi o dobór zabezpieczeń obwodów, które sterowane są przez PLC.
Np. jakie maksymalne zabezpieczenie może posiadać obwód oświetleniowy (230VAC, gdzie odbiornikiem jest 10 ledowych źródeł światła po 8W każde), sterowany przekaźnikiem RM699BV-3011-85-1024 https://www.relpol.pl/content/download/13728/166914/file/RM699B.pdf.
IPZ obwodu (3*1,5mm2) L-N/Pe 0,67 omów (przewidywany prąd zwarcia 216 A - właściwie pomiar z wpiętym w obwód zwartym przekaźnikiem nie rożni się od obwodu bez przekaźnika).
Wg dokumentacji przekaźnika może on pracować z obciążeniem 10A tylko przez 20 ms, jeżeli chciałbym obwód zabezpieczyć wyłącznikiem nadprądowym B6, to zgodnie z jego charakterystyką mógłbym doprowadzić do sytuacji, gdy obciążenie przekaźnika jest wyższe niż dopuszcza producent. Czyli istnieje ryzyko uszkodzenia przekaźnika, ale czy istnieje zagrożenie utraty ochrony SWZ?
Zazwyczaj przekaźniki podczas uszkodzenia przy nadmiernym prądzie mają tendencję do sklejania styków. Czy w tej sytuacji można założyć, że IPZ nie zmieni się na niekorzyść?
Jak ugryźć ten temat?
Druga kwestia, to prąd załączania oświetlenia LED (rozruchowy) - jestem w stanie go zmierzyć dla danej lampy, natomiast nie jestem w stanie określić jak długo trwa, a tych informacji potrzebowałbym przy doborze odpowiedniego przekaźnika. Jak to w praktyce się robi?