Witam. Jestem uczniem na drugim roku zawodu elektryk budowlany.
Chciał bym się was spytać czy dobrze coś rozumiem. Jeśli nie do końca proszę poprawcie mnie.
Chodzi mi o zabezpieczenia obwodów.
Na obwód oświetlenia ( tak robimy w naszej firmie. osobny na oświetlenie osobny na gniazda ) powinienem wstawić bezpiecznik B10
A na obwód gniazd jednofazowych B20 czy B25? Od czego to zależy?
I na obwód gniazd trójfazowych jeśli są 16 amperowe to C16 a jeśli 32 amperowe to C32 tak?
Czy wielkość zabezpieczenia zależy od urządzeń które są przyłączone do tego obwodu? Np na oświetlenie mam dwie oprawy z czego oby dwie razem pobierają prąd o mocy np 80 W ponieważ są dwie żarówki po 40 W i wtedy wystarczy zabezpieczenie B10 ( czyli 10 amper tak? )
Jaki maksymalny pobór prądu ( w jednostce wat ) może być na zabezpieczenie B10/B20/B25 itd
Jeszcze jedno. Istnieje też takie coś jak zabezpieczenie różnicowe. Służy ono przed porażeniem prądem. Wiem na czym to polega lecz zastanawiam się czy jest kilka rodzai tych zabezpieczeń różnicowych czy jest tylko jeden typ.
Jeśli chodzi o podłączenie obwodów pod te wszystkie zabezpieczenia to zajmę się tym później. Na razie chciałem się nauczyć bardziej teorii.
Chciał bym się tego wszystkiego dowiedzieć.
Z góry wielkie dzięki !
Witam
Szanowny młody adepcie zawodu. Wiele nauki przed Tobą. Dobrze, że chcesz pogłębiać wiedzę, ale podstaw należy się uczyć w szkole. Tu raczej wymiana doświadczeń i rozwiązywanie problemów.
Zabezpieczenia służą do ograniczania prądu, który w nadmiarze może uszkodzić przewody, czy np gniazda o prądzie maksymalnym 16A lub odbiorniki. Tak więc nie można gniazd 16 A zabezpieczać bezpiecznikiem 20 czy 25 A.
Pańska wypowiedź wiele mi wyjaśniła. Cały czas miałam inne całkowicie błędne pojęcie o zabezpieczeniach. Teraz dzięki pana odpowiedzi wiem już że np bezpiecznik 20A pełni rolę taką w której gdy zostanie pobierany prąd o większym natężeniu niż jest określony on na zabezpieczeniu danego obwodu automatycznie bezpiecznik przestanie przekazywać napięcie.
Dziękuję również za adres strony z której z pewnością nie raz skorzystam.
Zastanawiałem się też nad rozpoczęciem czytania książek związanych z moim zawodem jaki będę w przyszłości mam nadzieję wykonywał.
Jak Pan myśli? Czy jest to dobry pomysł? Mi osobiście wydaje się że im więcej wiedzy tym lepiej. Może sam osobiście Pan przeczytał jakąś książkę która może mi dostarczyć nieco wiedzy. Jest Pan bardziej doświadczony więc z pewnością mógł by mi Pan doradzić co jest dla mnie najlepsze podczas gdy odbywam praktyki. Jeszcze wiele nauki przede mną lecz ja chcę się ciągle kształcić w kierunku elektryka i zdobywać na ten temat jak najwięcej wiedzy.
Jeszcze raz dziękuję bardzo Panu za udzieloną mi odpowiedź
Witaj Młody człowieku Wiele przed Toba nauki ( ja jestem elektrykiem od 37 lat) jak chcesz sie nauczyc idź do takiego majstra który Cie nauczy nie tylko sprzatac i kuc ale rowniez pracy w branzy elektrycznej, jezeli toleruje piwo w pracy to Go Sobie odpusc powodzenia