Zabezpiczenia dwóch obwodów chronionych jedną różnicówką

za roznicowka chce podlączyc 2 obwody na gniazdka, zrobic to za pomoca 2 bezpicznikow 301 b 16, ? bezpieczniki te podlaczyc za roznicowka rownolegle, i jaka zastosowac roznicowke ?

Witam :slight_smile:

A jaki typ RCD?

Witam!

Możesz zastosować każdą bez członu nadmiarowoprądowego np P302 (legrand). Jednak musisz wziąść pod uwagę prąd znamionowy aparatu. np 25A nie pomyl z charakterystyką B25A. Wyłącznik RCD jeśli ma napisane B25 to ma wbudowany człon nadmiarowoprądowy i nosi nazwę P312 (np legrand).

Ale w tym przypadku należy przed RCD dać jakieś zabezpieczenie i robi się problem z wartościami zabezpieczeń i selektywnością (często) :wink:.

Witam!

Producent (legrand) podaje, że wymagane dobezpieczenie wyłącznika RCD P302 nie powinno przekraczać 50A. Więc w instalacji domowej problem mamy z głowy i nie zachodzi taka potrzeba.

Bardziej chodzi mi o wartości w “dół”.
Najczęściej przed licznikiem jest wartość 25A. Przy zabezpieczeniu na obwodach 16A ciężko coś wsadzić pomiędzy, chyba że ma się trochę kasy na zbyciu, lub utrzymywać pętlę zwarcia na dość niskim poziomie, co jest chyba bardzo złym rozwiązaniem.

Witam!

Czy konieczne jest montowanie dodatkowego zabezpieczenia przed RCD jeśli wartość zabezpieczenia głównego 25A nie przekracza górnej granicy podanej przez producenta?

Może nie koniecznie, ale czy jest błędem?
Trochę mnie to nurtuje. Może jestem przewrażliwiony?

Witam!

Ja myśle, że dociekliwość nie powinna być nazywana przewrażliwieniem.

Jak jednak postąpić w przypadku jeśli wartość zabezpieczenia wlz-u zasilającego rozdzielnicę wynosi np. 200A. A w niej zamontowano kilkanaście wyłączników różnicowoprądowych (np. P304) chroniących sekcje po kilka obwodów jednofazowych zabezpieczonych wyłącznikami nadmiarowoprądowymi np. B16A, które umiejscowione są oczywiście za RCD.

Czy taki przypadek masz kolego na myśli?

Zabezpieczenie główne zawsze rozpatrywałem dla dwóch przypadków:

1. ochrona obwodów między zab. głównym i zab. na obwodach
  2. limitowanie mocy pobieranej

Nie rozpatrywałem zab. głównego jako dobezpieczenia zabezpieczeń na obwodach, gdyż zawsze staram się stosować zabezpieczenia kompletne, takie które same realizują zadania postawione zabezpieczeniom w wyniku zwarcia, przeciążenia, upływności. Może czasami rozwiązanie droższe, no ale juz tak mam.

Tu jest całkiem inny przypadek.