Mam dylemat czy kupic YKY 5(4)x10 czy tez YAKY 5(4)x16. Te ostatni mozna kupic za 9zl/m. Kabel do polozenia w ziemi jako WLZ (miedzy złączem a RG w budynku ok.20-30m)
Witam
Mam dylemat czy kupic YKY 5(4)x10 czy tez YAKY 5(4)x16. Te ostatni mozna kupic za 9zl/m. Kabel do polozenia w ziemi jako WLZ (miedzy złączem a RG w budynku ok.20-30m)
Co wyjdzie taniej!
Sobie położyłbym YKY, ale jak Inwestor chciałby taniej YAKY też byłby dobry. Nie kładłbym 4x … .
Przeważnie kłade YKY 5x10 mm2.
Chyba że odcinek naprawdę długi około 40-50m.
Witam!
Temat ilości żył w wlz był wielokrotnie wałkowany na forum.
Proszę jednak kolegę elo o podanie (z dokładnym uzasadnieniem) powodu swej niechęci do czteroprzewodowej wlz.
Pięciożyłowa ponieważ :
- Energetyka każe kłaść WLZ w TN-S,
- zwykłem punkt rozdziału uziemiać, kiedy tylko jest to możliwe,
- wynika to z mojej “wiedzy technicznej”.
Pozdrawiam
Witam
- zwykłem punkt rozdziału uziemiać, kiedy tylko jest to możliwe,
- wynika to z mojej “wiedzy technicznej”.
A dlaczego akurat widza techniczna każe uziemiać punkt rozdziału PEN w tym miejscu?
To jest tylko wymysł Energetyki.
Witam!
Ja prosiłem o uzasadnienie kolegi podejścia do tematu a nie o wytyczne ZE.
Udzielasz kolego rad na podstawie czyjegoś ‘‘widzi mi się’’. Doktor E. Musiał nazwał takiego delikwentwa z ZE ‘‘udzielnym książątkiem’’
A nie wiesz nawet, że są rejony w Polsce, które nie zezwalają na układanie pięciożyłowej wlz.
I kto ma rację???
W jakiej cenie kupujecie YKY 5x10? Za 9zl to jest akurat YAKY5x16. Czy to dobra cena? Osobiście to tez wolalbym na wszelki wypadek miec 5 zyl, ale i tak 2 zyly będą połączone rownolegle a podzial na TN-S dokonany w domu.
16mm2 Al ma chyba wieksza obciazalnosc dlugotrwala i zwarciowa, ale spadek U jest chyba troche wiekszy niz dla 10mm2 Cu. Czy ktos z kolegów podałby mi różnicę w % i dla np.10st (tyle srednio chyba jest na glebokosci 1m)?
YKY 5x10 mm2 mozna kupić za jakieś 20-25 zł. Także między YAKY(16) a YKY(10) jest duża różnica. Jednak jak dla siebie (jak napisałem wcześniej) położyłbym miedź.
Co do zarzutów : nie dawaj rad, kto ma racje - proszę przeczytać jeszcze raz to co napisałem. Specjalnie użyłem zwrotów : dałbym, etc… Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Więcej życzliwości, inaczej się zagryziemy.
Dla mnie EOT, a Wy piszcie sobie co chcecie …
Witam!
Uziemienie ochronne instalacji nie jest związane z początkiem instalacji a z budynkiem.
Powinno być ono wykonane w miejscu, w którym wykonano połączenia wyrównawcze główne.
Tyle na ten temat komentarz do PN – IEC 60364-4-41
I teraz już wiadomo dlaczego piąta żyła w WLZ staje się niepotrzebna.
YKXs - teraz takie kable lepiej używać. Jest on podwójnie sieciowany i jest raczej niemożliwe, że nabierze wody. W sumie to nie wiem czy niesieciowane ktoś wogóle teraz produkuje.
Witam!
Przecież napisałeś kolego elo
Nie kładłbym 4x …
.
Zadałem Ci konkretne pytanie. Nie odpowiedziałeś a zarzucasz mi że nie rozumiem twych tekstów.
Rozwiń więc swą myśl, bo inaczej naprawdę
się zagryziemy
P.S.
Kolega kafel bardzo dokładnie to wyjaśnił.
Witam!
Założenie: Długość linii 30m, moc odbioru 25kW, yAL=33 m/(Ohmmm2), yCu=55 m/(Ohmmm2):
Spadek U na kablu YKY 10mm2 = 0,85%
Spadek U na kablu YAKY 16mm2 = 0,89 %
Dane na podstawie Moeller’owego PAJĄKA.
YAKY 5(4)x16mm2 (3 żyły obciążone) - (D) Jednożyłowe albo wielożyłowe kable bezpośrednio w ziemi bez dodatkowej ochrony mechanicznej (1.0K.m/W), To=10°C - obciążalność prądowa długotrwała=67,5 A
YKY 5(4)x10mm2 (3 żyły obciążone) - (D) Jednożyłowe albo wielożyłowe kable bezpośrednio w ziemi bez dodatkowej ochrony mechanicznej (1.0K.m/W), To=10°C - obciążalność prądowa długotrwała=67,5A
Pozdrawiam.
Witam
Kolega Obserwator potwierdził, że korzystniejszy jest zakup kabla z żyłami aluminiowymi.
Dziekuje za konkretna odpowiedz. Czy yAL i yCu sa podane dla temp.10°C ?
Witam
Tak obciążalności długotrwała (Iz) dla kabli podana jest dla temperatury 10
Czytać umię, nie pytałem o obciążalność
Witam
To że umiesz czytać, to ja nie wątpię. Jednak zadałeś pytanie więc na nie odpowiedziałem. Chyba że z tą temperaturą chodziło Ci o coś innego ? Dla mnie obciążalność kabla jest ściśle związana z temperaturą w jakiej przewód/kabel pracuje, i taką uzyskałeś odpowiedz.
Piotr P.