Witam wszystkich na forum.
Czytam forum bardzo często zasięgając w ten sposób informacji w nurtujących mnie tematach,lecz nie wypowiadam się, ponieważ są tutaj autorytety od których można śmiało się uczyć.
Może ktoś z kolegów jest w stanie mi poradzić gdzie oddać do wzorcowania mierniki typu MZC-2 oraz MIC-1 - mieszkam w Rudzie Śląskiej i może jest gdzieś w woj.Śląskim firma która się tym zajmuje ?
Zaznaczam że nie posiadam żadnych dokumentów na te mierniki ponieważ zostały zagubione przy przeprowadzce.
Mam zlecenie na pomiary bardzo wielkiego obiektu i nie chciałbym mieć problemów związanych z tym, że mierniki nie są wzorcowane.
Mam jeszcze nowy miernik MIE-500 ale ten ma wszystkie badania aktualne bo jest niedawno kupiony.
Pozdrawiam
SLAWOMIRSABOK![]()
![]()
Witam Kolegę „SLAWOMIRSABOK” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Proponowałbym wysłać w/w mierniki do SONEL S.A.
Nie ma to jak sprawdzenia dokona producent a działając przez pośrednika Kolega więcej zapłaci.
Dobra rada. Sonel to profesjonaliści.
Takie badanie w SONEL-u ma jednak jedną ułomność. Badanie ma zalecaną ograniczoną ważność do 13 miesięcy (nie jest to bezwzględny wymóg, jednak istnieje taki zapis). Są inne firmy posiadające sprzęt, wiedzę i doświadczenie, a wystawiające obowiązujące świadectwa sprawdzenia bezterminowo - np. wrocławski Merserw-9 (www.meraserw-9.pl ). Ja oddawałem ostatnio właśnie do nich, może trochę z lenistwa bo nie musiałem nic nigdzie wysyłać (Wrocław - Wrocław), ale mam świadectwo bezterminowe.
Druga sprawa to cena - nie pamiętam ile kosztowało sprawdzenie w Sonelu, ale w Meraserwie :
MZC-2 - 75 zł netto
MIC-1 - 100 zł netto.
Trzecia sprawa to czas sprawdzenia :
Meraserw - rano oddaję, na drugi dzień rano odebieram.
Jak oddawałem im mierniki, to słyszałęm że przyjeżdzała ekipa z Bełchatowa i miała wszystko zrobione w jeden dzień - z tego wniosek - da się z nimi dogadać.
Sonel - hmm, nie wiem (wiem, że jak pytałem o LKZ-700, to kazano mi czekać około tygodnia) - dla porównania wypadałoby przedstawić jak to teraz wygląda czasowo.
Pozdrawiam, elo
Witam Kolegę KSKRAK_Krystyn i wszystkich na forum .
Dziękuję za radę - po wejściu na stronę SONEL jest tam wystawiony cennik wzorcowania mierników i tak właśnie zrobię , że zadzwonię tam i prześlę im te mierniki.
Myślałem tylko że gdzieś w pobliżu jest jakaś firma co się tym trudni i można tam podjechać i względnie szybko to załatwić. A Kolega ma rację - mierniki są produkcji Sonela i najlepiej a zarazem najpewniej będzie wysłać je do nich bo nawet ceny za wzorcowanie nie są wysokie.
Pozdrawiam
SLAWOMIRSABOK
Witam Kolegę “elo” oraz wszystkich na forum.
Może ma kolega rację jeżeli chodzi o termin realizacji - jeden dzień to bardzo krótko bo w SONELU to termin minimum 7 dni, ale czy z tym świadectem wydawanym bezterminowo to taka dobra sprawa. Nie znam budowy tych mierników ale może on ulec w jakiś sposób uszkodzeniu i nadal pokazywać wyniki pomiarów lecz błędne i to w dużym zakresie. Jeżeli ktoś już wydał pieniądze na mierniki to przy pomiarach najmniejszego obiektu już zarobi na to, aby raz w roku je wzorcować a mam wtedy pewnośc że pomiary i wskazania pomiarów
są 99% pewne.
To jest podobna sytuacja jak z prawnieniami SEP…też się nie zgadzam aby były bezterminowo ..ale są.
Pozdrawiam
SLAWOMIRSABOK
Witam Kolegów.
Witam Kolegę SŁAWOMIRSABOK
Tu są adresy :
http://www.sonel.pl/4/101.html
Cennik zatwierdzony przez prezesa Zarządu SONEL S.A. :
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika serii MRU - 135,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika MPI-510 - 250,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania mierników MIC-1, MIC 1-T, MIC 1000, MRP-200, MIC-3 - 110,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika MIC-2500, MIC-5000 - 140,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika MIE-500, MMR-600 - 130,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika MMR-610 - 170,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania miernika MZC-310S - 200,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania pozostałych mierników produkcji SONEL - 90,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania mierników jednofunkcyjnych innych producentów - 110,00 zł
Wydanie świadectwa wzorcowania mierników wielofunkcyjnych innych producentów - 60,00 zł / funkcja.
Cennik obowiązywał od 02.01.2006 r.
Może w dalszym ciągu aktualny.