Kolega kupił nowy miernik i twierdzi, że ma protokół wzorcowania ważny 24 miesiące, czy nowe mierniki tak mają? 24 nie 13?.
Witam
Świadectwa wzorcowania wydawane przez akredytowane laboratoria wzorcujące nie zawierają terminu ważności:
http://www.pca.gov.pl/doc/swiadectwo_wzorcowania_pl.pdf
Pozdrawiam
Teodor
Wiadomo, że terminu ważności to nie ma ale jest zalecany termin następnego wzorcowania i u mnie jest to napisane na świadectwie wzorcowania, a robiło to laboratorium z Wrocławia, może nie jest akredytowane?, a czy to możliwe, że u kolegi w nowym mierniku świadectwo ma zalecany termin 24 miesiące, może to jak w samochodach-nowy samochód przegląd tech. ważny 3 lata?
Witam
Kolego Elekt
Czasokres między wzorcowaniami określa użytkownik. Wytyczne zawiera PN-EN ISO 10012:2004.
Pozdrawiam
Teodor
Wiem, że to tak w teorii wygląda ale niech się ktoś wypowie doświadczony praktycznie, że np. inspektor zakwestionował ważność pomiarów bo minęło już np.20 miesięcy od wzorcowania, bo u mnie ja dbam o termin 13 miesięczny ale po co mam płacić tak często jeśli inspektorzy się nie czepiają, a ja sam sobie określę termin np. 5 lat.
Witam
kol. elekt
Nauczmy się jednego, jak ktoś coś kwestionuje to zapewne wie na jakiej podstawie. Zawsze możemy przyznać mu rację, ale… też wolno zapytać na jakiej podstawie opiera swoją wiedzę. Nie zna odpowiedzi to na drzewo!!!
Dlaczego wielu nie zapyta? Nie rozumiem.
STANCA
Drogi Kolego
Otrzymałeś odpowiedź od najlepszych i masz jeszcze wątpliwości?.
Może moja rada praktyka Ci pomoże:
Jak masz pieniądze - to badaj co pół roku,jak masz wątpliwości do moich rad to co trzy miesiące,jak się zmęczysz generowaniem kosztów- wtedy zrozumiesz to co napisali koledzy.
Witam Kolegów ![]()
Miło do Was wracać … mnie znowu nie było, kolejne rewolucje w życiu …
W piątek miałem Audyt dot. ISO, i m.in chodziło o mierniki, wszystko było idealnie ponieważ … miałem teczkę do mierników.
Odpowiadając koledze Elekt na pytanie piszę:
Czas kolega sobie ustala SAM!! A co ile?? Tyle ile kolega używa, tak jak z sprzętem budowlanym, (duża intensywność - co 6mcy, sporadycznie - co 2lata)
Ważne jest też co to są za mierniki i jakie szkody mogą powstać jeśli miernik źle wykonuje pomiary, jeśli ważna jest dokładność to radzę częściej…
Wielu kolegów zapomina, ale trzeba prowadzić teczkę z listą mierników, muszą być:
- spis sprzętu posiadanego
- instrukcje
- gwarancje
- certyfikaty
- dok. serwisowe
- i inne
- KONIECZNIE trzeba napisać kiedy wykonamy następne badanie i nikt nam się nie doczepi,
Obecnie posiadam 12 mierników certyfikowanych i 37 podstawowych, dodatkowo wymogiem u mnie są naklejki wielobarwne o klasie dokładności i terminie przeglądu.
Z takim czymś kolega na pewno będzie miał spokój ![]()