Witam
Proszę o poradę doświadczonych kolegów.
Potrzebuje znać wzór na prąd obliczeniowy (prąd roboczy?) instalacji elektrycznej. Dane jakie mam podane to Moc obliczeniowa (w kW), napicia znamionowe instalacji i współczynnik mocy cos φ.
Proszę o pomoc - egzamin już wkrótce.
Pozdrawiam
Dla obwodów 1-fazowych:
P=UIcos(fi). Jeżeli przekształcisz wzór by wyliczyć prąd to optrzymasz:
I=P/(Ucos(fi)).
Reasumując, by wyliczyć natężenie prądu podziel moc odbiornika przez napęcie i współczynnik mocy.
Jeżeli jest to odbiornik 3-fazowy:
P=pierwiastek(3)UIcos(fi) czyli po przekształceniu w mianowniku dopisz pierwiastek z 3. Oczywiście założyłem, że jest to obciążenie symetryczne tzn., że w trzech fazach płyną takie same prądy.
Przy obciążeniu symetrycznym prąd przewodzie zerowym “N” nie płynie!
Wiam
Uff… życie uratowane. Wielkie dzięki!!! Udało mi się rozwiązać kilka zadań ale teraz mam większy dylemat. Potrzebuje ustalić prąd obliczeniowy I_B_ w obwodzie rozdzielczym ale w tym wypadku mam podaną zastępczą moc szczytową i bierną, napięcia znamionowe instalacji oraz współczynnik mocy tg φ. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
Waldek
Tak w dwóch słowach! Moc szczytowa opisuje moc wszystkich odbiorników np. w mieszkaniu po uwzględnieniu współczynników jednoczesności. Przykład: masz w mieszkaniu 20 żarówek 100W, ale nie wszędzie jednocześnie palisz światło! Przyjmując współczynnik jednoczesności k=0,6 otrzymujesz moc szczytową Ps=20x100Wx0,6=1200W. Współczynnik jednoczesności ustala norma (dla gniazd ogólnego znaczenia k=0,2 wg starej normy). Nowej niestety nie mam PN SEP …-zadaj pytanie na forum!
Z mocy szczytowej oblicza się zasilanie np. mieszkania, domu, fabryki itd. Stosując ogólne wzory Ps= √ (3)UIscos( φ ) [W]
Moc bierną opisuje podobny wzór
tyle, że zamiast cos( φ ) jest sin( φ ). Tzn.
Qs= √ (3)UIssin( φ ) [VAr].