Wziernik do licznika

Witam. Mam pytanie czy są jakieś przepisy prawne lub normy określające że w złączu pomiarowym ma być wziernik do odczytu licznika przez Zakład Energetyczny, jeśli są to jakie? Dziękuje za wszelkie informacje w powyższym temacie.

Dz.U.04.35.315 - Wymagania metrologiczne, którym powinny odpowiadać liczniki energii elektrycznej…

Dzięki za odpowiedź, ale chyba źle sformuowałem pytanie. Chodzi mi o złącze pomiarowe ( skrzynkę w której ma być zainstalowany licznik KWh) czy jest jakiś przepis mówiący iż w tymże złączu (skrzynce) musi być wziernik służący do odczytu licznika KWh.

Licznik dla domu jednorodzinnego powinien być umieszczony w miejscu dogodnym do odczytu, najlepiej na zewnątrz budynku:

1. w skrzynce licznikowej zamontowanej w linii ogrodzenia obok złącza kablowego - jeśli przyłącze wykonane jest za pomocą kabla poprowadzonego w ziemi.
  2. na ścianie domu - jeśli przyłącze jest napowietrzne
    Złącze kablowe powinno być na wysokości minimum 25 cm od ziemi.Skrzynka licznikowa powinna być na takiej wysokości, aby licznik w niej zamontowany (tarcza licznika) był na wysokości minimum 80 cm od ziemi.
    I tak wszystko zależy od rejonowego ZE i tam należy szukać wszelkich informacji na ten temat.

Przepisy tego nie regulują. Każdy ZE sam określa jakim warunki jakim powinno odpowiadać złącze pomiarowe. Np. ZE Koszalin od jakiegoś czasu w ramach opłaty przyłączeniowej wykonuje złącze pomiarowe na granicy działki. Wszystko zależy od zwyczajów miejscowych. Nie dajmy się zwariować i wszystkiego nie obwarowujmy przepisami prawa. Musi być w działaniach rozsądek i optymalizacja kosztów. Łatwy dostęp dla służb ZE celem odczytu licznika. Wszystko na ten temat

Witam,

kiedys poszukiwalem wymagania dotyczace rozdzialu PEN na PE i N dla Stoenu (zlacze czy rozdzielnica) i znalazlem to:

http://www.stoen.pl/uploads/media/S.tech._zlaczy_kablowych_szafek_3_05.pdf

Tu sa wymagania jakie stawia Stoen dla szafek dostarczanych przez dostawce

Witam.

Nie wiem czemu nikt nie zatwierdził tych wymagań więc chyba nie są wiele warte. Pozdrawiam marcin714

Ja mysle, ze wymagania, ktore stawia Stoen, to on sam przestrzega…

Wymagania sa sprawa zakladu, kazdy ma prawdopodobnie inne (ale zblizone)

Dzięki wszystkim za pomoc, ale moim zdaniem ZE nie ma prawa określać warunków przyłączenia, które nie są określone w obowiązyjącym prawie, a w tym przypadku w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20.12.2004 r. r. (Dz. U. Nr 2 z 2005 poz. 5 i 6) w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci.
Co o tym sądzicie?

Witam kolegów.
Nigdzie nie jest określone czy szafka licznikowa powinna mieć “wziernik” do odczytu z licznika. Jest to tylko i wyłącznie wewnętrzne zarządzenie ZE. Spotkałem się w praktyce z niejednoznacznym określeniem przez ZE warunków jakim powinny spełniać szafki pomiarowe. Jedno jest okeślone precyzyjnie, że powinny zapeniać odczyt z urządzenia pomiarowego w każdej chwili to znaczy że powiny być umiejscowione w lini ogrodzenia(dle domków jednorodzinnych) lub na zewnątrz mieszkań(dla bloków wielorodzinnych).

Witam Kolegów na Forum.

Najnowsze informacje uzyskane od pracownika VATTENFALL (dawniej GZE Gliwice) :
W warunkach technicznych przyłączenia wydawanych przez Vattenfall dla skrzynek pomiarowych :
-skrzynki bez wziernika.

Powód - cytuję : “niektóre liczniki energii elektrycznej mają liczydła , na których cyfry mogą wyblaknąć od słońca” (?) Zamek typu Master Key pozwala pracownikowi na otwarcie złącza , odczyt licznika i sprawdzenie plomb.

Faktem jest że terenowe RE mają swoje wymagania odnośnie przyłączania odbiorców do sieci ( jak napisał kolega boguzmit )

Druga sprawa to tzw. odbiór energetyczny : przytoczę fragment protokołu odbiorczego -
Sprawdzenie to nie zwalnia inwestora oraz wykonawcy od obowiązku stosowania norm i przepisów w zakresie bezpieczeństwa i budowy

Witam Kolegów.

Dodatkowo fragment ze STOEN S. A. :

Szafka, w której zamontowano złącze kablowe i układ pomiarowy ma być rozdzielona na dwie części: na część zakładu energetycznego dostępną tylko dla pracowników STOEN i część klienta dostępną dla klienta i pracowników zakładu.
Wymaga się stosowanie rozwiązań, w których > w drzwiczkach w części klienta umieszczone jest okienko (okienka) umożliwiające odczyt stanu licznika bez otwierania drzwiczek> . Okienka takie montowane powinny być w procesie produkcji.

Oto odpowiedź URE na temat wziernika
19D00738.doc (37 KB)
19D00738.doc (37 KB)