Wyższe harmoniczne

Witam, chciałbym żeby ktoś z forumowiczów wypowiedział się co to są te wyższe harmoniczne (na chłopski rozum ).

“Rozpatrywany jest obwód trójfazowy obciążony prądem obliczeniowym 39A…zgodnie z tablicą 52-C3 przewód z żyłami miedzianymi o przekrojach 6mm^2 ma obciążalność prądową długotrwałą 41A, a więc jest odpowiedni, jeżeli w obwodzie nie występują wyższe harmoniczne.”

Pozdrawiam

Witam

Jeżeli nie występują wyższe harmoniczne to przebieg prądu jest sinusoidalny.

W przypadku wyższych harmonicznych przebieg prądu jest odkształcony ( zbliżony do trójkąta, trapezu lub jeszcze inaczej).

Taki przebieg jest sumą przebiegów sinusoidalnych o częstotliwości podstawowej (50Hz) i harmonicznych : 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400,…Hz.

Pozdrawiam
Teodor

Dziękuje za odpowiedź, ale dalej sobie nie mogę tego zjawiska wyobrazić …

Tak na chłopski rozum to wyobraź sobie, że w przewodzie masz 10 róznych prądów. Przy pełnej liniowości obwodu wszystkie te prądy są ze sobą w fazie czyli sie nakladaja na siebie i dodatkowo jeszcze poruszają sie po sinusoidzie. To powoduje, że dopływajac do przewodu neutralnego znoszą się wzajemnie (maja przeciwne zwroty i jednakowe wartości więc w punkcie spływu ich suma jest równa zero)

A jeśli występują harmoniczne to te twoje 10 prądów płynie sobie po swojemu czyli nie nakładają się na siebie. Z tym ,że każdy porusza się po swojej sinusoidzie .Czyli coś jak 10 plemników w wyścigu życia. Jeżeli teraz z 3 przewodów te 30 plemników dopłynie do punktu N to już nie znoszą się jak poprzednim razem bo jest haos. W wyniku tego w przewodzie N cześć tych plemników sobie płynie. Czasem jest ich więcej niż w przewodach fazowych bo w N się sumują z 3 przewodów. Stąd przewód N musi być dobrany na większą obciażalność . Prościej się nie da.

Witam
na forum jest taki temat, z przykrością stwierdzam nie bardzo popularny jak widać. Przecież każdego z nas, czy to elektryków czy użytkowników energii dotyczący.
w dziale jakość energii jest wiele linków.

Zacznij od rys. admina:
Wyższe harmoniczne w instalacjach elektrycznych

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=11500

STANCA

Jednak są ludzie którzy umieją wytłumaczyć, zobrazować :slight_smile: Wielkie dzięki marcin714 :slight_smile: niestety ten link coś mi nie działa … (nie mam jakiś uprawnień ? )