Pod tym linkiem jest artykuł o wyznaczaniu siatki. W przykładzie pod tabelka liczba punktów wyszła 192. Jednak dalej jest opisane “Stosując wartości typowe z powyższej tabeli minimalna liczba punktów pomiarowych wynosi 8×10=80” które wartości zostały pomnożone?
Minimalna liczba punktów siatki (wg tabeli : 8) x maksymalny wymiar oczka siatki (zalecany w pkt 2 : </= 10)
Żeby była minimalna liczba punktów siatki, musi mieć oczka o maksymalnym wymiarze.
Poprawna liczba punktów to ta obliczona ze wzorów w normie czyli 192. Ta tabela nie jest częścią normy, tylko opracowaniem autora artykułu Sonela.
Niestety metoda zawarta w normie jest daleka od ideau - co doskonale pokazuje przedstawiony w artykule przykład korytarza 40x2m dla którego należałoby zgodnie z normą wykonać 726 pomiarów.
Jeżeli zgodnie z tym wzorem chciałbyś pomierzyć oświetlenie miejsca pracy - to dla pojedynczego biurka 160x80cm trzeba wykonać 45 pomiarów.
Myślę, że trzeba się w takich sytuacjach posłużyć zdrowym rozsądkiem i dobrać siatkę np. w oparciu o metody alternatywne proponowane w tym artykule.
[quote=“Wykidajlo, post:3, topic:15177, full:true, full:true”]
Ta tabela nie jest częścią normy, tylko opracowaniem autora artykułu Sonela.
[/quote] … jest w załączniku A (informacyjny)
Tylko wydaje mi się, że autor artykułu, źle się nią posłużył.
Dla boku 5m jest 8 punktów - OK, ale dla boku 5m powinno być 3x8=24, a nie 10.
Czyli łącznie 8*24=192 - tak jak ze wzoru.
“Minimalna liczba punktów siatki (wg tabeli : x maksymalny wymiar oczka siatki (zalecany w pkt 2 : </= 10)
Żeby była minimalna liczba punktów siatki, musi mieć oczka o maksymalnym wymiarze.”
Ale p=0,616m według obliczeń pod tabelą. p-maksymalny wymiar oczka siatki ma być p</= 10 więc nadal nie wiem dlaczego pomnożono 8x10. Skoro pomieszczenie ma 15m na 5m.
a
stosunek d/p dla krótszego boku to 5 m÷0,616 m=8,12≈8,
stosunek d/p dla dłuższego boku to 15 m÷0,616 m=24,35≈24,
minimalna liczba normatywnych punktów pomiarowych to wynik mnożenia punktów pomiarowych dwóch wymiarów siatki 8×24=192 punkty.
Stosując wartości typowe z powyższej tabeli minimalna liczba punktów pomiarowych wynosi
8×10=80(jakie wartości tu pomnożono? które z tabeli?)
8x 24 to stosunki obliczone dla króteszgo i dłuższego boku to wychodzi 192 punkty a 8x10?? czy nie ma tu błędu? w Tabeli jest długość obszaru czyli 15m więc z tabeli najbliżej jest 10m a minimalna liczba punktów siatki w tym przypadku była by 10 czyli 10x10?
Też uważam, że błąd. ale pytanie czy długość obszaru z tabeli należy rozumieć poprzez dłuższy bok jeżeli pomieszczenie jest w prostokącie? czyli przykładowo na 11m na 6m to z tabeli odczytujemy 10m(bo jest najbliżej 11m) i mnimalna liczba punktów siatki jest 10 czyli 10x10=100 punktów?
[quote=“ArturZemaj, post:6, topic:15177, full:true, full:true”]
minimalna liczba normatywnych punktów pomiarowych to wynik mnożenia punktów pomiarowych dwóch wymiarów siatki 8×24=192 punkty.
[/quote] Wg mnie , to normatywna liczba punktów pomiarowych a: [quote=“ArturZemaj, post:6, topic:15177, full:true, full:true”]
Stosując wartości typowe z powyższej tabeli minimalna liczba punktów pomiarowych wynosi
8×10=80
[/quote] to liczba oparta o maksymalny wymiar oczka siatki.
[quote=“ArturZemaj, post:9, topic:15177, full:true, full:true”]
Też uważam, że błąd. ale pytanie czy długość obszaru z tabeli należy rozumieć poprzez dłuższy bok jeżeli pomieszczenie jest w prostokącie? czyli przykładowo na 11m na 6m to z tabeli odczytujemy 10m(bo jest najbliżej 11m) i mnimalna liczba punktów siatki jest 10 czyli 10x10=100 punktów?
[/quote]
Nie do końca
Dla pomieszczenia 11x6m
Długość obszaru 11m - ponieważ 11 nie jest 2x większe od 6.
Dla jednego boku bierzesz wartość 10 punktów dla 10m (najbliższa wartość do 11).
I analogicznie do powyższego postu kolegi Wykidajło, zgodnie z tabelą:
dla boku 5m : liczba punków = 8
dla boku 15m (najbliższa 10) : liczba punktów = 10
stąd 8x10=80
[quote=“Wykidajlo, post:13, topic:15177, full:true, full:true”]
W tym przypadku 8 punktów. Drugi bok = 3x8=24 punkty
[/quote] No nie bardzo mi sie to spina, skąd wziąłeś wartość: 3 (15:5=3 -o to Ci chodzi)?
Moim zdaniem (może się mylę) to ta częśc artykułu:
“W związku z tym, jeżeli mamy do czynienia z pomieszczeniem o przykładowych wymiarach 5 m x 15 m, to stosując wzór z wcześniej wspomnianych norm obliczamy:
,
dla d≥2, d przyjmuje wartość krótszego boku, tutaj d=5 m,
,
p=0,616 m,
stosunek d/p dla krótszego boku to 5 m÷0,616 m=8,12≈8,
stosunek d/p dla dłuższego boku to 15 m÷0,616 m=24,35≈24,
minimalna liczba normatywnych punktów pomiarowych to wynik mnożenia punktów pomiarowych dwóch wymiarów siatki 8×24=192 punkty.” dotyczy wyliczenia normatywnego zalecanych oczek.
A to jest wyliczenie alternatywne dla minimalnej liczby pomiarów przy maksymalnym wymiarze oczka:
“Stosując wartości typowe z powyższej tabeli minimalna liczba punktów pomiarowych wynosi
8×10=80
Zaleca się, aby liczba punktów pomiarowych była większa niż wynikająca z tabeli.”
I w tej alternatywnej metodzie bierzemy wartości z tabeli bez wyliczeń z pierwszego sposobu.
[quote=“elmontjs, post:14, topic:15177, full:true, full:true”]
No nie bardzo mi sie to spina, skąd wziąłeś wartość: 3 (15:5=3 -o to Ci chodzi)?
[/quote]
Tak,
Wg mnie ta tabela określa właśnie 1 bok “d”. I zobacz, że posługując się w sposób taki jak w artykule sonela masz rozjazd ponad 2 krotny 80 vs 192 punkty. A w taki jak ja przedstawiłem jest zgodność 100%.
Oczywiście może jest to sposób, żeby trochę zredukować tą czasem absurdalną liczbę punktów .
Dla pomieszczenia 11x6m
Długość obszaru 11m - ponieważ 11 nie jest 2x większe od 6.
Dla jednego boku bierzesz wartość 10 punktów dla 10m (najbliższa wartość do 11).
Dla drugiego boku bierzesz 10* 6/10 = 6.
Łączna liczba punktów 10x6=60.
’
Mam pytanie odnośnie do tego co napisałeś dlaczego takie równanie dla drugiego boku? 10x6/10?
[quote=“Wykidajlo, post:15, topic:15177, full:true, full:true”]
I zobacz, że posługując się w sposób taki jak w artykule sonela masz rozjazd ponad 2 krotny 80 vs 192 punkty. A w taki jak ja przedstawiłem jest zgodność 100%.
Oczywiście może jest to sposób, żeby trochę zredukować tą czasem absurdalną liczbę punktów
[/quote] Tak, masz rację, tylko mnie się wydaje, że to wyliczenie 8x10=80, to wyliczenie alternatywne nie mające wiele wspólnego z pierwszym sposobem wyliczenia - opiera sie tylko na przybliżonych wartościach z tabeli, właśnie po to żeby ograniczyć absurdalną liczbę oczek. Fakt, jest to trochę nie jasne; myślę, że właśnie moim tokiem myślenia posługiwał się autor artykułu.
[quote=“elmontjs, post:17, topic:15177, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:17, topic:15177, full:true, full:true”]
I zobacz, że posługując się w sposób taki jak w artykule sonela masz rozjazd ponad 2 krotny 80 vs 192 punkty. A w taki jak ja przedstawiłem jest zgodność 100%.
Oczywiście może jest to sposób, żeby trochę zredukować tą czasem absurdalną liczbę punktów
[/quote] Tak, masz rację, tylko mnie się wydaje, że to wyliczenie 8x10=80, to wyliczenie alternatywne nie mające wiele wspólnego z pierwszym sposobem wyliczenia - opiera sie tylko na przybliżonych wartościach z tabeli, właśnie po to żeby ograniczyć absurdalną liczbę oczek. Fakt, jest to trochę nie jasne; myślę, że właśnie moim tokiem myślenia posługiwał się autor artykułu.
[/quote]
Też tak myślę, że autor dla 5m i 15m wziął minimalną liczbę punktów siatki i pomnożył, choć do końca nie jest to wyjaśnione.
Na kursie w CIOPie, Pani Profesor tłumaczyła,
że gęsta siatka jest dla Projektanta i np. Dialuxa.
Symulacja może być wtedy dokładna i wizualizacje przydatne.
Jak mamy oprawy o szerokim rozsyle światła to po co robić gęste sito punktów pomiarowych.
Jak mamy punktowe to dzielimy na mniejsze obszary. Bo co nam da średnie natężenie oświetlenia jak na podłodze korytarza widać gołym okiem zebrę.
Wynik w protokole pozytywny, a wizualnie wtopa.
Jak w toalecie wyjdzie “ze wzorka” 9 punktów,
a apartament jest 2x2 m i odrzucamy 0,5m pas przyścienny.
No i wynik na 0,85, bo toaleta to nie komunikacja.
I oczko siatki nie może być pod oprawą.
Trzeba popatrzeć na projekt, oprawy, na pracujące oświetlenie. Nie zaczynać od wzorków.