Witam Szanownych Kolegów.
Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu typu słupów, ponieważ nie mam dostępu do archiwalnych katalogów linii SN. Czy jeście koledzy w stanie określić typ, wytrzymałość i rodzaje żerdzi użytych do budowy słupów przedstawionych na załączonych zdjęciach? Dodam, że są to linie SN z przewodami AFL-6 120 mm2. Jakie naprężenie normalne przyjmowano do budowy takich linii?
Z poważaniem
90 MPa i 110 MPa oraz 80 MPa - naprężenie zmniejszone- dla 120 mm2 i 60 MPa dla 240 mm2. Ale proponuje pomiar zwisu. To że ktoś zaprojektował jakieś naprężenie nie znaczy że tak zostało wykonane.
Żerdzie BSW, wysokości są dwie 12 i 14 m.
Katalogi nie podawały wytrzymałości stanowisk słupowych tylko maksymalne rozpiętości przęseł ciężarowych, gabarytowych, nominalnych i wiatrowych ograniczone konkretnymi stanowiskami słupowymi.
BSW-1.pdf (185 KB)
Dziękuję za odpowiedź. Jaka może być katalogowa wytrzymałość w kN takich słupów?
Nie chce strzelać, tak pisałem w katalogach nie są podane ich wytrzymałości. Zasada doboru była tak że wyznaczałeś trasę i dobierałeś stanowiska słupowe według rozpiętości przęseł uwzględniając sąsiednie słupy. Ja osobiście nie spotkałem się z konkretnymi wytrzymałościami.