Wytrzymałość słupów po latach eksploatacji

Witam!
Zwracam się do Szanownych Koleżanek i Kolegów z zapytaniem odnośnie obliczeń statycznych słupów. Mam zlecenie od firmy informatycznej na dobór słupów przy dowieszeniu kabla światłowodowego. Znaczna ilość istniejących słupów jest w stanie, tak delikatnie mówiąc, kiepskim. Niektóre są o zmurszałej strukturze betonu, lecz w całości; na niektórych są wyraźne ubytki betonu z widocznym zardzewiałym zbrojeniem. Pytanie jest, jak określić realną wytrzymałość takich słupów. Czy są jakieś badania i ekspertyzy wytrzymałości słupów po latach eksploatacji? Słupy będą dodatkowo obciążone kablem światłowodowym montowanym z naciągiem 100 daN. Ze wstępnych moich wyliczeń wynika, że połowa słupów się nie nadaje, głównie z powodu stanu istniejącego zarówno słupów jak i konfiguracji sieci. Szef Firmy informatycznej zarzuca mi niekompetencję twierdząc, że już ułożyli tysiące kilometrów światłowodu na terenie Polski i nic się nie dzieje.
Pozdrawiam.

Ja patrzę na problem z drugiej strony wykonując projekty remontów sieci. Doktoratów z obliczeń parametrów żerdzi istniejących nie robiłem. Tauron nabiera wody w usta na ten temat. Dla mnie słup z widocznym zbrojeniem i ubytkiem betonu nie nadaje się do eksploatacji. Remonty wykonywane są na sieciach wybudowanych w latach 60, 70 i 80-tych. Można spotkać słupy Ala w bardzo dobrym stanie i ŻN-y z lat 90 totalnie się sypiące.
Z drugiej strony jak patrzę na to co wyprawiają firmy informatyczne to włos na głowie się jeży. Niby mają zgodę na podwieszenie po wykonaniu obliczeń ale nie wierzę, że to robią. Np dzisiaj widziałem takie cudo. Zapas światłowodu o średnicy około 3m !!! w ponad 10 krążkach czyli około 30m światłowodu na przelocie.
Przy ostatnich moich projektach zwróciłem uwagę Tauronowi na ową partyzantkę. Mają się przyglądnąć temu problemowi bo faktycznie istnieje.
Tak więc Ty jako projektant odpowiadasz za sieć i w razie “w” kiedy sieć się przewróci Ciebie będą za tyłek szarpać a szef firmy informatycznej powie, że on się na tym nie zna i po to zatrudnił projektanta.
Tak na marginesie, poprosiłem kiedyś kolegę konstruktora o opinię, stwierdził, że przy widocznym zbrojeniu żerdzi i ubytkach w betonie można na oko powiedzieć, że słup ma około od 40 do 60% swoich katalogowych wartości.

Witam!
Dziękuję Kolego Jacku za pomoc. Jakoś uporałem się z tym problemem. Odnośnie wytrzymałości słupów, konsultowałem się również z konstruktorem budowlanym. Po głębokiej analizie zagadnienia przyjąłem takie kryteria oceny stanu technicznego słupów: Dobry (słupy nowe oraz słupy o krótkim okresie eksploatacji, bez oznak ubytków betonu) – 100% wytrzymałości; dostateczny (słupy ponad 15 lat eksploatacji bez uszkodzeń, z widoczną strukturą porów betonu spowodowanych przez czynniki atmosferyczne – 90% wytrzymałości; dopuszczający (słupy z niewielkimi uszczerbkami betonu, bez odkrytego zbrojenia) – 80% wytrzymałości. Słupy z widocznym zbrojeniem – nie nadają się do eksploatacji i należy je natychmiast wymienić. Wieloletnie słupy, nawet kilkudziesięcioletnie, w dobrym stanie, nie wykazujące większych uszczerbków betonu, wbrew pozorom zachowują w dalszym ciągu swoją przewidzianą konstrukcyjnie wytrzymałość. Może ktoś ma inne zdanie podparte konkretnymi analizami, proszę się nimi podzielić.