wyposażenie stacji transformatorowej SN/nN

Czy są jakieś przepisy/akty prawne, które regulują co powinno się znaleźć w stacji transformatorowej SN/nN pod kątem sprzętów ochronnych?
Czytam akty normatywne (kodeks pracy, prawo energetyczne, budowane, BHP przy urządzeniach i instalacjach energetycznych), ale tam są tylko ogólniki.
Czy w ogóle są jakiekolwiek dokumenty, które odgórnie narzucają sposób wyposażenia stacji w sprzęt ochronny?

Energa-Operator, oddział w Kaliszu twierdzi, że takiego aktu prawnego nie ma. Oni ze swojej strony nie wymagają żadnego wyposażenia stacji.

Można by się oprzeć o dokument: “Instrukcja organizacji bezpiecznej pracy przy urządzeniach i instalacjach elektroenergetycznych”, ale nie jest on aktem normatywnym i nie ma statutu prawnego.

Czy jest takowy dokument określający wyposażenie stacji transformatorowej?

Druga sprawa to terminy badań okresowych takowych sprzętów.
Dostęp do norm nie jest ogólnodostępny, a instrukcje producenta nie zawsze się znajdą.

Dlaczego akurat o to pytam? Od niedawna podjąłem pracę w zakładzie, który w celu zapewnienia braku przerw w zasilaniu posiada możliwość ręcznego przełączania sekcji zasilania. Jednak rozdzielnia SN nie jest w pełni wyposażona. Chcę uświadomić przełożonych-w oparciu o akty prawne-w co należy wyposażyć w/w stację.

Z góry dziękuję za pomoc.

Posłużę się nowym ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 28 marca 2013 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych)
25/5 . Przed rozpoczęciem prac pod napięciem lub w pobliżu napięcia należy zapewnić opracowanie i udostępnienie osobom skierowanym do tych prac instrukcji określających technologię, wymagane narzędzia oraz środki ochronne, które należy stosować podczas prowadzenia tych prac.
Według tego rozporządzenia to na pracodawcy (właścicielu )leży obowiązek dostosowania środków ochrony do potrzeb rozdzielni. Kiedyś było jasno napisane ma być to i to a teraz ma być dobrze .Oczywiście w/w rozporządzenie wchodzi za parę dni.

Dziękuję bardzo za szybką i treściwą odpowiedź.

Oznacza to, że jednak będę musiał użyć innych argumentów, niż podstawy prawne.

Od razu ośmielę się zapytać o czasookresy badań sprzętu ochronnego.
Proszę zweryfikować moje wiadomości:

-rękawice elektroizolacyjne
_____klasa 00 i 0 - nie wymaga badań certyfikowanych
_____klasa 1,2,3,4 - rzadko użytkowane -co 6m-cy, często używane - co 3 m-ce.

• półbuty elektroizolacyjne - co 6 m-cy
    -kalosze elektroizolacyjne - co 12 m-cy
    -wskaźniki napięcia nN i 20kV - co 12 m-cy
    -drążki izolacyjne - pierwsze badanie po 24, następne co 12 m-cy
    -uziemiacze, zwieracze - pierwsze badanie po 5 latach, następne co 3 lata

Nie jestem tylko pewien co do tych środków ochrony:
-hełmy/kaski ochronne
-okulary ochronne/osłony twarzy
-uchwyty do wkładek bezpiecznikowych
-kleszcze izolacyjne/chwytak manewrowy
-chodników izolacyjnych