Witam,w dniu dzisiejszym w mieszkaniach w moim bloku pewna firma wymieniała owe zabezpieczenia-z bezpieczników topikowych na tzw.esy
I tak -zabezpieczenie obwodów gniazd i oświetlenia wykonano wyłącznikami odpowiednio :16A i 10A charakterystyka B,natomiast zabezpieczenie przedlicznikowe panowie zastosowali wyłącznik 16A char. C
Czy tak jest poprawnie?Czy zastosowano wył. C z uwagi na inną krotność prądu znamionowego aby uzyskać selektywność zabezpieczeń?
Pozdrawia,igor
Witam,ciężko gdybać co do wartości zabezpieczeń nie znając rodzajów ani przekrojów przewodów oraz sposobu ich montażu w tych instalacjach.Natomiast o selektywności w takim układzie można tylko pomarzyć.
Mnie tylko zastanawia dlaczego użyli wyłącznika o charakterystyce C.Co do instalacji-stara aluminiowa,z tego co wiem to w łazience jest chyba tylko wymieniona na miedziane przewody-ale czy wszędzie to nie wiem-taki stan był zastany przy kupnie mieszkania.
Pewnie takie zostały zaprojektowane,bo widzę,że mamy tu do czynienia z przebudową,więc jakiś projekt powinien być.
A mnie natomiast zastanawia co jest/będzie w oświadczeniu o stanie instalacji elektrycznej,bo pewne niezgodności już widać gołym okiem.
No właśnie-profilaktycznie chyba zapytam w spółdzielni-na 170 mieszkań w tym bloku pewnie tylko ja sprawdziłem co zostało założone…
To teraz, kolego igor.czapagajew pofatyguj się do swojego Rejonu Energetycznego i zapytaj, jaka moc przyłączeniowa (oraz zabezpieczenie przedlicznikowe) figuruje w umowie o dostarczanie energii elektrycznej.
Czyżbyście mieli ok. 3,0 - 3,5 kW w umowie ?
muszę poszukać w papierach w domu może się coś znajdzie…Po wizycie u mojego dostawcy dam odpowiedź co i jak.Ale mam najświeższy list z pogróżkami z elektrowni-na rachunku widnieje :
Zab:16A moc 2,0kW.
No i teraz trzeba będzie płacić za zwiększenie zabezpieczeń przedlicznikowych i większy pobór mocy.
No to kolego masz “fajnie”. Czajnik bezprzewodowy i jedna(no może dwie) żarówka i już masz zadziałanie zabezpieczenia.
Miałem podobny przypadek.
Zgłosił się klient na wyniesienie układu pomiarowego na zewnątrz ze zmianą parametrów zasilania z 1f na 3f. Papiery w ZE złożone i otrzymana zgoda na taką zmianę. Zabezpieczenie przedlicznikowe, zgodnie z zamówioną mocą, 10A!!! Tak poradził klientowi “elektryk”, który robił remont generalny mieszkania (budowlanka i wszystkie instalacje). Taki multi fachowiec!
Pomiar wyniosłem i wyprostowałem sprawę zabezpieczenia przedlicznikowego na 20A.
I teraz klient może normalnie mieszkać.
20A w instalacji sprzed 45 lat to bym nie ryzykował…Co do bezpieczników-nie wiem co było wkręcone jako przedlicznikowe,natomiast przy wymianie wykręciłem dwa automaty-16A i 10A-gniazda i oświetlenie.W mieszkaniu mamy czajnik bezprzewodowy,do czasu wymiany żarówek na świetlówki kompaktowe jednak nie było problemów.Nawet jak mi kobieta okupowała łazienkę z suszarką do włosów ![]()
Myślę że nie mądrze zrobili skoro są tam przewody aluminiowe, pewnie nie za dużych przekrojów. Topik nie pozwalał na prąd większy niż 16A dłużej niż 100s, “eska” pozwoli na prawie 30A przez 100s. Więc zaczął się czas szybszej degradacji tych przewodów. Dlaczego dali C to chyba wiadomo. Dzięki temu jest szansa, że zwarcie w obwodzie gniazd nie wyłączy nam światła, chociaż można to było zrobić lepiej.
Partactwo. Zawód elektryka-instalatora upada.