Wymiana WLZ oraz oświetlenia na klatce schodowej

Witam. Wiem że temat na forum był już wałkowany wielokrotnie lecz chciałbym posilić się informacjami w nieco innej formie. Otóż w bloku bd miał zlecenie wymiany przewodów WLZ od licznika do mieszkań wraz z instalacją oświetlenia na klatkach schodowych (AL na CU). Moje pytania:

1. Czy w takiej sytuacji muszę mieć projekt na wymianę?
  2. Jak waszym zdaniem lepiej sprawdziła by się opcja z oświetleniem? Na czujkę ruchu wraz z wbudowanym zmierzchowym czy też manualnie (typowy włącznik i automat schodowy)?
  3. Jak sprawa wygląda z rozplombowaniem licznika w tak dużej ilości mieszkań (24 obiektów mieszkalnych-po 8 na klatkę)?

Posiadam uprawnienia SEP E+D oraz odpowiedni wielofunkcyjny miernik do pomiarów elektrycznych.Pozdrawiam.

Od WLZ do licznika już instalację wymieniono ? Plombę robi dentysta a przy licznikach ZE, a kto pląbę to nie wiem.

Tak- wymieniono od zabezpieczeń głównych do przedlicznikowych i od przedlicznikowych do samego licznika.

Tak musisz mieć projekt. Musisz wiedzieć co, gdzie, w jaki sposób, kiedy podłączyć jeśli chcesz żeby Ci później odebrali instalacje. Potem pomiary.

Wg. mnie wstaw czujkę ruchu na każdym piętrze, półpiętrze. Chyba że w projekcie będzie inaczej, to trzymaj się projektu. Jak chcesz coś zmienić w projekcie to porozmawiaj o tym z projektantem.

Pomocne mogą być uprawnienia budowlane w zakresie instalacji elektrycznych. Poszukaj takiej osoby do współpracy.

Nawet jeżeli chodzi tylko o wymianę WLZ od licznika do mieszkania?

Tu chodzi też o wymianę instalacji oświetleniowej klatek schodowych, więc jeśli projektant będzie sporządzał projekt instalacji elektrycznej to powinien uwzględnić również wymianę WLZ-ów.

A część wymieniona WLZ wykonana była bez projektu ?

Nie mam pojęcia ponieważ części już wymienionej ja nie robiłem.

Myślę , że wszyscy takie rzeczy wykonujemy bez projektu. Dlatego lepiej zamilknąć w sprawie projektu .

:smiley: Każdy odpowiada za siebie.

Zakładając ten temat chciałbym głównie się dowiedzieć, czy elektrownia wymaga projektu do rozplombowania tak dużej ilości liczników - 8 liczników na jednej klatce schodowej ( 3 klatki).

Raczej ich to nie interesuje.
Zgłaszasz im wykonywanie prac i na koniec płacisz im za ponowne oplombowanie