Witam wszystkich
W najblizszym czasie szykuje sie w moim zakładzie wymiana wyłaczników SN. Rozdzielnica jest otwarta z wyłacznikami małoolejowymi, w większości SCI4.
Prosiłbym kolegów o radę i opinię. Co z oferowanych na rynku wyłaczników jest warte uwagi i dlaczego, oraz w drugą stronę na co uważać i tez dlaczego.
Od sprzedawców można dostać tylko informacje że ich wyłaczniki są najlepsze. Dlatego prosze o uwagi dotyczące eksloatacji i obsługi serwisowej.
Jeszcze nie zadecydowano próżnia czy SF6 ale raczej skłonności idą w stronę tych pierwszych.
Bardzo wdzięczny będe za wszystkie informacje.
Pozdrawiam
Zdzislaw
Witam.
Taki temat był już przerabiany na tym forum jakiś czas temu. Poszukaj.
U mnie w zakładzie używamy z powodzeniem kilku wyłączników próżniowych VD4. Uważam, że są dobre i solidne, nie mam z nimi żadnych problemów.
Jedynie należy uważać do czego mają służyć (co załączać).
U mnie załączają silniki synchroniczne 5MW i stosujemy na zaciskach silnika ograniczniki przepięć.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź
Znalazłem informacje z początku 2004 roku ale z nich wynika że większoś stosuje wyłączniki ABB, z czego wynikają te pozytywne opinie i czy rzeczywiście ten VD4 jest taki dobry - dlaczego?
Szkoda że tak mało osób pisało o innych wyłacznikach i opiniach o nich.
Witam!
W ubiegłym roku zainstalowaliśmy kilkadziesiąt wyłączników próżniowych firmy TAVRIDA ELECTRIC w ramach retrofitu rozdzielni (wymiana małoolejowych SCI4 na próżniowe VCB/TEL). Konstrukcja wózka jest dostosowana do lokalnych warunków. Zdjęcia i informacje są na stronie www.bhzeg.pl W każdej chwili możemy zrobić u zainteresowanych prezentację i zainstalować wyłącznik na okres próbny do czasu podjęcia ostatecznej decyzji o zastosowaniu. W świecie pracuje ich przeszło 100 tys.
Pozdrawiam
Lech Wierzbowski
Dziękuje za odpowiedź
Może Pan coś opisać więcej, typ napędu, producent komór .
Gdzie w Polsce to pracuje, chętnie poznałbym opinię tych którzy już mają te wyłączniki - jakiś kontakt.
Jeśli to możliwe proszę o maila z telefonem kontaktowym - prosze wysłać przez forum
Witam !!!
Ostatnio czytałem książkę pana prof. Henryka Markiewicza ,Bezpieczeństwo w elektroenergetyce" i natknąłem się na rozdział 6.3.3 ,Przepięcia łączeniowe i ochrona przeciwprzepięciowa w obwodach indukcyjnych z łącznikami próżniowymi"
Pozwolę sobie zacytować:
,Stosowane obecnie coraz powszechniej łączniki próżniowe zarówno niskiego napięcia, jak i średniego napięcia charakteryzują się doskonałymi właściwościami technicznymi. Pewną wadą, a może cechą charakterystyczną tych łączników, jest skłonność do ucinania prądu wyłączeniowego jeszcze przed jego naturalnym przejściem przez zero, co w niektórych przypadkach, głównie przy przerywaniu obwodów indukcyjnych, może powodować przepięcia o wartości niebezpiecznej dla izolacji sterowanych urządzeń."
Myślę, że warto przed zakupem rozeznać się w tematch łączeniwych wyłaczników SF6 jak i próżniowych. Jak będzie potrzeba mogę pewne tytułu książek wymienić.
Z poważaniem
Tomasz
Dziękuję
Sprawa przepięć łaczeniowych jest mi trochę znana i z Panem profesorem pozwoliłbym sobie troche polemizować:
1 - każdy wyłacznik prądu przemiennego bez względu jak gasi łuk ucina prąd, wynika to z pojawiającej sie podczas rozchodzenia się styków pojemności pomiędzy nimi. To co deklarują producenci wskazuje pewną ciekawostkę mianowicie poniżej pewnej granicznej wartości prądu ucięcia przyczyną przepięć jest już nie sposób gaszenia łuku a obciążenie z jakim wyłącznik współpracuje.
2 - małe prądy indukcyjne to jeden z tych przypadków gdzie występują skrajne warunki zgaszenia łuku i dla każddego wyłacznika będzie to ciekawa próba; inne przypadki to wyłączanie baterii kontensatorów; piece łukowe i indukcujne; wyłaczanie w opozycji faz
Dziękuje za uwagi natomiast może ktoś z kolegów podpowie jak konkretne typy wyłaczników dają sobie radę w takich warunkach pracy
Witam!
W wyłączniku VCB/TEL firmy TAVRIDA ELECTRIC komora próżniowa i napęd są konstrukcji i produkcji własnej.
Komory próżniowe należą do grupy komór z najwyższej półki.
Napęd jest magnetyczny z tzw. zatrzaskiem magnetycznym. Jest to w 100% rozwiązanie własne, oczywiście opatentowane. Jako ciekawostkę podam, że prototypem dzisiaj produkowanych aparatów był wyłącznik SN skonstruowany dla atomowych okrętów podwodnych. Od 15 lat wyłączniki są stosowane z powodzeniem w przemyśle cywilnym kilkudziesięciu krajów (100 tys.szt.), a firma jest całkowicie prywatna.
Aktualnie produkowane wyłączniki mają napęd czwartej generacji.
Cechą wyróżniającą wyłącznik jest niezależność dwóch zespołów - łączeniowego i sterowniczego - tworzących aparat. Umożliwia to właściwy i optymalny dobór parametrów do konkretnej rozdzielni.
Zachęcam do zapoznania się z opisem technicznym, zasadą działania napędu, historią grupy przemysłowej TAVRIDA ELECTRIC. Są dostępne na stronie www.bhzeg.pl.
Równocześnie chętnie udzielimy wszystkim zainteresowanym szczegółowych informacji bezpośrednio. Nasze namiary: BH ZEG sp. z o.o. ul. bp. Burschego 3, 43-100Tychy tel.(032)786 98 90; (032) 327 07 37, kom: 606 303 148; e-mail; bh@bhzeg.pl; bh@zeg.pl . W każdej chwili dostępne są CD z instrukcją obsługi.
Od stycznia br. zapleczem dla dystrybutorów i wszystkich firm stosujących wyłączniki VCB/TEL jest firma TAVRIDA ELECTRIC POLSKA sp. z o.o., należąca do grupy przemysłowej TAVRIDA ELECTRIC, telp@tavrida.alpha.pl
Pozdrawiam
Lech wierzbowski
Witam. Są jeszcze wyłączniki Schneidera, Alstoma i Simensa. Te pierwsze są podobno nawet dosyć tanie. Wg mnie wszystkie są dobre a co najważniejsze większość z nich nie wymaga już cyklicznych przeglądów, sprawdzania stanu izolacji, smarowania itd. VD4 co prawda wymaga jakichś tam corocznych kontroli , ale jest ok. No i co kolega wybrał ?