Wymiana instalacji w budynku - porada.

Witam, chciałbym się poradzić. Wymieniam aktualnie całą instalację w budynku i mam tutaj pytanie otóz chodzi o podłączenie nowego kabla ze skrzynki na ulicy do budynku, stara instalacja była zasilana ze skrzynki gdzie były 3 bezpieczniki topikowe i potem kabel szedł do rozdzielni gdzie były liczniki na mieszkania, a teraz zostały poprowadzone nowe kable o większym przekroju i został zamontowany wyłącznik nożycowyi teraz jest moje pytanie, gdzie podłączyć główny kabel ze skrzynki na ulicy do tych 3 bezpieczników czy od razu do wyłącznika nożycowego ? a potem z wyłącznika do rozdzielni z licznikami ?

Zakładam, że skrzynka na zewnątrz budynku to ZK(złącze kablowe) tam powinny być bezpieczniki mocy, standartowo ze skrzynki ZK na wyłącznik główny dopiero później na zabezpieczenia. Podejrzewam, że to wprowadzenia kabla do ZK będzie potrzebne pogotowie energetyczne gdyż oni mają dostęp do tych złącz.

I stara dobra rada… wszędzie gdzie jest zmiana przekroju powinno być zabezpieczenie.

Witam, skrzynka na zewnatrz mnie nie obchodzi bo będą wymieniać ją na nową bo robią remont ulicy i wszystkie rury i kable dają nowe i od tej skrzynki ZK na ulicy będzie szedł nowy kabel o większym przekroju bo teraz jest 4x16 mm a będzie 5x35mm i mam dwie skrzynki, pierwsza z nich to jest stara skrzynka i są tam 3 bezpieczniki topikowe, a druga to wyłącznik nożycowy i ona jest nowa i tu jest pytanie gdzie podłączyć ten główny kabel (5x35mm) co idzie ze skrzynki ZK na ulicy do tej pierwszej skrzynki czy do drugiej. Potem idzie kabel 5x35mm, który też jest nowy i będzie zasilać cały budynek.

Czy chodzi Ci o taki wyłącznik nożowy?:

Pozdrawiam, Wiesław

To sprawa jest jasna. Kabel wprowadzasz od razu na wyłącznik.
Poźniej na zabezpieczenia.
Kolega Wiesław pokazał wyłącznik typu DS.
Mi się wydaje, że kolega ma na myśli odłącznik nożowy typu OZ.

Możliwe, że tak. Ja chciałem tylko wskazać na nieprecyzyjny opis, kolega Pawel2990 nie pisze o wyłączniku nożowym, lecz nożycowym, co samo w sobie jest zagadką.

Pozdrawiam, Wiesław

Ja mam takie coś zamontowane i czy do tego mam doprowadzić ten nowy kabel ze ZK z ulicy ?

Przyjacielu… bez urazy … czy Ty jesteś elektrykiem?

Tak, a co ?

witam.
Kolega ma RBK rozłącznik izolacyjny bezpiecznikowy na (WTN) wkładki topikowe niskostratne ,00.

To jak z tym kablem z ZK gdzie podłączyć wkońcu do tego wyłącznika ? czy do tych starych bezpieczników topikowych z porcelanowymi gniazdami ?

Kolego bez urazy ale rozłącznik bezpiecznikowy ten który pokazałeś na rysunku nie pełni funkcji głównego wyłącznika prądu.
Przygotowując się do egzaminu elektrycznego w zakresie obsługi urządzeń powinieneś wiedzieć, że wyróżniamy:
odłączniki
rozłączniki
wyłączniki

Każdy z nich to inna para kaloszy.
Odłącznik jest wykorzystywany do stworzenia widoczniej przerwy w danym obwodzie i nie można nim wyłączać prądów roboczych.
Rozłącznik jest łącznikiem przeznaczonym do włączania i wyłączania prądu roboczego rozruchowego i przeciążeniowego, o wartości nie przekraczającej I < 10In.
Wyłączniki są łącznikami o dużych zdolnościach włączalnych, przystosowane są do odłączania prądów zwarciowych. Każdy wyłącznik jest wyposażony w odpowiednie wygaszacze, które wykrywają awaryjny stan pracy i wywierają impuls mechaniczny na zamek. A więc można nimi wyłączać prądy robocze.

A teraz odpowiedź na pytanie:
Z ZK na wyłącznik jeśli taki jest a w Twoim przypadku nie ma (a powinien być), to bezpośrednio do RBK (rozłącznika bezpiecznikowego).
Te stare bezpieczniki topikowe (bezpieczniki mocy) są dalej powszechnie stosowanym zabezpieczeniem instalacji NN (w szczególności dużych prądów).

Chociaż nie wyobrażam sobie jak przysłowiowa Kowalska podczas pożaru ma wiedzieć jak rozłączyć RBK jakiej siły użyć i ma wiedzieć, że to trzeba zrobić szybko.