bardzo proszę o pomoc
szkołe elektryczną kończyłem 15 lat temu. i nie uczyli wtedy o wyłącznikach różnicowo prądowych.
moje pytanie brzmi.
czym różnią się wyłączniki zwykłe od selektywnych. dlaczego jedne
nazywane są zwykłe a drugie selektywne .
Witam!
Wyłącznikiem RCD zwykłym zabezpieczamy poszczególne obwody lub odbiorniki.
Natomiast wyłącznik selektywny montujemy na początku instalacji (przed wyłącznikiem zwykłym). Ma on zadziałać jeśli prąd upływowy wystąpi przed wyłącznikiem zwykłym, lub w wypadku jego awarii. Innymi słowy zadziałanie nastąpi ze zwłoką czasową.
Decydując się na takie rozwiązanie należy wziąść pod uwagę sumę prądów upływowych instalacji i odbiorników (tak samo jak przy doborze zabezpieczenia głównego uwzględniamy wartości zabezpieczeń poszczególnych obwodów), by nie doprowadzić do nieuzasadnionych zadziałań.
dzięki
Wtam.
Tu mozna znalzc duzo informacji o wylacznikach RCD. Proponuje poczytac.
Pozdrawiam
Michal K.
Witam!
-Warto pobrać katalog firmy […]:
http://www.el-team.com.pl/katalogi/Doepke_katalog.pdf
Witam !
Pytanie do kolegi Kkas 12. Jaka zwłokę daje cytowany przez kolegę RCD
selektywny ? Pytam tylko z ciekawości bo nie wiem.
CYRUS.
Witam!
Czas zadziałania wyłącznika RCD selektywnego powinien wynosić 1 sekundę. Tak przynajmniej podają niektóre źródła. Ale np przekaźniki różnicowoprądowe mają możliwość wyboru czasu zadziałania nawet do 5 sekund i prądu upływowego np. do 2A.
Witam.
Wg normy maksymalne czasy zadziałania wyłączników różnicowoprądowych typu A w zależności od prądu różnicowego wyglądają następujaco:
wyłącznik zwykły:
I
Witam !
Dziekuje koledze Dylan. Dane podawane przez kolegę sa sensowne.
Ciekaw jestem, skad kolega Kkas 12 posiada zupełnie inne informacje.
CYRUS.
Witam!
Czeski błąd (mój) powinienem napisać “Czas zadziałania wyłącznika RCD selektywnego nie powinien przekraczać 1 s”.
Chciałbym zobaczyć schemat ideowy podłączenia silnika trójfazowego przez wyłącznik różnicowo-prądowy. Chodzi mi przede wszystkim o podłączenie N i PE.
kolego jonbob.
Głównie chodzi o to abypodczes awarcia zadziałało zabezpieczenie które znajduje się najblizej miejsca zwarcia w strone zasilania.
Chodzi o to aby nie zadziałało zabezpieczenie 'dalsze"i przy okazji wyłaczyło inne niepotrzebne obwody dlatego stosuje sie zabezpieczenia szybkie izwłoczne