Wyłączniki różnicowo prądowe zwykłe i selektywne?

bardzo proszę o pomoc
szkołe elektryczną kończyłem 15 lat temu. i nie uczyli wtedy o wyłącznikach różnicowo prądowych.
moje pytanie brzmi.
czym różnią się wyłączniki zwykłe od selektywnych. dlaczego jedne
nazywane są zwykłe a drugie selektywne .

Witam!

Wyłącznikiem RCD zwykłym zabezpieczamy poszczególne obwody lub odbiorniki.
Natomiast wyłącznik selektywny montujemy na początku instalacji (przed wyłącznikiem zwykłym). Ma on zadziałać jeśli prąd upływowy wystąpi przed wyłącznikiem zwykłym, lub w wypadku jego awarii. Innymi słowy zadziałanie nastąpi ze zwłoką czasową.
Decydując się na takie rozwiązanie należy wziąść pod uwagę sumę prądów upływowych instalacji i odbiorników (tak samo jak przy doborze zabezpieczenia głównego uwzględniamy wartości zabezpieczeń poszczególnych obwodów), by nie doprowadzić do nieuzasadnionych zadziałań.

dzięki

Wtam.
Tu mozna znalzc duzo informacji o wylacznikach RCD. Proponuje poczytac.

Pozdrawiam
Michal K.

Witam!
-Warto pobrać katalog firmy […]:
http://www.el-team.com.pl/katalogi/Doepke_katalog.pdf

Witam !
Pytanie do kolegi Kkas 12. Jaka zwłokę daje cytowany przez kolegę RCD
selektywny ? Pytam tylko z ciekawości bo nie wiem.
CYRUS.

Witam!

Czas zadziałania wyłącznika RCD selektywnego powinien wynosić 1 sekundę. Tak przynajmniej podają niektóre źródła. Ale np przekaźniki różnicowoprądowe mają możliwość wyboru czasu zadziałania nawet do 5 sekund i prądu upływowego np. do 2A.

Witam.
Wg normy maksymalne czasy zadziałania wyłączników różnicowoprądowych typu A w zależności od prądu różnicowego wyglądają następujaco:
wyłącznik zwykły:
I

Witam !
Dziekuje koledze Dylan. Dane podawane przez kolegę sa sensowne.
Ciekaw jestem, skad kolega Kkas 12 posiada zupełnie inne informacje.
CYRUS.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
A może coś z PN-EN 61008.
Rys. z katalogu Moeller.

Witam!

Czeski błąd (mój) powinienem napisać “Czas zadziałania wyłącznika RCD selektywnego nie powinien przekraczać 1 s”.

Chciałbym zobaczyć schemat ideowy podłączenia silnika trójfazowego przez wyłącznik różnicowo-prądowy. Chodzi mi przede wszystkim o podłączenie N i PE.

kolego jonbob.
Głównie chodzi o to abypodczes awarcia zadziałało zabezpieczenie które znajduje się najblizej miejsca zwarcia w strone zasilania.
Chodzi o to aby nie zadziałało zabezpieczenie 'dalsze"i przy okazji wyłaczyło inne niepotrzebne obwody dlatego stosuje sie zabezpieczenia szybkie izwłoczne