Czym się różnią wyłaczniki S 191 od S 301???
Właściwie to tylko ceną i datą produkcji - jeśli patrzymy tylko pod kątem zastosowań .
Ale rzeczą świętą w stosowaniu i doborach jest oczywiście charakterystyka czasowo-prądowa dostarczana wraz z atestem przez producenta . ( czasem są niewielkie różnice )
Osobiście mam zasadę : - nic nie kupuję w hurtowniach ,które nie mogą okazać mi w/w .
Może to asekuracja własna - ale w tych czasach tak trzeba …
Z poważaniem
D.Froch
biuro@fachmont.com
Witam
Panie Darku Foch, z tego co wiem charakterystyki B,C,D wyłączników nadmiarowo prądowych są znormalizowane, więc nie mogą się różnić (w katalogach podają wg jakiej normy).
Chyba, że się mylę - więc jeśli ktoś ma inną wiedzę to coś się nauczę.
Są produkowane wyłączniki nadmiarowe o innych charakterystykach np. o krotności wyłączenia zwarciowego x7-10, ale producent nie oznacza takiego wyłącznika jako C tylko jest oznaczony inaczej (nie pamiętam dokładnie symbolu).
Co do różnic między S191 to moja wiedza jest taka, że były marnej jakości i nie trzymały charakterystyk.
Pozdrowienia
Zbyszek R.
S191 to symbol wyłączników instalacyjnych nadmiarowoprądowych jednobiegunowych prod. przez Fabrykę Aparatów Elektrycznych FAEL Sp. z o.o. ulica Waryńskiego 20
kod 57-200 Ząbkowice Śląskie. Wyłaczniki te w normie PN IEC 60364 są zaliczane do urządzeń ochronnych przetężeniowych.
Takie określenie techniczne w normie występuje…
Wyłączniki instalacyjne serii S190 były produkowane przez FAEL
do roku bodajże 1995 ale mogę mylić się
Cyfra zamiast X w symbolu S19X określa ile biegunowy jest wyłacznik instalacyjny…x = 1, 2, 3, 4.
Były produkowane wyłaczniki S191 o charakterystyce B
o zakresie prądowym od 6 A do 63 A, o charakterystyce C
o zakresie prądowym od 0,3 do 63 A oraz o charakterystyce
D o zakresie prądowym od od 0,3 do 63 A.
Ktoś pytał, na jak małe prądy znamionoe są produkowane wyłączniki nadmiarowe o charakterystyce D
Są to prądy następujace
0,3 A 0,5 A, 1 A, 2 A 3 A, 4A, 6 A, 8 A, 10A, 13 A itd
dalszy ciąg mi się zawiesił…z powodu błędu w przegladarce I am sorry
((((((((
Oba wyłaczniki różnią się nieco wymiarami…są to subtelne różnice w szerokości modulu oraz wysokości…i chodzi o to
aby używać jednego rodzaju albo drugiego..
To jest moim zdaniem celowa polityka wielu firm, aby uzależnić kupującego od wyrobów danej firmy.
W przypadku użycia szyn łaczeniowych do połączenia na tej samej szynie DIN 35 wyłączników serii S190 oraz serii S 300
mogą wystąpić niewielkie problemy..z powodu niewielkich rożnić w wymiarach obu serii wyłączników.
S 300 produkuje firma powstała na bazie Fael, tj. Legrand FAEL
Nie ma ona strony www, może kolega Jacek zgłosi temat szefom firmy, aby przysłali stosowne materiały w formie elektronicznej np. w postaci plików w formacie pdf
Różnice w budowie są następujace:
S191 - szer. 18 mm wysokość 90 mm
S194 - szer. 72 mm wysokość 90 mm
S 301 - szer 17,7 mm wysokość 83 mm
S 304 - szer. 71,2 mm wysokość 83 mm
Jak widzimy, te niuanse gabarytowe mogą w niektórych
wypadkach np. gdy na szynie w szeregu jest wiele wyłączników serii S190 i niektóre z nich są uszkodzone…ich wymiana na wyłączniki nadmiarowe serii S 300 może powodować niewielkie problemy !!!
Na innym wątku ktoś pytał…na jakie prądy znamionowe są produkowane wyłączniki nadmiarowoprądowe
o charakterystyce D, w posiadanym
przez mnie katalogu wyłączników serri S 300 nie widzę tych wyłączników
((