Wyłączniki nadmiarowo-prądowe charakterystyka K

Witam wszystkich.
Potrzebuje pomocy w sprawie określenia charakterystyki czasowo-prądowej bezpieczników nadmiarowo-prądowych o charakterystyce “K”.
Pozdrawiam.

Witam Kolegę PWI i Kolegw na Forum

Tu są rysunki “starych” charakterystyk L, U, K

http://www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/06-02/charakterystyki.htm

Pozdrawiam
Teodor

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
=== wstęp ===
Trochę nasiedziałem się nad char. t-I i coś dodam do wypowiedzi Kolegi Teodora.
Autor w/w publikacji mgr inż. Andrzej Białas powołuje się na normę z 1974 r. Z powodu że kiedyś norma ta została wycofana, zakupić jej nie można m.in. w PKN’ie.
Następnym aktem prawnym omawiający char. t-I jest (było) Rozporządzenie Ministra Przemysłu z dnia 8.10.1990 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać urządzenia elektroenergetyczne w zakresie ochrony przeciwporażeniowej. z dnia 26 listopada 1990 r.
Ale i ten dokument utracił moc prawną w 1995 r.
Czyli formalnie rzecz biorąc żadnych obowiązujących aktów prawnych w tym temacie nie mamy.
Wiec dobrze się dzieję, że różni ludzie piszą artykuły oraz książki powołując się na wycofane przepisy bez ich zastąpienia.
Jeśli ktoś nie posiada w/w normy oraz w/w rozporządzenia, a posiada książkę „WYTYCZNE – Pomiary w elektroenergetyce…”, to w tabeli 25.1.3.1 współczynniki „K” z omawianego rozporządzenia.
=== na temat ===
Jeśli chodzi o pytanie autora to odpowiedź już podał Kolega Teodor a ja również potwierdzam ze w w/w rozporządzeniu, wartość współczynnika „K” dla wyłączników nadmiarowych typu K wynosi 10.
Natomiast mam inne pytanie do Kolegów związane z tym tematem.
W w/w artykule jest są charakterystyki dla wył. L,U i K bez rozróżniania wielkości prądowej wyłącznika.
I tak np. dla wył. typu U, wsp. K = 12.0.
A w w/w rozporz. jest podane dla wył. typu U:
1. na prąd znamionowy do 10 A — K=12.0,
2. na prąd znamionowy 16 do 25 A — K=11.2,
3. na prąd znamionowy 32 do 63 A — K=10.4.

Autor publikacji w Ei oraz w/w rozporz. powołują się na tą samą normę.
Więc gdzie jest prawda, kto ma rację i jakie wsp. „K”, my pomiarowcy mamy stosować???

Witam Kolegę Krystyna i Kolegów na Forum

Kolega Krystyn napisał:

Autor publikacji w Ei oraz w/w rozporz. powołują się na tą samą normę.
Więc gdzie jest prawda, kto ma rację i jakie wsp. „K”, my pomiarowcy mamy stosować???

Norma PN-74/E-93002 określając charakterystyki wyłączników L i U operowała pojęciem prądu Ich.
Czas zadziałania dla charakterystyki U przy prądzie przemiennym o wartości 8 * Ich powinien być mniejszy od 0,1 sekundy

Zależność zaś prądu znamionowego wyłącznika In i prądu charakterystycznego Ich podana była w tablicy 4 w/w normy w sposób następujący::

Ich = 1,5 * In dla wyłaczników na prądy mniejsze/równe 10 A
Ich = 1,4 * In dla wyłączników na prądy większe od 10 A i mniejsze/równe 25 A
Ich = 1,3 * In dla wyłączników na prądy większe od 25 A i miniejsze/równe 63 A

Stąd współczynniki k wyniosą odpowiednio:

8 * 1,5 = 12 dla wyłaczników na prądy mniejsze/równe 10 A
8 * 1,4 = 11,2 dla wyłączników na prądy większe od 10 A i mniejsze/równe 25 A
8 * 1,3 = 10,4 dla wyłączników na prądy większe od 25 A i miniejsze/równe 63 A

Analogicznie, dla charakterystyki L przy prądzie przemiennym czas zadziałania powinien być mniejszy od 0,1 sekundy przy prądzie o wartości 3,5 * Ich, stąd współczynniki k wyniosą odpowiednio:

3,5 * 1,5 = 5,25 dla wyłaczników na prądy mniejsze/równe 10 A
3,5 * 1.4 = 4,9 dla wyłączników na prądy większe od 10 A i mniejsze/równe 25 A
3,5 * 1,3 = 4,55 dla wyłączników na prądy większe od 25 A i miniejsze/równe 63 A

Oczywiście w Rozporządzeniu MP (Dz.U. Nr 81. poz 473) zaokrąglono współczynniki dla charakterystyki L do jednego miejsca po przecinku - stąd ich wartości wynoszą tam:
5,2
4,9
4,5

Natomiast, jeżeli chodzi o charakterystykę K - jej określenie w PN-74/E-93002 dla zakresu przeciążeń jest odniesione do normy PN-76/E-06158, w związku z tym nie wystarczy dysponować tu tylko jedną “starą” normą . Ale myślę, że dla bieżącej praktyki nie jest to niezbędne - wystarczy moim zdaniem współczynnik k.

Pozdrawiam
Teodor

Witam Kolegę Teodora i wszystkich Kolegów na FORUM.
Myślałem, że więcej pomiarowców zabierze głos w tym temacie ale chyba wszyscy są na urlopach.
Więc napiszę jak ja to widzę.
Moim zdaniem, jeżeli nie ma nowych norm i chociaż to, że w/w rozpoz. MP zostało uchylone, powinniśmy my stosować dane z w/w rozp. a nie sugerować się danymi producenta w przypadku omawianych wyłączników.
Omawiany artykuł z EI jest b.ciekawy jednak czasami może kogoś wprowadzić w mały błąd.
Niby różnica miedzy K=12 a K=10.4 to „tylko” ok. 15% ale gdy dołożymy do tego błędy mierników, wahania napięć itd., to dojdziemy do absurdalnych wyników.
Ps.
Czy Kolega Teodor i inni Koledzy podzielają moje zdanie?

Witam Kolegę Krystyna i Kolegów na Forum

Omawiany artykuł z EI jest b.ciekawy jednak czasami może kogoś wprowadzić w mały błąd.
Niby różnica miedzy K=12 a K=10.4 to „tylko” ok. 15% ale gdy dołożymy do tego błędy mierników, wahania napięć itd., to dojdziemy do absurdalnych wyników.
Ps.
Czy Kolega Teodor i inni Koledzy podzielają moje zdanie?

Oczywiście, że potwierdzam.

Charakterystyka wyłaczników U przedstawiona w cytowanym artykule dotyczy wyłączników na prądy do 10 A i tu się “k” będzie zgadzać, natomiast “k” dla tych i posostałych prądów należy stosować według “starego” rozporządzenia.

Niestety wyłaczniki takie jeżeli jeszcze pracują w instalacjech, to w żaden sposób nie wiedzą, że rozporządzenie jest nieaktualne i działają tak jak zostały zbudowane.

Wniosek ogólny jest taki - nie należy oddawać na makulaturę nieaktualnych norm i wycofanych rozporządzeń jeżeli mamy działające urządzenia wykonane w oparciu o te przepisy

Pozdrawiam
Teodor

Witam
Kolego Krystyn, czy nie powinniśmy pisać “k” -mała litera jako współczynnik. Natomiast “K” -duża litera jako typ charakterystyki, podobnie jak “C” itd.
Pozdrawiam
zax

Witam Kolegę „zax” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Owszem, Kolega ma rację, współczynnik powinniśmy oznaczać małą literą „k”. Na forum pisze się szybko i czasami popełnia się błędy, które w tym przypadku może nie są tak istotne ale powinniśmy się starać aby ich nie było. Pisząc z dużej litery chciałem wyeksponować znak „K” i stąd ta pomyłka. Mam nadzieję, że w naszej książce takich pomyłek nie ma. Rzuciłem teraz okiem na tabelę 25.1.3.1 oraz opis do tabeli 25.1.6.1 i tam jest ‘k’ (małą literą).
Ps.
Dziękuje za zwrócenie uwagi.