witam wszystkich
a ja mam pytanie z innej strony. Czy rzeczywiscie cena wylacznika VD4 decyduje o tym ze nie bierzecie go pod uwage?? Z tego co mi wiadomo to najlepszy wylacznik na rynku SN. a moze sie myle?
Witam wszystkich
Kolego “czarny_charakter”, takie czasy, że głównie patrzy sie teraz na cenę, a później na ogólnie mówiąc technikę. Ja także uważam, że wyłączniki VD4 są bardzo dobre, ale co z tego jeśli inwestor, ze względów ekonomicznych każe mi zastosować inny wyłącznik? Patrząc z drugiej strony, ktoś kto jest przekonany do innego wyłacznika też będzie twierdził, że tamten jest najlepszy. Można też przecież trafić na wyjątkowo “słaby” jakościowo egzemplarz VD4 i zniechęcić się do niego.
Pozdrawiam
Szanowny “krzaczku”
(fajnie brzmi) czy chce mi Pan powiedziec ze inwestor ma az tak duzy wplyw na projekt ze nie pozwala na samodzielne projektowanie. a moze po prostu nie ma potrzeby uzywania VD4?
jako nowicjusz w temacie mam pytanie czy stosuje Pan tez w swoich rozwiazaniach rozlaczniki bezpiecznikowe? one przeciez sa najtansze czyz nie? wiec dlaczego ich nie stosowac jesli cena jest tak znaczaca?
Kolego “czarny_charakter”
Pracuję w energetyce zawodowej i tutaj niestety inwestor ma bardzo duży wpływ na stosowaną aparaturę. Najczęściej w wytycznych do zadania jest już podany konkretny typ aparatury. Mogę jedynie sugerować wprowadzenie pewnych zmian, przy czym argument za zmianą aparatury musi być naprawdę bardzo “mocny”, żeby inwestor zatwierdził zmiany. Do tej pory nie spotkałem się z zastosowaniem rozłączników bezpiecznikowych, ale mam do czynienia głównie z polami w GPZ-tach, gdzie takiego rozwiązania się nie stosuje.
Dodam tylko ze nie zawsze i nie wszedzie mozna zastapic wylacznik rozlacznikiem mocy.Zgodnie z wypowiedziami specjalistow w prasie fachowej , rozlaczniki mocy z bezpiecznikami (15kV) mozna stosowac do zasilania transformatorow o mocach ≤ 1000kVA - powyzej juz wylaczniki.
jesli chodzi o stosowalnosc rozlacznikow bezpiecznikowych to max. moc trafo jaki mozna zabezpieczac wlasnie takim zestawem ( rozl + bezp) spowodowany jest chyba dwoma rzeczami
- wraz ze wzrostem mocy trafo wzrasta tez mocno jego cena wiec nikt nie bedzie ryzykowal mniej pewne zabezpieczenie rozlacznikiem + bezp.
- moc trafo wyznacza tez prad wkladki bezpiecznikowej a ta jest ograniczona od strony rozlacznika ( prad przechodni)
poprawcie jesli sie myle?