Witam serdecznie mam pytanie. Na jednym z pięter w domku jednorodzinnym mam wyprowadzoną instalację:
Główny kabel zasilający piętro (dwużyłowy bez pen) do jest podłączona różnicówka- i od różnicówki wyprowadzone mam 3 wyłączniki nadprądowe. Poczytałem trochę na ten temat i mam wątpliwości dotyczące tej różnicówki w instalacji bez uziomu. Z racji tego że lubię dłubać w elektronice kilka razy zwarcie poszło i wystrzelało nadprądówke i nic się nie działo. Pytanie brzmi czy ta różnicówka zagraża w jakiś sposób bezpieczeństwu ?
Nic nie napisałeś o układzie sieciowym, o tym, jak wygląda instalacja za RCD no i mam nadzieje, że to lapsus : [quote=“jarek665141, post:1, topic:14389, full:true, full:true”]
dwużyłowy bez pen
[/quote]
Ostatecznie, powinien stan na miejscu zweryfikować wykwalifikowany elektryk.
Nie jestem elektrykiem, ale się wypowiem.
Różnicówka mierzy różnicę prądów między L i N. Jeżeli masz trzeci przewód PE podpięty do obudowy urządzenia i uziemiony, to w razie upływu do PE różnicówka zadziała. Proste.
Jeżeli nie masz PE i masz obudowę podpiętą do PEN to w przypadku upływu do obudowy różnicówka nie zadziała. Jeżeli jednak dotkniesz palcem do L i obwód zamknie się inaczej niż przez PEN wychodzący z różnicówki to zadziała.
RCD nie powoduje bezpośredniego zagrożenia w Twoim przypadku. Po prostu u Ciebie RCD nie będzie działało zgodnie z przeznaczeniem i nie można traktować RCD jako zabezpieczenie podstawowe.
[quote=“robal44, post:3, topic:14389, full:true, full:true”]
Jeżeli nie masz PE i masz obudowę podpiętą do PEN to w przypadku upływu do obudowy różnicówka nie zadziała
[/quote] Kolego, do zabezpieczenia instalacji 2-żyłowej (TN-C) NIE WOLNO STOSOWAĆ ZABEZPIECZEŃ RÓŻNICOWOPRĄDOWYCH!
[quote=“robal44, post:3, topic:14389, full:true, full:true”]
RCD nie będzie działało zgodnie z przeznaczeniem i nie można traktować RCD jako zabezpieczenie podstawowe.
[/quote] Różnicówka nigdy nie stanowi zabezpieczenia podstawowego!, nawet jak pracuje w prawidłowym układzie.
robal44 napisał:
“Nie jestem elektrykiem, ale się wypowiem” - oczywiście w temacie RCD.
Ciekaw jestem skąd się bierze w ludziach ta nieodparta chęć pieprzenia na każdy dowolny temat, na którym się nie znają.
[quote=“jarek665141, post:1, topic:14389, full:true, full:true”]
Pytanie brzmi czy ta różnicówka zagraża w jakiś sposób bezpieczeństwu ?
[/quote]
Odpowiedź brzmi: Nie.
Chyba niektórzy “Aktywni Elektrycy” nie ogarniają jak faktycznie działa RCD. Za chęć do pieprzenia nie na temat niektórzy mają nieodpartą
.
Faktycznie RCD nie jest zabezpieczeniem podstawowym, moja pomyłka, dawno temu się o tym uczyłem, definicji nie pamiętam, uprawnienia też dawno wygasły.
[quote=“robal44, post:6, topic:14389, full:true, full:true”]
Odpowiedź brzmi: Nie.
[/quote]
Kolego, ostatnie ostrzeżenie. Kolejny napisany post wprowadzający w błąd skończy się urlopem. Jedyną okolicznością łagodzącą może być fakt, że instalacja wykonana jest w TN-S ale tego nie wiemy.
Tu masz jednoznaczny wpis
[quote=“robal44, post:6, topic:14389, full:true, full:true”]
Kolego, do zabezpieczenia instalacji 2-żyłowej (TN-C) NIE WOLNO STOSOWAĆ ZABEZPIECZEŃ RÓŻNICOWOPRĄDOWYCH!
[/quote]
A ja dodam, kto przerywa (PEN-a) ten rozumu nie ma.
tu: Dlaczego nie wolno stosowac RCD w TN-C - Normy, przepisy, prawo - ISE.pl - Forum Elektryka jest cała dyskusja.
Wow ale tego. Wielkie dzięki. Na pewno przeczytam i może wtedy się odezwę, ale to pewnie zajmie mi kilka dni ![]()