Wyłącznik nadprądowy B16 3-faz - pytanie

Dzień dobry,
Szanowni koledzy elektrycy, mam pytanie o Wyłącznik nadprądowy B16 3-faz.
Czy 16A jest na 1 fazę, czyli razem 16x3 ? czy 16A jest na 3 fazy.

Być może pytanie dla niektórych wyda się śmieszne ale nie mam wiedzy w tym temacie a ma to dla mnie bardzo duże znaczenie.

16A na każdą fazę.

Dziękuję kolego ELPAT za szybką odpowiedź.

To bardzo dobrze że na każdą fazę, więc mam kolejne pytanie.

Chcę z tych 3FAZ wyprowadzić 3 gniazdka. Jedno gniazdko na jedną fazę.
Urządzenie które chce podłączyć jest o mocy 3,6 KW. Docelowo takie urządzenia będą 3.
Po jednym na gniazdko / fazę.

Ze szkoły pamiętam że 220V * 16 A = 3520W i to jest MAX pobierana moc na fazę.

Moje urządzenie ma 3600W, więc czy wywali mi te bezpieczniki ?, czy wstawić wyłącznik nadprądowy 20A ?

Jakiej grubości przewód zastosować do podłączenia tego urządzenia , to pobór stały bez przerw, czy 3x2,5mm będzie odpowiedni żeby się nie grzał ?

Uprzejmie pozdrawiam.

Teraz napięcie w sieci wynosi 230V (w Polsce) więc 16A*230V=3680W.
Jednak to już bardzo blisko twojej granicy.

Dla własnego bezpieczeństwa, napiszę ci, żebyś jakiekolwiek prace skonsultował z elektrykiem, jak również i zakończył pomiarami IPZ dla własnego i innych dobra.

Bezpieczniki typu S np. 16A mają wyłączać dopiero przy In 1,13 do 1,45. Niby powinno wytrzymać, jednak nigdy nie wiadomo, bezpiecznik będzie w ciepłym miejscu, nagrzeje się i wyłączy.

Założenie bezpiecznika 20A wiąże się też z tym, że powinieneś zastosować gniazda na 20A. Są podobne do gniazd siłowych.

Inna kwestia jest taka, że ja do takiego długotrwałego obciążenia dałbym przewód minimum 3x4mm2, obojętnie czy będzie bezpiecznik 16A czy 20A.

Tak to faktycznie bardzo blisko granicy ten pobór mocy, więc przydałoby się zabezpieczyć.

Oczywiście ja nie będę wykonywał tych prac sam, ale jak zauważyłeś, nie znam się na tym i zanim zacznę rozmawiać z elektrykiem to chciałbym cokolwiek wiedzieć,
ponieważ nie chce żeby mnie wprowadził w błąd i spartaczył tą pracę.

Niestety nie wiem czy mam bezpieczniki typu S, nic nie pisze na nich. Wklejam zdjęca w załączniku. Być może coś z niego wyczytasz.

Gniazda na 20A, jak one wyglądają ? czy możesz jakiś link udostępnić ?

I jeszcze jedno pytanie. Bezpiecznik główny jest na 40A, bezpiecznik siłowy 3x16 =48A .
To nie jest podłączone jakoś tak że pobierając maksymalną moc 48A z “bezpiecznika siłowego”, przekraczam prąd 40A bezpiecznika głównego i ten główny wybije ?

Bardzo dziękuję za sugestię odnośnie przewodów 3x4mm2 i za kolejną odpowiedź.

W PGE pytałem, przyłącze jakim dysponuje to 14KW z możliwością zwiększenia.

400v

Masz bezpieczniki typu S. To widac gołym okiem :wink:

Wyłącznik główny wytrzyma 40A, przy większym prądzie spalą się mu styki. Wytrzymuje 40A na każdym styku.

Co do gniazd 20A to wpisz sobie w Google “gniazdo jednofazowe 20A”

Na zdjęciu wyłącznikiem głównym kolego jest akurat rozłącznik izolacyjny a nie różnicówka .

A tak racja. Zafiksowałem się. Przepraszam mój błąd. Z jednym się nie pomyliłem. On sam z siebie nie wybije bo również jak różnicówka nie ma członu nadprądowego.

Dziękuję koledzy za pomoc. Jest wszystko jasne.

Jeśli jest jakiś elektryk z Rzeszowa to zapraszam do kontaktu. Mam zlecenie :wink: