chciałbym przerobic sobie schodówke na klatce z zastosowaniem automatu schodowego układ jest taki ze na parterze jest wyłacznik schodowy 3 przewody na 1 pietrze jest wyłacznik krzyzowy 4 przewody a na 2 pietrze jest tez schodowy 3 przewody jak to trzeba połaączyc moze tos jakis schemat podrzucic ale łopatologicznie wytłumaczyć.
przewody z wyłaczników sa łaczone w puszkach i potem od puszki do puszki chodzi mi oto z tym krzyzowym bo same te schodowe to niema problemu bo przy automacie sa 3 przewody i przy schodowych sa 3 przewody a w krzyzowym sa 4 i teraz co którys przewod trzeba wyeliminowac??
Marku, nie gniewaj się że to napiszę ale nie wiesz chyba wogóle o co chodzi. Przy automacie schodowym (AS) do przycisków z puszek powinny dochodzić po dwa przewody. Od AS (niezależnie gdzie jest zabudowany, w tablicy, w puszce, na tynku - są różne wykonania) to już zależnie od sposobu podłączenia.
Sposób pierwszy:
fazowy zasilania opraw z wyjścia AS,
zerowy zasilania opraw,
fazowy wspólny na przyciski sprzed AS,
powrotny wspólny z przycisków na AS,
ochronny (do ewentualnego podłączenia zacisków uziemiających opraw).
Sposób drugi:
fazowy zasilania opraw z wyjścia AS,
zerowy zasilania opraw oraz jako wspólny na przyciski,
wspólny z przycisków na AS,
ochronny (do ewentualnego podłączenia zacisków uziemiających opraw).
Sposób drugi jest bezpieczniejszy ale nie każdy wyłącznik schodowy jest do tego sposobu przygotowany. Przewody powinny mieć właściwe kolory izolacji.
A teraz proszę, weź elektryka i niech on to fachowo połączy.
Żadnego nie usuwasz tylko odpowiednio łączysz. W krzyżowym są cztery bo dwa idą do pierwszego łącznika schodowego i dwa do ostatniego. W sumie powinieneś mieć coś takiego:
przewód fazowy L podłączony do pierwszego wyłącznika schodowego, od niego wychodzą dwa przewody A i B, przechodzą przez wyłącznik krzyżowy i idą dalej jako C i D do drugiego wyłącznika schodowego, dalej już jako Z na żarówki. Ty musisz połączyć L i A, zaś pomiędzy nie a B dać przycisk. Podobnie łączysz A i C oraz B i D i również pomiędzy nie przycisk chwilowy. W trzecim punkcie również wyłącznik chwilowy pomiędzy C i D oraz tam montujesz automat. Na “C” masz stałą fazę, na “D” impulsy sterujące, “Z” jest wyjściem na żarówki. Musisz jeszcze niestety doprowadzić tam przewód neutralny “N” bo sterownik potrzebuje zasilania do swej pracy. Rozrysuj sobie to co ci napisałem, pooglądaj kolory przewodów w przełącznikach a jeśli coś będzie nadal niezrozumiałe to pisz
automat schodowy powinien mieć w opakowaniu schemat połaczenia. Ogólnie występuje instalacja 4 przewodowa lub 3 przewodowa. W zasadzie nie jest istotne w którym miejscu obwodu właczony jest automat schodowy, najczęściej praktyka pokazuje, że na początku od strony zasilania. Np F&F (ma wykonania wpuszkowe i tablicowe) podaje w katalogach sposób podłaczenia do instalacji 3 albo 4 przewodowej. Ostatnio ja mam w planie wstawić ciekawy automat MOELLER’a do instalacji schodowej - po prostu przyciski poza funkcja włączenia pozwalają sterować długościa swiecenia i sygnalizują wyłączenie świecenia.
Warto pogrzebać w katalogach, nowe wersje automatów schodowych posiadają trochę ciekawych mozliwości
Witam
Ja mam pytanie dotyczące AS.
Ktoś tam wymontował AS zamontował nowy i AS spalił się (właścicielka kamienicy chciała mieć taniej). Teraz mam w szafce dwa przewody od trafa i trzy przewody wychodzące w kierunku instalacji. Jak sprawdzić który przewód gdzie idzie (z tych trzech w kierunku instalacji od trafa wiem które)?? Wiem też który idzie do wyłączników ( ponieważ wyłączniki są “otwarte” niema przejścia do pozostałych przewodów). Jak podłącze odwrotnie zrobi się zwarcie.
Czy ewentualne zwarcie może zniszczyć AS ??
Ja również trafa tam nie widze. Sprawdzenie przewodów w puszce, dla elektryka nie powinno byc problemem. Odnosze wrazenie ze tego nie rozumiesz,i najlepiej by było gdy byś to zlecił elektrykowi. Oczywiscie zwarcie na stykach AS moze je uszkodzic.
Pozdrawiam:)
Piszesz, że automat “spalił się”. Nie możesz więc montować nowego ponieważ możesz powielić błędy poprzednika.
Moim zdaniem powodem jest obniżenie napięcia i ilość (moc) żarówek.
Prąd płynący przez styki automatu przekracza (prawdopodobnie) jego prąd znamionowy. Oblicz i porównaj.
Od tego należy zacząć.
Jak sobie wyobrażasz zlokalizowanie przewodów na odległość. Musisz sam to ustalić. Skoro masz trzy przewody to twoim schematem jest ten po prawej.
Mylisz sie uwazając ze wysokosc napiecia nie ma znaczenia. Od wartosci napiecia zalezy wartosc prądu płynącego w obwodzie.Prawo Ohma. Niestety nie połącze tego na odległosc,poniewaz tego nie widze,a nawet gdy bym widział,to tez nie odwazył bym sie udzielac Ci wskazówek.Moge powiedziec tylko ze nalezy odnalezc zasilanie, (które piszesz ze masz) przewody od zarówek(najlepiej omomierzem,wykluczając wczesniej istnienie na nich napiecia), oraz sterujący z przycisków. Potem wystarczy to połączyc,sprawdzic,zmierzyc prąd po załączeniu układu(moze zaistniec potrzeba zainstalowania stycznika) i gotowe.
Pozdrawiam Zbyszek
Napięcie nie ma znaczenia co do sposobu podłączenia.
Przyczyną spalenia (tak przypuszczam ) pierwszego AS było “sklejenie” się wyłącznika. Tego już wymieniłem.
Drugiego spalił “cieć” bo źle podłączył. Nie chcę spalić trzeciego przez złe podłączenie. Ustalenie który przewód do czego “idzie” nie jest tak proste jak się wydaje. Trzeba by wykręcić wszystkie żarówki i wtedy przemierzyć między pierwszą żarówką a przewodami do których podłącza się AS. W innym wypadku zawsze będzie mi się obwód zamykać przez żarówkę. Dobrze myślę ?? Nie chcę rozkręcać wszystkiego w puszcze bo potem się w tym nie połapię. Z tej puszki “najbliższej” to chyba ze trzy oprawki i dwa wyłączniki są podłączone.
Jestem elektrykiem ale nigdy nie robiłem instalacji z AS. Dlatego dopytuję. Miałem nadzieję że ktoś zna prosty i pewny sposób na ustalenie co gdzie idzie.
Kolego, skoro masz trzy przewody i schemat to nie ma znaczenia czy już to kiedyś robiłeś czy nie.
Zacznij od zlokalizowania przewodów zasilających oprawy. Wystarczy nawet bateryjka i żarówka.
Wtedy pozostanie ci jedna żyła, która jest połączona z jednym z przewodów lampowych. Sprawdzisz to naciskając którykolwiek przycisk.
Resztę masz na rysunku.
Ale który przewód z przewodów lampowych jest tylko do lamp ?? A który jest wspólnym z wyłącznikiem ?? pamiętaj o tym że jak przyciśniesz przycisk to przez żarówki zamkną Ci się obwody i nic dalej nie będziesz wiedział !
Wiem na pewno który jest tylko do wyłącznika (bo nie ma przejścia między nim a innymi przewodami ).
Mam dwubiegunowy wskaźnik napięcia który pokazuje przejście więc żaróweczka i bateria mi nie potrzebna.
Więc dwa pozostałe muszą zasilać lampy.
Podaj napięcie (NISKIE) na przewód od wyłącznika i teraz jak zewrzesz przycisk to je w odpowiedni sposób zidentyfikujesz.
Przecież wszystko masz narysowane.
Jak nie potrafisz ich rozpoznać to wykręć żarówki.
ok Podaję fazę na wyłącznik- naciskam klawisz i … na obydwu przewodach mam tą samą fazę jedną przez wyłącznik a drugą przez wyłącznik i żarówkę. Mam rację ??
A jak myślałeś?
Pisałem Ci, że jak nie znasz sposobu by te przewodów rozpoznać to wykręć żarówki.
A jak Ci się nie chce to podaj napięcie na dwa pozostałe przewody wtedy zaświecą się oprawy.
Teraz ten przewód od wyłącznika też zlokalizujesz.